10 mei Nationale Offlinedag

10 mei Nationale Offlinedag

Vorig jaar lanceerde Nederland op 10 mei de Nationale Offlinedag. De bedoeling was 24 uur lang een digitale detox te doen, om het in schermtijd uit te drukken: 0 minuten. Nu dat Covid19 ons verplicht om steeds meer op onze schermen te zitten zodanig dat zelfs een gezellige apero met vrienden een e-pero via videochat wordt, groeit ook de drang om eens alle stekkers uit te trekken. Daarom stellen wij* voor om deze zondag 10 mei ook in België om te dopen tot de Nationale Offlinedag. Doe je ook mee?

“De blok is nog niet begonnen, maar ik heb nu al het gevoel dat ik er eigenlijk al twee maanden blok op heb zitten.” Kinesiestudent Quinten Engels vindt deze periode mentaal best zwaar. “De online lessen, de onophoudelijke stroom van taken en de thesis die als een donkere wolk boven me hangt, verplichten me nu al twee maanden om hele dagen thuis voor mijn scherm te zitten. En dan moeten de examens nog komen!” Hij is niet de enige die het beu is, ook rechtenstudente Janice Demeester kijkt ernaar uit om na de examens terug in een meer offlinewereld terecht te komen. “Ik voel dat mijn zicht steeds slechter wordt, van zulke lange dagen naar mijn scherm te staren, dat is vrij beangstigend. Bovendien mis ik het om buiten te komen, ik heb er nu echt gewoon de tijd niet voor.”

Janice Demeester

Quinten Engels

Dat een offlinedag als een geschenk uit de hemel zou komen, is een feit voor veel studenten. Maar hoe doe je dat als de hogeschool of universiteit je met werk overstelpt en de enige manier om je vrienden te zien via Zoom is? We zochten enkele tips om toch een paar minuten van je schermtijd te kunnen schrappen.

Plant een bos

Met apps zoals Forest: Stay Focused kan je heel eenvoudig je schermtijd bijhouden en aanduiden voor welke apps je de tijd wil beperken. Met de “deep focus mode” bijvoorbeeld stel je de tijd in waarin je niet aan je gsm wil komen, dan kan je de app niet verlaten zonder je boom te “doden”. Nog niet voldoende motivatie? Met de pro-versie kun je door je gsm links te laten echte bomen laten planten! Zo ben je niet alleen efficiënter aan het studeren, maar draag je ook je steentje bij aan een groenere wereld.

E-pero wordt weer Apero

Vanaf zondag 10 mei (toevallig onze Nationale Offlinedag!), mag je weer tot vier mensen bij je thuis uitnodigen. Dit moeten altijd dezelfde vier mensen zijn en zij mogen op hun beurt niemand anders meer uitnodigen, maar het geeft wel de mogelijkheid om – liefst in de tuin of op een terras – een aperitief te organiseren. Dus zet je stoelen ver genoeg uiteen, voorzie een cocktail wat hapjes en natuurlijk alcoholgel 😉 en borrelen maar!

Ga uw kot uit

Sporten in de openlucht mag gelukkig nog altijd! Fietsen, lopen, skeeleren, wandelen… wat je maar wil. Dus plan elke dag minstens een halfuurtje in dat je een frisse neus gaat halen en je je vastgeroeste computerlichaam weer wat soepeler maakt. Heb je een duwtje in de rug nodig? Ook hier kan een app je uit je luiheid halen. Download een sportapp zoals Strava voeg al je vrienden toe, kies een challenge (wat dacht je van de 5K in mei?) en deel je vorderingen met je volgers.

Handen in beweging

De mens heeft graag iets om handen. Letterlijk dan. In plaats van voor de zoveelste keer je Instagramfeed te herladen, kun je ook iets anders kiezen om je handen iets te doen te geven en tegelijkertijd wat dingen van je bucketlist te schrappen. Wat dacht je van eindelijk eens een sjaal te breien? Of een Rubik’s Cube op te lossen? Of het kan ook met iets simpeler zoals een kleurplaat inkleuren? Of een puzzel maken? Tip: dit zijn ook ideale dingen om te doen tijdens je zoveelste Zoom-sessie, niemand die het ziet en je zal je veel productiever voelen. 😉

Internet uit

Nog een paper, reflectie, opiniestuk te schrijven? Doe al je onderzoek, zet al je bronnen open en dan… zet je wifi uit! Eens je aan het schrijven bent, kun je dat best offline doen. Geen afleidingen en gewoon schrijven, schrijven, schrijven. Twijfel je aan iets? Noteer het ergens en zoek het later op. Want elke keer dat je weer iets in die zoekbalk tipt, verdwaal je al snel weer in de Google-jungle.

Nog interessante nieuwsberichten