Hoe houd je je hoofd koel?

Hoe houd je je hoofd koel?

Man, wat is het heet! Zo’n hittegolf is allemaal goed en wel wanneer je naar het strand kan of niks om handen hebt buiten zonnebaden en barbecueën, maar tijdens de blok kunnen die warme temperaturen behoorlijk hinderlijk zijn. Daarom verzamelde ik alvast enkele tips om je hoofd koel te houden tijdens de blok. Stay frosty!

Pas je studieplanning aan aan de hittegolf

Onderzoek wijst uit dat je van warm weer lui wordt, en luiheid – zoals we allemaal wel eens ondervonden hebben – heeft nefaste gevolgen voor de blok. Daarbovenop is het gewoon niet prettig studeren wanneer het buiten 35 graden is, je broer of zus in het zwembadje hangt en je ouders in de tuin liggen te zonnebaden. Pas daarom je studieplanning aan: probeer zoveel mogelijk te studeren tijdens de koelere momenten van de dag. Voor 11h00 is het nog relatief fris, en na 21h00 koelt het buiten weer af. Op die manier ben je tijdens het blokken alerter en kan je overdag meer pauzeren. Win-win, toch?

Hydrateren, hydrateren, hydrateren!

We weten allemaal best dat voldoende drinken belangrijk is, zeker tijdens de zomer en al helemaal tijdens een hittegolf. Toch vergeten we al snel die anderhalve liter drank wanneer we druk aan het studeren zijn. Schrijf daarom enkele vaste tijdstippen op je waterfles om je eraan te herinneren om op die momenten een glas water uit te gieten (bijvoorbeeld wanneer je opstaat om 7h00, tijdens je pauze om 11h00, tijdens de lunch, …). Vermijd frisdrank en geef in plaats daarvan je water een exotisch smaakje met bijvoorbeeld munt en watermeloen of abrikoos en tijm. Hier vind je alvast enkele heerlijke combo’s om uit te proberen!

Houd je slaapkamer koel

Elke examenperiode worden we eraan herinnerd dat een goede nachtrust gelijk staat aan een succesvolle blok. Alleen kan je slaapkamer bij deze temperaturen bijzonder warm worden, en dan doe je natuurlijk geen oog meer dicht. Houd daarom overdag ramen en gordijnen gesloten, en mijd apparaten die warmte opwekken (computer, TV, …) uit je kamer. Is de hitte nog steeds niet te houden? Overwin je angst voor de monsters in je kleerkast en haal je dekbed uit de hoes. Als je slaapplek nog altijd aanvoelt als de Sahara, neem dan een warme douche voor het slapen (klinkt tegenstrijdig, maar het warme water zet je bloedvaten open waardoor je makkelijker lichaamswarmte verliest) of trek een paar natte sokken aan. Don’t let the bed bugs bite!

Laat je fornuis uit

Want wie wil er bij dit weer boven een kokende pot water hangen? Ik in elk geval niet! Bovendien kan je wel begrijpen dat een heet kookvuur niet echt helpt wanneer je je kot koel probeert te houden. Maak daarom eens een slaatje: simpel, lekker, maar bovenal: snel klaar! En omdat jij druk aan het studeren bent, verzamelde ik voor jou hieronder alvast enkele receptjes. Houd je het toch liever bij je vertrouwde cup noodles? Probeer dan eens de pikante variant: pittig eten zorgt er namelijk voor dat je bloecirculatie versnelt en dat je gaat zweten, waardoor je lichaam afkoelt.

Geen zwembad? Geen probleem!

Wie heeft er een zwembad nodig wanneer je een natte handdoek rond je nek kan hangen? Toegegeven, zo’n klef stuk stof klinkt bijlange niet zo aantrekkelijk als een duik in een zwembad, maar het is wel lekker verfrissend. Je kan ook je voeten in een koude emmer water stoppen; dit zorgt ervoor dat de rest van je lichaam afkoelt. Even pauzeren? Je bent nooit te oud om elkaar met waterpistolen te lijf te gaan 😉

Nog interessante nieuwsberichten