Aan het woord: ESN-member Lies over wat ESN voor jou kan betekenen

Aan het woord: ESN-member Lies over wat ESN voor jou kan betekenen

ESN (Erasmus Student Network) is dé studentenvereniging voor internationale studenten die op Erasmus gaan in Antwerpen. Deze week arriveren er opnieuw een heleboel kersverse internationale studenten in onze koekenstad. Benieuwd hoe ESN hen verwelkomt? Ik ging voor jou in gesprek met Lies Verhaegen, mediaverantwoordelijke in het team van ESN, en vertel er hieronder alles over!

 Wat doet ESN voor de internationale studenten?

“Normaal gezien organiseren we elk jaar een Ice Breaking Week, waarin we elke dag een activiteit organiseren zodat Erasmussers elkaar leren kennen. Doordat fysieke activiteiten dit jaar niet mogelijk zijn, organiseren we nu drie alternatieve evenementen: een online quiz, een online spelletjesavond en een cityrally. Erasmussers en lokale studenten kunnen hieraan alleen of in groepjes deelnemen. Tijdens de overige dagen van die weken zorgen we voor online content, zoals de lekkerste take-outs en de highlights van Antwerpen. Zo hopen we de leegte toch een beetje op te vullen, al is het natuurlijk heel jammer dat we alle internationale studenten niet persoonlijk kunnen ontmoeten.”

Kun je ons wat meer vertellen over die alternatieve evenementen?

“Bij alle evenementen gaat het erom dat de studenten elkaar en Antwerpen leren kennen. We hopen een veilige en leuke manier voor hen te creëren om dat te doen en denken dat het om het ‘leren kennen’- aspect ook een must is voor hen om deel te nemen. De quiz zal gaan over België en Antwerpen en de cityrally is een heuse speurtocht door ’t Stad, waarbij je als internationale student de must see spots van ’t Stad ook leert kennen. De spelletjesavond wordt georganiseerd via Discord, waarbij we online spelletjes zullen spelen om elkaar te leren kennen.”

Jullie hebben ook een buddy-systeem. Wat is dat dan precies?

“Dat klopt. Met ons buddy-systeem koppelen we internationale studenten aan lokale studenten. Erasmussers kunnen door dit buddysysteem aan de lokale studenten specifieke vragen stellen of elkaar een keer coronaproof ontmoeten. Lokale studenten kunnen de internationale studenten wegwijs maken in de stad, rondleiden op de campus, maar ook voor bankzaken of andere belangrijke informatie kan een international bij de buddy terecht. Veel informatie is niet te verkrijgen in het Engels of de taal van de internationale student, dus in dat geval helpt een lokale student bij de vertaling. Afspreken met een buddy is in deze tijden makkelijker dan afspreken in grote groepen. Daarom denken we dat we via het buddsysteem kunnen zorgen voor een haalbaar contact.”

Hoe worden die lokale en internationale buddy’s dan aan elkaar gekoppeld?

“Internationale en lokale studenten schrijven zich eerst online in via deze link. Hier geven ze persoonlijke informatie in, zoals leeftijd, school, studierichting en interesses. Buddy’s worden vervolgens aan elkaar gekoppeld op basis van die informatie. Buddy’s hebben dus overeenkomsten, zoals dezelfde universiteit- of hogeschool, dezelfde studierichting, dezelfde interesses… Op die manier zorgen we ervoor dat buddy’s een beetje dezelfde vibe hebben dat ze echt bij elkaar passen.”

Waarom moet je als internationale student volgens jou een buddy nemen?

“Lokale studenten kunnen je noden als internationale student specifieker beantwoorden. Je kan natuurlijk ook altijd terecht op de algemene Facebook-pagina van ESN, maar een buddy die je echt kent geeft toch een meer vertrouwd gevoel. Je buddy zal ook steeds snel reageren en het contact is erg persoonlijk. Als internationale student is het ook altijd fijn om een local te kennen in je nieuwe studentenstad, zodat die persoon je vanuit zijn of haar eigen ervaring meer kan vertellen over de stad.”

Waarom moet een lokale student volgens jou een buddy worden?

“Het is altijd tof om internationale studenten te leren kennen! De sfeer die rondom die studenten hangt is altijd heel open-minded en avontuurlijk. Je leert zelf bij over nieuwe culturen en kan er dus veel kennis uithalen. Vanaf we weer mogen reizen heb je misschien via je buddy ook al een logeerplaats in het buitenland geregeld! ;-)”

Wil je meer weten over de activiteiten en het buddy-systeem van ESN? Houd dan zeker hun website en Facebook-pagina in de gaten. Er is ook een Facebookgroep en een Whatsappgroep voor alle internationals. Nog steeds vragen? Aarzel dan niet de leden van ESN een mailtje te sturen. Welkom en have fun in Antwerpen!

Nog interessante nieuwsberichten