De perfecte films en series voor jouw opleiding

De perfecte films en series voor jouw opleiding

De dagen worden korter, het academiejaar draait op volle toeren en aan de coronacrisis lijkt maar geen einde te komen. Hoog tijd voor een gezonde dosis escapisme! Speciaal voor jou verzamelde ik de beste films en series van dit moment, perfect voor jouw opleiding. Dan voelt het toch een béétje alsof je voor school bezig bent, en niet gewoon series binged. 😉

Mr. Robot

Perfect voor: studenten (toegepaste) informatica

Studenten (toegepaste) informatica: hold on to your seats, want deze serie gaat je ongetwijfeld van je sokken blazen. Mr. Robot is een psychologische thriller over Elliot Alderson, cybersecurity-ingenieur by day, cybercrimineel by night. Wanneer Elliot wordt gerecruteerd door een team van hacktivisten onder de naam fsociety, start een race tegen de klok om één van hun belangrijkste missies te volbrengen: het kwijtschelden van alle consumentenschulden door een van de grootste bedrijven ter wereld, E Corp, te hacken. Klein detail: Elliot, die lijdt aan klinische depressie en dissociatieve persoonlijkheidsstoornis, wordt steeds sterker beïnvloedt door paranoia en waanvoorstellingen. Opnieuw een serie met een steengoede soundtrack en sterke cast, die al enkele jaren de kroon spant op mijn top-vijf-beste-series-lijstje.

Je kijkt Mr. Robot op Prime Video (Amazon).

The Alienist

Perfect voor: studenten Geneeskunde/Psychologie

Een historisch drama met in de hoofdrol een psychiater die seriemoordenaars opjaagt? Studenten geneeskunde en psychologie: deze is voor jullie. Het is 1896. Een reeks gruwelijke moorden schrikt New York City op. Teddy Roosevelt, toen nog politiecommisaris, stelt de Duitse alienist Laszlo Kreizler aan om in het geheim de moordenaar te ontmaskeren. Samen met New York Times journalist John Moore en Roosevelt’s secretaresse Sara Howard (die vastberaden is om New York’s eerste vrouwelijke detective te worden) gaat Laszlo op zoek naar de dader, voor hij opnieuw toeslaat…

Je kijkt The Alienist op Netflix.

Krijg je maar niet genoeg van The Alienist en wil je ook het boek lezen waar de serie op gebaseerd is? Je kan Caleb Carr’s thriller uitlenen in bibliotheek Permeke.

Hors Normes

Perfect voor: studenten Sociaal Werk/Verpleegkunde/Orthopedagogie

Als studente Sociaal Werk aan AP Hogeschool moest ik onlangs de film Hors Normes kijken. Met een bang hartje duwde ik op de startknop, want zoals ook jullie vast weten kunnen zo’n verplichte films (waar vaak nog eens opdrachten aan vasthangen) wel eens dik tegenvallen. Wat was ik aangenaam verrast! Hors Normes – geregiseerd door alom gekend regisseursduo Oliever Nakache en Éric Toledano – vertelt het verhaal van Bruno en Malik, twee hulpverleners die elk in hun eigen organisatie de wereld een beetje mooier maken. Bruno werkt met kinderen met een zware vorm van autisme, Malik leidt jongeren uit moeilijke buurten op tot hun begeleiders. Een grappige en bovenal ontroerende film met een prachtige soundtrack!

Hors Normes al gezien? Check dan zeker eens Intouchables: een andere ongelooflijk mooie sociale film aan de hand van dezelfde regisseurs. Doen!

Je huurt Hors Normes op mylum.tv, het online filmplatform van Cinema Lumière. Zo kan je tijdens deze vreemde tijden toch nog een filmpje meepikken!

The Queen’s Gambit

Perfect voor: studenten Wiskunde

Een potje schaken vergt heel wat logisch inzicht. Misschien is het daarom dat ik er zo slecht in ben. En gezien ik ook heel slecht ben in rekenen, leek schaak mij de perfecte bezigheid voor studenten wiskunde (jaja, mijn redenering is een beetje oppervlakkig, but work with me). The Queen’s Gambit is een gloednieuwe mini-serie op Netflix, die ik intussen al twee keer gezien heb. De serie – die zich afspeelt in het Amerika van de jaren ‘60 – volgt wonderkind Beth Harmon op haar weg naar de wereldtitel in het schaken, terwijl ze vecht tegen verslaving, psychose en sexisme. Girls don’t play chess. Of doen ze dat toch? Een visueel indrukwekkend drama met een een stevige cast en een meesterlijke soundtrack. The Queen’s Gambit is mijn favoriet van het moment!

Je kijkt The Queen’s Gambit op Netflix.

The Queen’s Gambit is geen biopic, maar gebaseerd op de gelijknamige roman van auteur Walter Tevis uit 1983. Je vindt dit boek niet in bibliotheek Permeke, maar op bol.com verkopen ze de E-book versie voor slechts 0.99 (!) cent. Score!

For Sama

Perfect voor: studenten journalistiek (maar iedereen zou hem minstens één keer gezien moeten hebben)

Studenten journalistiek: this is it. Soms zijn er van die films die je hele wereldbeeld overhoop halen en je wekenlang aan het denken zetten. For Sama is zo’n film. Deze documentaire ging enkele weken geleden in première op Film Fest Gent, en werd intussen genomineerd voor een oscar. Het begon allemaal met Waad al-Kateab, een jonge vrouw in het Syrische Aleppo die op een dag in 2012 besliste om vier jaar lang het oorlogsgeweld in haar geboorteland te filmen. In 2016 ruilde ze Aleppo in voor het Verenigd Koninkrijk, met in haar rugzak meer dan 500 uur aan opnames verspreid over twaalf harde schijven. For Sama is een beklijvende documentaire, verteld vanuit het perspectief van al-Kateab, die je kijk op de wereld ongetwijfeld in vraag zal stellen. Geen vrolijke rom-com, maar wel een noodzakelijke, gruwelijke film die we allemaal een keertje zouden moeten zien

For Sama huur je op mylum.tv, het online filmplatform van Cinema Lumière.

The Man in the High Castle

Perfect voor: studenten Geschiedenis

Hé, studenten geschiedenis: hoe zou de wereld er vandaag uitzien als Nazi-Duitsland Wereldoorlog II had gewonnen? Als je The Man in the High Castle mag geloven, zou het Amerika van vandaag opgesplitst zijn in ‘The Great Nazi Reich’ aan de oostkust en de ‘Japanese Pacific States’ aan de westkust. Daar tussenin bevindt zich de ‘Neutral Zone’, een soort mash-up tussen het Wilde Westen en een versleten versie van het Amerika voor de oorlog. Het verhaal speelt zich af in 1962 en start in San-Francisco, waar de jonge Juliana Crane een mysterieuze tape vindt die beelden toont van de geallieerden die Wereldoorlog II winnen. Wanneer ze weigert de film naar de politie te brengen en in plaats daarvan naar de Neutral Zone vlucht, komt ze in een complot terecht van The American Resistance; een groep rebellen voor wie de oorlog nooit is opgehouden.

Je kijkt The Man in the High Castle op Prime Video (Amazon).

Zit je liever met je neus in de boeken? The Man in the High Castle is gebaseerd op de gelijknamige novel van Philip K. Dick, die je zowel in het Nederlands als Engels kan huren in bibliotheek Permeke.

Nog interessante nieuwsberichten