Interview: hoe overleef jij #blijfinuwkot vanuit een studentenkot?

Hoe overleef jij #blijfinuwkot vanuit een studentenkot?

Iedereen blijft dezer dagen in zijn/haar kot. En dat mag je soms heel letterlijk nemen. Een heel aantal studenten spenderen deze quarantaineperiode namelijk op hun kot. Hoe maak je daar het beste van? We vroegen drie kotbewoners hoe zij hun leven in quarantaine ervaren.

joyce Schotsmans

Julia Jansen

Simon Hendrickx

“Mijn normale werkplek is de bib of een koffiebar, nu is mijn persoonlijke sfeer plots ook mijn studieplek. Het was in het begin wel even moeilijk om die streep te trekken.” – Simon (24)

Schoolwerk

Je hebt alle tijd en een kot is ervoor gemaakt, toch is het niet vanzelfsprekend om nu in de boeken te duiken. Jammer genoeg blijven deadlines deadlines en examens examens. Hoe pak je je schoolwerk aan in deze tijden?

Simon
Gisteren was ik voor het eerst pas écht productief. Dan heb ik mij een hele dag aan mijn thesis kunnen zetten. Mijn normale werkplek is de bib of een koffiebar, nu is mijn persoonlijke sfeer plots ook mijn studieplek. Het was in het begin wel even moeilijk om die streep te trekken. Wat mij helpt is een vast ritme in de dagen creëren. Ik probeer daarom niet later dan 23u te gaan slapen en mijn wekker staat altijd om 7u.

Joyce
Plots besef ik dat studenten echte lessen niet voldoende niet appreciëren. Vragen kunnen stellen en uitleg krijgen doet veel. Dus nu denk ik wel: Merci proffen om daar toch maar elke dag te staan. Voor mij komt het vooral neer op discipline. Opstaan, een uurtje sporten en dan goed doorwerken voordat het echt mooi weer wordt buiten. Natuurlijk is dat niet leuk maar het zou nog stommer zijn moest ik het allemaal in juni proberen te doen. Dan offer ik liever nu elke dag drie uurtjes op.

Julia
Ik werk momenteel continu aan mijn bachelorscriptie. Daar kruipt iedere dag dus wel veel tijd in. In een normale situatie, waar we dus gewoon naar buiten kunnen, zou ik al deze tijd niet hebben. Dat zie ik dus wel als iets positiefs. Aan de andere kant heb ik ook wel het idee dat mijn laptop mij ieder moment zit aan te staren, al wachtend tot ik  er weer aan begin. Ik ben trouwens wel blij dat de deadlines blijven. Dat geeft mij iets om naar toe te werken.

Entertainment

Er moet natuurlijk ook pauze zijn. En aangezien naar de muren staren al snel gaat vervelen, zoek je maar beter écht leuk entertainment op. Wat zijn de beste manieren om je eens helemaal te ontspannen daar op je kot?

Joyce
Ik start elke dag met een halfuur meditatie. Rustige muziek, even stilstaan en evalueren. Ik probeer altijd te eindigen op een positieve noot. Voor de rest verzorg ik mijzelf goed. Een gezichtsmaskertje, een lange douche, mijn haar goed verzorgen. Het klinkt misschien stom maar als ik mijzelf goed voel dan verlopen de dagen beter.

Julia
Ik lees natuurlijk voor mijn scriptie al enorm veel filosofie dus tijdens mijn pauze heb ik wel zin in iets anders. Een goed fictieboek bijvoorbeeld. En het allerliefst een thriller. Momenteel ben ik Red Dragon aan het lezen. Dat is een van de drie boeken over Hannibal. De andere staan ook al op mijn lijstje!

Simon
Wij zijn hier op kot beginnen fermenteren. Dat is iets waar ik eigenlijk wel naar uitkijk. Ik heb dus een scoby (symbiotic culture of bacteria and yeast) gekocht bij iemand hier in Antwerpen. Daar kan je Kombucha mee maken. Je ziet het iedere dag groeien en na een week is je Kombucha klaar! Daarna kan je eigenlijk nog eens hetzelfde doen. Dat proces werkt voor mij echt ontspannend.

“Ik begin gewoon zonder plan aan mijn route. Het liefst trek ik naar ergens waar ik nog nooit ben geweest.” – Joyce (24)

Beweging

Gooi het allemaal uit je lijf. Maar hoe juist? Want tussen die vier muren van je kot durft goed bewegen wel eens een hele uitdaging te zijn.

Julia
Eerst lette ik er niet zo op, maar na de eerste week merkte ik dat mijn lichaam echt pijn deed van heel de tijd te zitten. Toen dacht ik: ok we moeten echt even bewegen. Gelukkig heeft mijn vorige dansschool enkele lessen online gezet. Dus ik kan hier gewoon balletlessen volgen. Dat is super fijn om te doen.

Simon
Geen beweging zou heel nadelig voor mij zijn. Dus ik zorg er gewoon voor dat ik elke week minstens een keer lang ga lopen. Dan doe ik een route van 10 kilometer. Voor de rest ga ik ook wel nog wandelen.

Joyce
De voorbije drie dagen heb ik in totaal 40 km gewandeld. Ik begin gewoon zonder plan aan mijn route. Het liefst trek ik naar ergens waar ik nog nooit ben geweest. Om terug thuis te raken moet ik meestal wel Google maps raadplegen. Dat spontane kan ik wel appreciëren. Natuurlijk zou ik ook sporten en fitnessoefeningen kunnen doen maar ik ben wel graag buiten. Dus dan trek ik de stad in en ontdek ik zo nieuwe plekjes. Ik kan daar echt van genieten.

Koken

Iedere dag cornflakes en pasta pesto? Je maag kan in deze tijden wel wat gevarieerde kost gebruiken. Hou je het tijdens deze quarantaineperiode lekker en gezond?

Simon
Op zich zijn mijn kookgewoontes hetzelfde gebleven. Ik heb geluk dat ik samenwoon met iemand die even graag in de keuken staat als ik. Dan zetten we elkaar ook echt aan. Onlangs heb ik een venkel galette gemaakt. It was delicious.

Julia 
Ik had mij wel voorgenomen om allerlei nieuwe receptjes uit te proberen. Maar dat is er uiteindelijk niet van gekomen. Wel let ik er nu nog harder op om zeker genoeg fruit binnen te krijgen. Ik weet niet goed waar die gedachte opeens vandaan komt, maar het kan natuurlijk geen kwaad.

Joyce 
Nu ik nergens heen moet, heb ik meer tijd om nieuwe dingen te proberen. Ik kook en eet ook gewoon graag dus dat komt goed uit. Nuttig tijdverdrijf denk ik dan. Scampi is iets dat ik bijvoorbeeld graag eet maar het lukte mij nooit goed om echt een lekkere saus te maken. Tot vorige week. Ik had pastasaus gemaakt en het was echt fenomenaal goed. Een momentje van fierheid!

Nood aan meer tips?

Zit jij ook op je kot en heb jij vragen of nood tips & tricks? De studentgerichte dienst en studentenbegeleiders van je onderwijsinstelling staan voor je klaar! Neem contact op met je onderwijsinstelling voor een (telefonische of digitale) afspraak.

Nog interessante nieuwsberichten