A compliment a day keeps the doctor away

A compliment a day keeps the doctor away 

© Julia De Graeve

“HELLO YOU GORGEOUS! Zo’n schone broek, die staat u echt! En jij, jij licht de hele kamer op met uw lach!” Doet deugd, toch, complimentjes krijgen. Maart beginnen doen we met complimentendag!

Compli-what & Compli-why? 

Complimentjes, of volgens de Dikke Vandaele: woorden van lof”, daar houden we van. Maar, waarom? Is het enkel ons ego dat af en toe wat streling nodig heeft, of is there any science behind it? Wij zochten het voor jullie uit!

Je krijgt vijf complimentjes over je mooie outfit, maar één iemand zegt iets negatiefs en BAM, die outfit komt de kleerkast niet meer uit. Herkenbaar? Voor ons alvast wel. Geen aanstelleritis maar een foutje in de hersenen, zo blijkt. Onderzoek wijst uit dat onze hersenen meer aandacht besteden aan beledigingen dan aan complimentjes.

Onderzoekers baseren zich hiervoor op de Emotionele Stroop-taakWablieft?! Klinkt onbekend, but believe me, y’all know it. De stroop-taak is een test waarbij bijvoorbeeld het woord GROEN in een blauwe kleur geschreven staat. Je hersenen hebben daardoor een langere reactietijd nodig om de kleur ‘blauw’ te benoemen dan wanneer het woord ook in blauwe letters geschreven staat. De emotionele stroop-taak test diezelfde kleurherkenning, maar dan met beledigingen en complimentjes. Onderzoekers testten reactiesnelheid op het herkennen van kleur wanneer ze voor complimentjes of beledigingen worden gebruikt. En wat blijkt? Onze hersenen hebben langer nodig voor het benoemen van een kleur wanneer deze gebruikt wordt in een belediging dan in een compliment.

Conclusie? Onze hersenen geven meer aandacht aan beledigingen dan aan complimentjes, en ze brengen ons letterlijk even van de wijs. Verdorie, een foutje in dat koppeke van ons!

© Julia De Graeve

A little bit of Pixie Dust 

Dat sprongetje in je buik, dat lachje op je gezicht, waarom voelt een complimentje zo fijn? Well, it’s all about the pixie dust called dopamine. Dopamine is een stofje dat vrijkomt in de hersenen wanneer je dingen doet waarvan jouw hersenen het gevoel hebben dat ze je moeten belonen. Beloning betekent een gelukszaaaalig gevoel, dat is waarom dopamine ook het ‘gelukshormoon’ wordt genoemd. Het heerlijke gevoel dat je krijgt zorgt ervoor dat je het dopamine-opwekkende gedrag wilt herhalen. Onze hersenen willen ervoor zorgen dat we zoveel mogelijk dingen doen die ons gelukkig maken, van a sign of selflove gesproken…

I’m addicted to you!

Nood aan een dopamineshot? Er zijn heel wat dingen die je daarbij kunnen helpen! Knuffelen bijvoorbeeld, aardbeien en chocolade eten, sporten of…een complimentje krijgen! Maar… opgelet! Dopamine is het kleine broertje van amfitamine, de hoofdrolspeler bij het opbouwen van verslavingen zoals drugs, roken of alcohol. Onze gouden tip? Get addicted to complimentjes to get your daily dopamine en laat die andere middeltjes mooi aan de kant! Complimentjes zijn kleine cadeautjes voor je mentale gezondheid, ze zorgen voor een gelukshot én ze krikken je gevoel van zelfwaardering en zelfvertrouwen op.

And it only gets better, want complimentjes hebben ook gezondheidsvoordelen voor de gever! Wie een complimentje geeft dat goed aankomt bij de ontvanger, krijgt ook zélf een dopamineshot, iets doen voor een ander maakt ons gelukkig, hoe mooi! Insert compliment-addiction, please!

© Julia De Graeve

Complimentjes-talentje? 

Ben jij een complimentjes-talentje? Dan ben je een uitstervende soort! Experts wijzen erop dat we steeds slechter worden in het geven van écht goede complimentjes. Een compliment geeft pas een boost als het oprecht en persoonlijk is. Volgens experts zijn we vandaag de dag veel vaker op onszelf gericht, en kennen we de ander daardoor steeds oppervlakkiger. Ook social media spelen hierin een rol. Een like op instagram is een soort van digitaal complimentje, maar de impact ervan op onze mentale gezondheid is veel minder positief en langdurig.

Een gezond compliment voldoet volgens experts aan 5 dingen:

  1. Het compliment moet specifiek zijn.
  2. Speciaal voor een bepaalde persoon.
  3. Oprecht.
  4. Moet gaan over het gedrag van een bepaalde persoon;
  5. en het effect daarvan

Wij zijn alvast volledig overtuigd van complimentendag. Wat ons betreft mag het elke dag complimentendag zijn, dus laten we alvast met vandaag beginnen! Hey, in case nobody said it today, je bent geweldig waardevol, thank you for being you! <3

© Julia De Graeve

Nog interessante nieuwsberichten