Healthy mind and body: hoe doe ik dat?

Healthy mind and body: hoe doe ik dat?

Gezond eten, regelmatig sporten, voldoende slaap, naar de les gaan én je sociale contacten onderhouden; het leven van een student is zwaar. Soms lijkt het wel onmogelijk om alles te combineren en voordat je het weet ligt het verwaarlozingsgevaar alweer op de loer. Daarom herinneren we jou er graag nog eens aan hoe belangrijk het is om goed voor jezelf te zorgen, want het studentenleven is tien keer leuker als je je fit voelt.

Trek je stoute sportschoenen aan

“Meer sporten.” Misschien wel het meest voorkomende goede voornemen en wellicht wordt-ie ook wel het vaakst geschonden. We hoeven jou dus vast niet te vertellen dat het belangrijk is om uit je luie zetel te komen en te gaan bewegen, maar we kunnen je wél vertellen hoe je dat net iets leuker kunt maken. Heb je bijvoorbeeld al gehoord van onze Walkabouts? Achterin onze spiksplinternieuwe studentengids vind je ze, de tofste wandelingen van ’t Stad. Netjes gesorteerd per Antwerpse wijk. Kies jouw favoriet uit en trek erop uit, alleen of met vrienden, familie of je lief, leer de leukste plekjes van de stad kennen en verbrand ook nog eens een flink aantal calorieën while you’re at it. Ik kan me geen betere win-win situatie voorstellen. Toch geen fan van een spannende wandeltocht? Maak dan eens een mooie fietstocht via de Voetgangerstunnel naar Linkeroever, speel de ganse maand oktober tijdens weekdagen gratis padel aan de terreinen bij Plein Publiek op het Nieuw Zuid of ga sportief baantjes trekken in één van de Antwerpse zwembaden. Wist je trouwens dat jongeren tot en met 25 jaar hier welkom zijn om te komen zwemmen aan de helft van het standaardtarief? En dat je gratis aan tal van toffe sportactiviteiten kan deelnemen en geniet van mooie kortingen bij jouw favoriete gym na aanschaf van een UAntwerpen Plus Pass, Sportsticker of Sportkaart? Check daarom zeker eens bij jouw onderwijsinstelling hoe en waar je deze scoort. Sporten hoeft blijkbaar helemaal niet duur te zijn, dus zoals de fitnessgoeroes zouden zeggen: no excuses!

Want dat sporten goed is voor je lichamelijke gesteldheid is natuurlijk algemeen bekend; het houdt je fit, je uithoudingsvermogen en conditie worden beter en je weerstand sterker. Maar wist je dat voldoende beweging ook zéér goed is voor een healthy mind? Doordat er tijdens het sporten hormonen als dopamine en endorfine worden aangemaakt, voel jij je rustig en lekker in je vel. Hierdoor kun je er weer vol tegenaan in je studies. Want een healthy mind, die is natuurlijk onmisbaar als student.

Wees (een beetje) een foodie

Ah, gezond eten. Voor de één een dagelijkse behoefte, voor de ander een nachtmerrie, maar voor iedereen van levensbelang. Eet jij alleen maar vettige maaltijden en skip je liever een gezond stuk fruit? Dan is er een grote kans dat je je uitgeput gaat voelen, sneller ziek wordt en forse schommelingen in je bloedsuikerspiegel krijgt. Betekent dit dat je moet eten als een konijn om gezond te zijn? Neen. Onze studentengids staat bomvol adresjes waar je overheerlijk én gezond een maaltje kunt scoren. Eet de lekkerste gezonde broodjes en zoetigheden bij Vers Zuid, geniet van een veganistisch buffet bij Juliette of scoor je groenten en fruit van de lokale bioboer bij Robuust. Voor lekker en vers eten aan een nog lekkerder studententariefje kun je terecht bij één van de studentenresto’s, zoals de Komida aan de UAntwerpen. Hier geniet je bovendien van een nieuw, groen concept; Komida gaat voor bio-broodjes, zero waste en herbruikbare koffiebekers. Zo kunnen we samen ook nog eens bijdragen aan een beter milieu. Dit is trouwens pas een tipje van de sluier, want in onze studentengids vind je nog véél meer gezonde topadresjes, speciaal voor jou geselecteerd. Je haalt ‘m gratis op bij GATE15.

Oh, en vergeet jezelf ook zeker niet af en toe eens te trakteren op die vettige frieten of dat stuk chocola. We hebben het hier immers niet alleen over een healthy body, maar ook over een healthy mind. En die mind heeft soms ook cravings ;).

Wees geen stresskip

Zoals we eerder al zeiden, het studentenleven is zwaar. Soms zelfs zo zwaar, dat je tijdens je slaap nóg wordt getreiterd door nachtmerries over deadlines, scripties en presentaties. Daarom is het van groot belang dat je je stressgehalte tot een minimum probeert te beperken. Maar hoe doe’k da?

Ten eerste kunnen we niet vaak genoeg zeggen dat het maken van een goede planning echt. Heel. Belangrijk. Is! En nee, niet alleen tijdens de examenperiode. Door in een agenda of planning op te schrijven wat je allemaal per week te doen hebt kun je veel beter overzicht bewaren. Dit verkleint direct de kans dat je midden in de nacht wakker schrikt van die gemiste deadline. Bonuspunten voor extra uurtjes slaap, dus. Ten tweede is té veel plannen ook geen goed idee. Dat je vijf keer per week afspreekt met vrienden, vier keer per week gaat sporten, naar pianoles moet, een studentenjob hebt en de katten van de buurvrouw nog eten moet geven, bedoelen we. Gun jezelf ook een beetje rust! Een avondje nee, dat is ook oké.

Wordt de stress je toch zo nu en dan te veel? Probeer dan bijvoorbeeld eens yoga of mindfulness. Van stress kun je namelijk lelijke lichamelijke klachten oplopen, waar yoga goed tegen kan helpen. Krijg je echt de (studeer)stress met geen mogelijkheid meer uit je lijf of kamp je met andere psychische problemen waar je hulp bij nodig hebt? Neem dan zeker eens contact op met je studentenbegeleider of dienst Studentenvoorzieningen van je hogeschool of universiteit. Hier kun je terecht voor individuele sessies of groepstrainingen die er hopelijk voor zorgen dat jij binnen no time weer kiplekker in je vel zit.

Maar vergeet ook zeker niet te genieten

En dit is extreem belangrijk. Jouw studententijd is namelijk de beste tijd uit je leven, dus maak er dan ook echt het beste van. Mét healthy mind and body, natuurlijk. Je weet nu hoe dat moet. En dat betekent dus ook dat je voldoende ontspanning moet pakken, want als student heb je dit zo nu en dan hard nodig. Pak dat pintje met je vrienden, ga een middagje (window)shoppen, vind een leuke hobby of nestel jezelf in de zetel voor een avondje Netflix&Chill. Je studies zijn belangrijk, maar relaxen is dat net zo zeer. Work hard, play hard.

Heb jij nou inspiratie nodig over de chillste locaties waar je kunt genieten en heb jij nog steeds (?!) je gratis studentengids van GATE15 niet opgehaald? Kom hem dan maar snel halen.

Nog interessante nieuwsberichten