Op wereldreis in Antwerpen

Op wereldreis in Antwerpen

© Jamina van Maele Illustrations

© Jamina van Maele Illustrations

De onzekerheid over wat ons deze zomervakantie te wachten staat, zorgt bij velen voor nog meer onrust en onderliggende stress. Hoewel we allemaal blijven hopen dat onze geplande vakanties nog kunnen doorgaan of we tenminste een weekendje weg kunnen, kan niemand ons zeggen hoe realistisch dat nog is. Om niet helemaal in een uitzichtloos zwart gat te vallen, zochten wij enkele Antwerpse tegenhangers van jullie droombestemmingen. Want als de berg niet naar Mohammed komt, dan moet Mohammed naar de berg komen!

New York

Eind deze maand opent de allereerste Belgische vestiging van Dunkin’ Donuts haar deuren. Donuts lovers unite, deze mythische Amerikaanse donuts zullen binnenkort namelijk verkocht worden in hartje Antwerpen (De Keyserlei 49), YES! Koop er één voor uit het vuistje, of een hele doos vol voor je steunende huisgenoten. Trek vervolgens naar de tweede welbekendeAmerikaanse klassieker Starbucks Coffee Company in het Centraal Station voor een minstens even zoete oversized koffie. Om de NYC-ervaring compleet te maken, wandel je naar de buurt achter het station. Op het Kievitplein en het nieuwe Mediaplein –  het kloppende hart van de Vlaamse mediabedrijven – omring je je met wolkenkrabbers zoals je ze herinnert uit Sex and the City. Nu nog New York van Alicia Keys in de oren en de coronacrisis lijkt ergens heel ver weg.

Mediaplein

Kopenhagen

Nu we weer mogen gaan winkelen, kun je je dankzij de vele Deense winkels in Antwerpen even in Kopenhagen wanen. Meubels in de typische Scandinavische stijl bij Bolia (Kammenstraat 33), DIY-, kantoor- en interieurspulletjes bij Søstrene Grene (Meir 78) en klassevolle kleding bij Samsøe Samsøe (Kammenstraat 25).  Afsluiten doe je met een Deens kanneelrolletje, ik bedoel kanelsnegl, bij Arket, Caffènation of Butcher’s Coffee.

Schotland

De stad even ontvluchten? Wat dacht je van een wandeling op het Schotse platteland? Niet echt natuurlijk, maar de Hobokense Polder komt aardig in de buurt. In dit natuurpark aan de Schelde kun je even ontsnappen aan de mondmaskerdragende menigte. Door de Gallowayrunderen die nog afstammen uit de Keltische tijd, ben je precies in de Schotse Lowlands. Ze zien er misschien schattig uit, die runderen, maar ze zijn niet te vergelijken met onze Belgische koetjes. Dus let op: kijken mag, maar aankomen beter niet.

Florence

Geloof het of niet, hét standbeeld van Florence en waarschijnlijk van heel Italië – David van Michelangelo – staat in Antwerpen. Natuurlijk is het maar een kopie, maar wát voor een! En dat in een prachtige setting, namelijk het Park Den Brandt in Wilrijk. Je gaat nog nooit zo rustig hebben kunnen genieten van dit meesterwerk zonder een horde aan toeristen rond je. Bij Murni in het park kun je je trakteren op een lekkere cappuccino of trek naar de stad voor een echt Italiaans ijsje bij Borgo Gelato (Nieuwstad 16) of een vegan ijsje bij IceLab NiceCream (Oudevaartplaats 38).

© De Standaard

Berlijn

Waar denk je aan bij de stad Berlijn? De Berliner Zoo en de talrijke musea natuurlijk. Maar daar hoef je geen acht uur voor te rijden, want onze Antwerpse Zoo mag er zeker ook wezen. Abonnees zijn nu alweer welkom in de Zoo en in Planckendael op reservatie, vanaf juni kan iedereen na reservatie weer zijn dierenkennis uitbreiden in de Antwerpse dierentuinen. Wat musea betreft, hebben we hier ook niets te klagen. En wees nu eerlijk, hoe lang stel je je bezoek naar al die musea al niet uit? Nu zoveel andere dingen niet meer mogelijk zijn, is een museumbezoek een ideale blokpauze. Kies er eentje uit, reserveer je tijdslot en laat je verrassen door wat Antwerpen te bieden heeft.

Venetië

De inwoners van Venetië willen al langer een halt toeroepen aan het massatoerisme en nu hoeven we ook niet meer tot daar te gaan om met de vaporetto over de kanalen de stad te ontdekken. Ook Antwerpen kun je vanop het water eens op een andere manier leren kennen. Trek met de waterbus voor amper vier euro heen en terug van de halte aan het Steenplein helemaal tot aan het noorden van de haven of zuidwaarts richting Hemiksem. Krijg je maar niet genoeg van het rustgevende gekabbel? Voor tien euro heb je een dagkaart en kun je op elk van de acht haltes even afstappen. Vergeet je mondmasker niet!

Nog interessante nieuwsberichten