Food for thought: het beste brainfood voor een straffe studeersessie

Food for thought: het beste brainfood voor een straffe studeersessie

Je kent het wel: tijdens een straffe studeersessie op jouw favo STUDY360-locatie begint ineens het maagje te rommelen. Honger! Maar wat kun je nu het best eten tijdens de blok, en welke voedingsstoffen zijn écht onmisbaar voor opperste concentratie en een positief gevoel over je examens? Wij vertellen het je.

Magnesium: een natuurlijke stressverminderaar

De blok opsommen in drie woorden? Stress, stress en nog eens stress – dat is voor menig student de harde realiteit. Voel jij je gespannen, prikkelbaar en vergeetachtig? Dan kan het heel goed zijn dat je wel een extra dosis magnesium kunt gebruiken. Magnesium is van nature een stressverminderaar en draagt onder andere bij aan het ontspannen van je spieren, een verhoogde weerstand en een beter geheugen. Onmisbaar voor de blokkende student, dus! Een hoog magnesiumgehalte vind je onder andere in ons favoriete hipsterfood, de avocado, maar ook in allerlei soorten noten. Zo zijn cashewnoten, paranoten en amandelen echte magnesiumbommeke’s. Hoog tijd dus om eens een bezoekje te brengen aan De Noterij aan de Paardenmarkt, een echte nut heaven waar de vitamines en mineralen je nog net niet om de oren vliegen.

En dan nu het extreem goede nieuws: ook cacao is een echte superbron van magnesium. That’s right, een occasioneel stukje overheerlijke choco maakt van jou een betere student. Vooral pure chocolade bevat een stevige dosis magnesium (maar liefst 30 mg per 30 gram!) en zorgt daarom voor minder stress en meer energie. Snack wel met mate natuurlijk, want een overdosis aan suiker is dan net weer funest voor de concentratie.

Koolhydraten: je energielevel door het dak

Ook een gezonde dosis energie is van levensbelang tijdens de blok. En die energie, die verkrijgen we vooral uit koolhydraten. Kies daarom voor goede koolhydraatbronnen, zoals volkorenproducten (tip: vervang die witte boterham eens door een bruine), quinoa en havermout en je zal merken dat niet alleen je lichaam, maar óók die grijze massa daarboven zich energieker zal voelen. Futloos, vermoeid en slaperig zijn namelijk woorden die we niet willen horen tijdens een straffe studeersessie.

© De Noterij

Vreemdelingenmarkt © HLN

Vitamines: voor de opperste concentratie

“Vitamines”. Bestaat er eigenlijk een woord dat nog gezonder klinkt? Dat heeft trouwens wel een hele goede reden, want vitamientjes zijn van enorm belang om gezond te leven en lekker in je vel te zitten. De belangrijkste vitaminen voor jouw straffe studeersessie zijn vitamine B en vitamine C.

Vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12) is essentieel voor het goed functioneren van het zenuwstelsel, stressreductie, ontspanning en de gemoedstoestand. Concentratieproblemen en een depressief gevoel kunnen soms gevolgen zijn van een vitamine B12 tekort en omdat ons lichaam zelf geen vitamine B kan aanmaken, is het des te belangrijker om er genoeg van binnen te krijgen! Vooral dierlijke producten, zoals gevogelte, melk en eieren zijn rijk aan vitamine B (B12), maar ook de vega’s onder ons kunnen een goede dosis binnenkrijgen bij het eten van voldoende soja en vleesvervangers die verrijkt zijn met vitamine B12. Vitamine C is van belang om jouw immuunsysteem en gemoedstoestand een echte boost te geven. Je vindt het vooral in – jawel – groentjes en fruit, zoals gele kiwi’s, sinaasappelen, broccoli en paprika.

Kleine tip: de allerlekkerste, dagverse groenten en fruit kun je in Antwerpen wekelijks scoren op de Biomarkt aan het Falconplein (elke zondag van 9u-16u) en de Vreemdelingenmarkt op het Theaterplein (elke zaterdag van 8u-16u).

Vetzuren: bescherm je breincellen

Last but not least: omega 3-vetzuren zijn belangrijk om jouw hersenen optimaal te laten functioneren tijdens de blok. Vetzuren beschermen de cellen van het brein. Je vindt ze vooral in vette vis, zoals zalm, makreel en paling. Maar ook (hello againnoten en onze kleine groene vriend de avocado bevatten een goede dosis omega 3. Helemaal niet verkeerd, toch?

Ziezo. Nu je weet met welke voeding je het best je lichaam én je brein kunt verwennen, ben je helemaal klaar voor een straffe studeersessie. Of dat nu op één van onze geweldige STUDY360-locaties is (ja ja, we zijn weer van start!) of op jouw eigen kot is. Kies je voor het laatste? Check dan snel ook deze tips [link nog toevoegen] over hoe jij je studie- en ontspanningsruimte nog gescheiden kunt houden tijdens de blok. Zo wordt jouw studeersessie nog nét iets straffer. 😉

Nog interessante nieuwsberichten