Dagelijkse (kot)kost: onze favoriete recepten

Dagelijkse (kot)kost: onze favoriete recepten

Aan het solliciteren voor een baantje in de Efteling als Holle Bolle Gijs? Wij anders wel, na al die uitgebreide kerstdiners. Hoog tijd dus voor een tikkie gezondere (en makkelijke!) kotrecepten om weer een goeie dosis vitaminen naar binnen te werken! Nu de examens wel heel dichtbij komen (stress, paniek, STUDY360 all day) is er geen tijd te verliezen, dus hop hop naar de winkel en probeer eens één van onze favoriete gerechten.

Cupnoodles 2.0

Ah, cupnoodles. Zo lekker makkelijk en simpel. Maar: ook saaaaaai! Geef ze daarom een upgrade dankzij dit handige recept. Hierdoor geef je een nieuwe (en gezondere) dimensie aan je eten tijdens de blok. Want niet vergeten, je brein heeft die vitaminen wel degelijk nodig!

Benodigdheden:

  • Een pakje cupnoodles
  • 1 bouillonblokje
  • 1 ei
  • Handje radijsjes
  • 1 paprika
  • 1/2 blikje ma√Įs
  • Enkele champignons
  • Lente-uitjes
  • Een paar groene pepertjes

Bereiding:

  1. Breng water een de kook en voeg het bouillonblokje en het kruidenzakje van je cupnoodles toe.
  2. Snijd alle groentjes fijn. Je mag zelf ook andere groenten toevoegen of enkele weglaten, jouw smaak is wet. Bak ze daarna even kort in een pan met wat olijfolie.
  3. Kook je noodles.
  4. Kook het ei.
  5. Build your bowl en gooi alles samen.
  6. Smullen van je vertrouwde cupnoodles in een nieuw jasje!

Pasta met brocoli en champignon in haverroomsaus

Vegan: check! Tijd dus voor een portie vitaminen. Dit recept is zeer makkelijk en snel te maken, ideaal tijdens de blok.

Benodigdheden:

  • 100 gram volkorenpasta
  • 150 gram broccoli
  • 80 gram witte champignons
  • 100 ml haverroom
  • 1 teentje knoflook
  • 1 witte ajuin
  • Peper, zout en chilivlokken

Bereiding:

  1. Snij de broccoli in stukjes en kook ze gaar in een pan met water (ongeveer 8 tot 10 minuten). Kook ook de pasta alvast gaar (ongeveer 10 minuutjes).
  2. Snipper de knoflook en ajuin fijn. Bak ze lichtjes in een pan met olijfolie.
  3. Snij de champignons in stukjes en voeg ze ook toe aan de pan met knoflook en ajuin. Er mag heel wat olie op de champignons tot ze goudbruin zijn.
  4. Giet de broccoli af als ze gaar is en voeg ze ook toe aan de pan met de champignons. Voeg vervolgens de haverroom toe.
  5. Kruid de haverroom goed met zout en peper. Persoonlijk doe ik er graag chilivlokken bij om het extra pikant en kruidig te maken.
  6. Wanneer je tevreden bent over de smaak, voeg je vervolgens de pasta toe aan de saus en meng je het door elkaar.
  7. Et voilà, smakelijk!

Gebakken rijst met gehakt en groentjes

Een maaltijd die alle voedingsstoffen bevat die je nodig hebt? Hier is dé oplossing: gebakken rijst met gehakt en groentjes! Het is in 1 2 3 klaar, dus tijd ga je hier ook niet mee verliezen.

Benodigdheden:

  • 1 zakje volkoren snelkookrijst
  • 300 gram gekruid kippengehakt
  • 1 courgette
  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine ui
  • Olijfolie
  • Peper, zout & chilivlokken

Bereiding:

  1. Kook de snelkookrijst zoals voorzien staat op het pakje en giet af.
  2. Snij de courgette en paprika in stukjes. Hak de ui en knoflook fijn.
  3. Doe wat olijfolie (niet te veel) in een pan en verhit. Doe als eerste de stukjes courgette erin en laat 5 minuten bakken.
  4. Voeg de stukjes paprika, ui en knoflook toe.
  5. Als laatste doen we het gehak mee in de pan en zorgen we ervoor dat alles gebakken is. Voeg zout, peper en chilivlokken toe naar smaak.
  6. Doe alles te samen in een grote pot en mengen maar.
  7. Genieten van je heerlijke maaltijd!

Moussaka

Is het nu aan jou om je ouders te trakteren na hun heerlijk kerstmaal? Maak dan eens moussaka! Het is een traditioneel Grieks gerecht, maar o zo simpel (én verrukkelijk). Je kunt er makkelijk met meerdere mensen van genieten óf twee dagen zelf je maagje mee vullen. Wel zo goed voor de portemonnee na al die cadeaus die je moest kopen.

Benodigdheden: 

  • 300 gram gemengd gehakt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 4 tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 300 ml volle melk
  • 2 kruimige aardappelen
  • 100 gram geraspte kaas
  • Kruiden: peper, zout, kaneel, oregano en nootmuskaat
Bereiding:
  1. Snij de ui, hak de knoflook fijn en bak dit samen met gehakt in een grote pan.
  2. Snij de courgette, de tomaten en een halve aubergine in kleine stukjes en voeg toe aan de pan. Bak kort mee.
  3. Voeg vervolgens peper, zout en het blikje tomatenpuree toe aan het gehakt-groentemengsel. Meng dit goed door elkaar.
  4. Voeg de melk toe aan de pan en schep alles goed door. Voeg daarna ook de overige kruiden toe. Ik maak meestal een kruidenmengsel van 2 eetlepels oregano, 2 eetlepels kaneel (jum) en 2 eetlepels nootmuskaat, maar dit kun je aanpassen naar smaak!
  5. Laat het mengsel vervolgens ca. 10 minuten pruttelen op laag vuur.
  6. Kook ondertussen de aardappelen ca. 10 minuten voor en snij ze in kleine schijfjes. Snij de andere helft van de aubergine ook in schijfjes.
  7. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  8. Pak een ruime ovenschaal. Bedek de bodem met de aardappelschijfjes en schep hier het gehakt-groentemengsel overheen. Bedek dit vervolgens met de schijfjes aubergine en bak in de oven voor ca. 30 minuten.
  9. Haal na 30 minuten de ovenschaal uit de oven en bedek het gerecht met de geraspte kaas. Stop nog voor 15 minuten terug in de oven.
  10. Zie zo: heerlijke moussaka.
Nog interessante nieuwsberichten