Afstuderen

Afstuderen

Help! En nu?

Afgestudeerd? Proficiat! Je hebt er lang voor gewerkt om je diploma in handen te krijgen en nu is het tijd om het Ă©chte ‘grote-mensen-leven’ goed voorbereid te bestormen. De vraag die je als vers afgestudeerde vast al vaak hebt gehoord is: “En nu?”. Geen nood! Gelukkig laten wij bij STAN jou niet in de steek als je student-af bent. Ons redactieteam schrijft verschillende interessante artikels, check bijvoorbeeld eens wat je allemaal op orde moet krijgen als je afgestudeerd bent zodat je helemaal met de juiste ingesteldheid aan die zoektocht naar je droomjob kan beginnen.

Waar ga ik wonen?

Heb je binnenkort naast je diploma ook de sleutel van je eigen woonst in handen, of blijf je liever nog even in Hotel Mama om wat centen te kunnen sparen? Wanneer je past bent afgestudeerd, ligt de wijde wereld aan je voeten. Het redactieteam somt niet alleen de voor- en nadelen van thuis blijven wonen op, maar maakte ook een handig overzicht van die dingen die je zeker in het achterhoofd moet houden wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen of huren.

Get the job!

Als afgestudeerde wil je niets liever dan meteen je droomjob in handen hebben, maar dat is nog niet zo evident. Besef dat je vaak niet meteen je droomjob hebt gevonden en dat dit ook niet erg is. Maar, first things first, waar vind je die vacatures dan? Natuurlijk kan je beginnen bij de traditionele jobsites, maar daar hoeft het niet te stoppen: er zijn heel wat andere jobkanalen of jobbeurzen waarop je de vacature van je dromen kan vinden. Je hoeft alleen maar goed je oren en ogen open te houden!

Solliciteren kun je leren

Alles begint met een sterk cv en een overtuigende motivatiebrief: dit is je kans om een goede eerste indruk te maken. En dat kan natuurlijk alleen maar wanneer die piekfijn in orde zijn. Om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet, maakte het redactieteam van STAN twee ultieme checklists met de best practices die over het hele internet te vinden zijn: eentje voor je cv en eentje voor je sollicitatiebrief. Vergeet ook niet in je enthousiasme om je sollicitatie goed voor te bereiden! Recruiter Maarten Cant van Stad Antwerpen geeft antwoord op de meest gestelde vragen over sollicitatiegesprekken.

Even op een rijtje…

Voor iedereen is het een nieuwe deur die wordt geopend. Super spannend! Maar ook beangstigend. Wij zetten daarom nog eens eventjes een paar weetjes en tips op een rij in een infographic die jou wegwijs maken in de wereld van de hardwerkende volwassenen. Daarnaast vind je natuurlijk ook altijd wat handige links terug en onderaan een FAQ met nog meer antwoorden.

Handige links

Veelgestelde vragen

Check, voor je je handtekening zet, of er in je contract iets staat over…

  • Bruto uur- of maandloon (en eventueel bonusregelingen);
  • Voordelen zoals maaltijdcheques, verzekeringen of een tankkaart;
  • Wekelijkse arbeidsduur (en eventueel werkrooster);
  • Vaste plaats van tewerkstelling;
  • Aanvangsdatum en duurtijd van je contract;
  • Functietitel (en eventueel functieomschrijving).

De Belgische arbeidswetgeving voorziet sowieso wetten in verband met minimumlonen, maximale wekelijkse arbeidsduur, vakantie, loon bij ziekte en opzeggingstermijnen, ook al staat daarover niets in je contract.

Dat hangt af van de sector waarin je werkt. Bij de overheid krijg je onmiddellijk een aantal vakantiedagen; in de privésector krijg je vier weken betaalde vakantie als je het jaar voordien voldoende hebt gewerkt. Maar om ook tijdens dat eerste jaar vier weken betaalde vakantie te kunnen krijgen, heeft de overheid de jeugdvakantie in het leven geroepen. Die krijg je wanneer je jonger dan 25 bent en het jaar waarin je afgestudeerd bent minstens een maand hebt gewerkt. Meer informatie, bijvoorbeeld over hoe je die jeugdvakantie kan aanvragen, vind je hier.

Ons team tipt!

Zorg tijdens een sollicitatiegesprek voor een frisse adem, dus neem vlak voor het gesprek een kauwgom. Bang dat je de kauwgom niet meer kwijt kan? Speel dan op safe en neem een muntje.

Katina

Nog steeds een vraag? Stuur onze onthaalmedewerkers een mailtje of spring binnen.

Steven