Duurzaam op vakantie: STAN zoekt het voor je uit!

Duurzaam op vakantie: STAN zoekt het voor je uit!

‘De passagiers van vlucht ST8002AN worden dringend aan boord verwacht’. Ja hoor, het is weer zo ver: de vakantie komt eraan! Nog even die laatste examens afwerken, maar het is belangrijk dat we vooruit blijven dromen. Een luxejacht in Dubaï, een resort op Fiji, twee weken Curaçau… Allemaal leuk en aardig, maar wat dacht je ervan om dit jaar eens op een duurzaam tripje te gaan? Nu de aarde eindelijk van COVID-19 aan het genezen is, gaan wij Moeder Natuur ook wat rust gunnen door bewust op reis te gaan. Vlucht ST8002AN geeft je alle info om er duurzaam op uit te trekken!

🚂 TSJOE TSJOE, destination paradise 🚂

Een vakantie in je achtertuin zou natuurlijk het handigste zijn, maar om op je paradijselijke bestemming te geraken hebben we wel vervoer nodig. Misschien denk je meteen aan een vliegtuig om op je bestemming te geraken, maar zijn er ook andere manieren? De trein is altijd een duurzamere manier van reizen, dus hop van plek naar plek dankzij het openbaar vervoer. Zo kan je sinds kort vanuit Brussel naar Wenen met een nachttrein. Wil je het nóg avontuurlijker maken? Neem een stuk karton en een alcoholstift, schrijf je reisdoel op het bord en ga al liftend naar je volgende locatie. Zo kom je de meest interessante mensen tegen met telkens een nieuw uniek verhaal. Durf dus verder te denken dan de meest voor de hand liggende optie.

🏠 Home is where the heart is 🏠

Na je lifttrip is het natuurlijk wel belangrijk om ergens te kunnen slapen. Luxueus hotel? Dat is een optie, maar kijk verder dan je neus lang is. Er zijn tegenwoordig ook luxueuze vakantiewoningen die daarnaast ook ecologisch zijn. Denk hierbij aan gefilterd regenwater om te douchen, grote ramen die voor lichtinval zorgen, zonnepalen om de elektriciteit te voorzien… Bang hebben om iets te kort te komen is dus absoluut niet nodig. Google er op los en vindt het vakantiehuisje waar zowel jij als Greta Thunberg van droomt. In België kan je bijvoorbeeld op een tripje gaan naar een nog onbekende maar wel ecologische locatie dankzij Slow Cabins. Wil je toch op hotel maar zoek je een duurzaam alternatief? Qbic Hotel is your place to go!

🍴Wat schaft de pot? 🍴

Om weer terug op krachten te komen om de volgende dag weer verder te liften, heb je natuurlijk een heerlijk avondmaal nodig. Frietjes zijn in het buitenland toch nooit zo lekker als bij ons, dus skip die ongezonde maaltijd en ga voor een duurzaam gerechtje. Iets afhalen kan je bijvoorbeeld doen via ‘Too Good To Go’ om voedselverspilling tegen te gaan. Liever zelf de touwtjes in handen? Ook als je zelf achter het vuur gaat staan, zijn er enkele tips. Zo verbruik je twee tot drie keer minder als je kookt met een deksel op je pan en kan je beter al voor meerdere dagen tegelijk koken. Zo verlies je ook minder tijd en kan je langer genieten van je vrije tijd. Nog meer duurzame kooktips kan je vinden in ons artikel over duurzaam koken op kot (want eigenlijk is het kotleven ook een beetje vakantie, toch?).

🛁 Spiegeltje spiegeltje aan de wand 🛁

Fris en fruitig zijn, ook op vakantie is dat natuurlijk belangrijk. Pak daarom toilettas duurzaam in. Ecossentials, de online webshop van Antwerpse student Moenia, zorgt ervoor dat jij ruikt als een roosje, maar ook plastic vrij de vakantie doorkomt. Een bamboe tandenborstel, een shampoo bar of een herbruikbaar wattenstaafje: alles kan je er vinden! Als je daarnaast ook nog eens niet te veel water verspilt en max. 5 min doucht, lacht Moeder Natuur (en je vakantiebuddy door je frisse geur) je toe.

Belangrijk: reizen tijdens de coronacrisis vraagt wel een extra effort. Zo moet je bij verschillende landen een test kunnen voorleggen bij vertrek, maar de details hiervoor verschillen per land. Meer info vind je hier. Wanneer je meer dan 48 uur buiten België bent, vul je verplicht het Passenger Locator Form in. Als je terugkomt uit een rode zone, krijg je een verplichte quarantaine en twee testen voorgeschoteld. Keer je terug uit een oranje of groene zone zijn er geen directe gevolgen. De juiste kleurcodes per land zijn terug te vinden op de site van de overheid

Nog interessante nieuwsberichten