Date Donderdag: De Slimste Mens

Date Donderdag: De Slimste Mens

Het is weer donderdag! En dat betekent: tijd voor een date. Geen lief? Geen probleem. Deze week verrassen we jullie met een uitdagende activiteit die jij samen met jouw hele vriendengroep kunt doen: creëer je eigen online De Slimste Mens quiz! Wie is de slimste van jouw vriendengroep?

De benodigdheden

Jij gaat jouw eigen De Slimste Mens quiz maken. Tof! Maar wat heb je daar nu allemaal voor nodig? Wij lijsten het even voor je op:

  • Quizmaster – vraag aan dé Erik Van Looy van jullie vriendengroep of hij/zij de quiz in goede banen wilt leiden. Let op: dit is een vrij tijdrovend klusje, omdat de quizmaster álle vragen zal moeten bedenken. Twee quizmasters is nog niet zo’n slecht idee, dus.
  • Stopwatches – of iets anders om de tijd bij te houden. Tijdens dit spel verdien je voor iedere vraag die je goed beantwoordt seconden in plaats van punten, dus zorg er zeker voor dat iedere speler een eigen stopwatch krijgt. Tip: check handige online tools of vraag aan één van jullie vrienden of hij/zij zo lief wilt zijn om de tijd bij te houden.
  • Laptop met internetverbinding – want… dit hoeven we niet uit te leggen, toch?
  • Hapjes en drankjes – naar keuze. Om het extra gezellig te maken.

De voorbereidingen

Wat is cruciaal voor een quiz? Juist ja: de vragen. Zorg dat jouw quizmaster(s) daarom van te voren voor elke ronde toffe vragen (én (meerkeuze)antwoorden) bedenkt. Een uitdagende taak, maar dan heb je meteen weer even een fijne studeerpauze 😉. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat er een datum wordt afgesproken, dat er een online meeting wordt georganiseerd en dat iedereen zijn beste humeur en strijdlustigheid meeneemt.

Spice it up: Het leven is te kort voor saaie vragen! Verzin daarom vragen over jullie vriendengroep, inside jokes en de bizarste verhalen die jullie samen hebben meegemaakt. Spannender dan saaie feitjes, toch?

 

Het spel

De kans is groot dat jij regelmatig aan de buis gekluisterd zit wanneer Erik zijn gezicht op de tv laat zien, maar voor wie de spelregels nog niet helemaal duidelijk zijn, leggen wij het graag nog even voor je uit. Wel zo makkelijk. Het spel bestaat uit 6 rondes:

Ronde 1: 3-6-9

Iedere speler begint met 60 seconden op zijn of haar klok. Deze ronde bestaat uit 9 (of meer) vragen. Beantwoord je de derde, zesde of negende vraag goed? Dan verdien je er 10 seconden bij. Zolang de speler de vragen goed blijft beantwoorden, blijft hij of zij aan de beurt. Is het antwoord fout of moet je passen? Dan is de volgende speler aan de beurt.

Ronde 2: Open Deur

Bij deze ronde komen er filmpjes aan te pas. De speler met de minste seconden op zijn of haar klok mag als eerste een filmpje uitkiezen, waar na afloop een vraag met vier antwoorden over wordt gesteld. Ieder correct antwoord is 20 seconden waard. Weet je niet alle antwoorden? Dan mogen de andere spelers een poging wagen – degene met de minste seconden mag beginnen.

Spice it up: Je kunt natuurlijk filmpjes van het internet gebruiken, maar het is wellicht nóg leuker om ze op te graven uit de privécollectie.

Ronde 3: De Puzzel

Tijdens de puzzelronde krijgt iedere speler 12 woorden te zien die verwijzen naar vier kernwoorden. Per goed geraden kernwoord verdien je 30 seconden. Wanneer niet alle kernwoorden worden geraden, mogen de overige spelers aanvullen om seconden te verdienen.

STANs voorbeeldpuzzel

Ronde 4: De Galerij

In deze ronde staan foto’s centraal. Iedere speler krijgt een reeks van 10 foto’s over een bepaald thema te zien, en moet bij iedere foto het kernwoord zien te raden. Heb je een kernwoord goed? Dan verdien je 15 seconden.

Ronde 5: Collectief Geheugen

Iedere speler krijgt een filmpje te zien over een bepaalde gebeurtenis en moet vijf kernwoorden uit het filmpje raden. Het eerste kernwoord is 10 seconden waard, het tweede 20 seconden, het derde 30 seconden, het vierde 40 seconden en het vijfde 50 seconden.

Ronde 6: De Finale

En nu wordt het écht spannend! De twee spelers met de meeste seconden op hun klok worden uitgenodigd om het finalespel te spelen. Tijdens de finale wordt er telkens een vraag met vijf goede antwoorden gesteld. Heb je een vraag goed? Dan verdien jij geen seconden, maar verliest jouw tegenstander 20 seconden. Weet jij de klok van jouw tegenstander als eerste op 0 te krijgen? Dan ben jij de aller slimste van jouw vriendengroep.

Tip: Kun je geen genoeg krijgen van De Slimste Mens, of nog op zoek naar een tof spel om in post-coronatijden te spelen? Check dan zeker eens het bordspel van De Slimste Mens! Je vindt ‘m hier.

Nog interessante nieuwsberichten