Rollen langs de Antwerpse culturele plekjes #Woensdagopwieltjes

Rollen langs de Antwerpse culturele plekjes

Rollerskaten, we all know what it is. Een sport dat al eeuwenlang meegaat en opvallend genoeg ook een super populair tijdverdrijf is geworden tijdens de eerste twee corona-lockdowns. Maar lets be real: skaten in Antwerpen is niet zo evident. Oftewel bots je op kasseien, oftewel stuit je weer tegen de zoveelste openbare werken op de baan. *Zucht*, zorgeloos skaten lijkt zo wel onmogelijk. Gelukkig voor jou heeft STAN op deze #WoensdagOpWieltjes  de ideale culturele skate-route uitgestippeld. Zo kun je zorgeloos skaten richting jouw favoriet cultuuruitje. Meer moet dat niet zijn, toch?

STORMKOP

We starten bij het Droogdokkenpark, dat onder de jeugd ook wel gekend staat als ‘Scheldebocht’. Het Droogdokkenpark is een ideaal groen plekje om te chillen, te picknicken of te zonnen. Wisten jullie dat je vlak over het Droogdokkenpark de expressieve vrijhaven Stormkop kan terugvinden? Stormkop sluit niet uit en biedt activiteiten aan zowel jong- als oude kunst, filosofie en wetenschap liefhebbers. Ze noemen zichzelf een maritieme speeltuin waar altijd iets te beleven valt. Bovendien heeft Stormkop enkele toffe zomerprojecten lopen voor jongvolwassen artiesten die willen experimenteren. Check hun programma voor meer info.

HET MAS

We skaten door over de Kattendijkbrug en komen na een tijdje terecht bij één van Antwerpens bekendste pareltjes: het Museum Aan De Stroom, beter gekend als het MAS. Het MAS is gelegen aan het Eilandje en is omringt door gladde wegen waar je zonder twijfel super smooth kunt skaten. Het MAS zelf bezit bovendien maar liefst over acht tentoonstellingsruimtes, waarin zowel tijdelijke als vaste tentoonstellingen worden gepresenteerd. Leuk weetje, de expo ‘100 x Congo’ is verkozen tot ‘internationale tentoonstelling van het jaar’ door de Britse Heritage Awards. Zeker de moeite waard dus!

ONDER STROOM

Vervolg je je weg langs de de Nieuwpoortkaai en Sint-Aldegondiskaai, dan stuit je op een voormalig boeienloods aan de Schelde op de creatieve krachtcentrale Onder Stroom. De organisatie beschrijft zichzelf als een artistiek en stedelijk laboratorium waar jonge makers terecht kunnen. Tijdens de zomermaanden opent Onder Stroom opnieuw zijn deuren met het initiatief Stroomplein. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag is iedereen welkom om te genieten van livemuziek, DJ’s, drankjes en lekker eten. Beginnen die festivalvlinders al te kriebelen?

MHKA EN FOMU

We skaten weer verder langs de Schelde, langs de Ernest Van Dijckkaai om precies te zijn kom je tenslotte terecht bij het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, beter gekend als het M HKA. Het M HKA is een dynamische ontmoetingsplaats voor zowel kunstenaars als cultuurliefhebbers. Het kent een rijke en diverse collectie en biedt activiteiten – zoals performances, boekvoorstellingen en lezingen – voor jong en oud. Momenteel staan er twee vrouwelijke kunstenaars in de kijker: Shilpa Gupta en Jumana Manna. Met hun kunst trachten ze thema’s zoals verlangen, conflict technologie en veiligheid te onderzoeken. Voor zij die niet terugdeinzen van experimentele kunst en kritisch reflecteren!

Iets verder vind je dan weer het fotomuseum van Antwerpen terug, beter gekend als het FOMU. Het fotomuseum vertoont fotografie in al haar vormen en dimensies. Wat leuk is aan het FOMU is dat het ook jonge, beginnende makers de kans geeft om zichzelf te representeren. Niet alleen internationale talenten, maar ook lokale talenten krijgen zo een plaatsje in dit ontmoetingscentrum voor actuele en historische fotografie. Momenteel staat de expo re-collect in de kijker. De expo is een recapitulatie van beelden uit 2010-2021 waarbij de focus ligt op Belgische en internationaal maatschappelijk relevante fotografie.

Klaar met skaten én nieuwe culturele inzichten opgedaan? Dan raden we je aan dezelfde route terug van Zuid naar Noord te skaten en nog even te genieten van een hapje en drankje aan de Schelde met zonsondergang. Let’s roll!

Nog interessante nieuwsberichten