Een Plant Parent word je zo

@sallustration

Een Plant Parent  word je zo

Geen kotgenoot of huisdier om te verzorgen? Word een Plant Parent! Want wat fleurt je huis niet beter op dan de aanschaffing van een aantal plantjes? Nu, ik besef ook wel dat planten hebben niet voor iedereen even vanzelfsprekend is. Het is zoals een baby in huis waar je elke dag voor moet zorgen. Toch ga ik, Tara van het redactieteam, jou in dit artikel proberen te overtuigen waarom planten hebben in huis enkel een voordeel is. Niet alleen op ecologisch vlak, maar ook op het vlak van mentaal welzijn en esthetiek! Na dit gelezen te hebben spurt je gegarandeerd naar de dichtstbijzijnde plantenwinkel om jezelf tot Plant Parent te kronen.

REDEN 1: Let there be … health

Als je goed hebt opgelet tijdens de lessen biologie herinner je het je vast nog dat planten zorgen voor zuurstof. Diezelfde zuurstof ziet erop toe dat je betere luchtvochtigheid in huis hebt. Planten helpen dus bij aan je gezondheid. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal! Al die groene kleuren in jouw huis zorgen namelijk voor een rustgevend effect. Rust betekent ook minder stress, waardoor je gemoedstoestand ook automatisch beter wordt. Wil dit zeggen dat je je studeerkamer tijdens de blok als het ware moet omtoveren tot een jungle? Eigenlijk wel ja. De lucht die je inademt is vers en gezond en de kleuren zorgen voor een relaxed gemoedstoestand. Resultaat? Al deze prikkels stromen automatisch door naar je hersenen waardoor je 100% gefocust bent op die leerstof voor jouw neus. Probeer het maar eens uit!

 

@sallustration

Planten helpen dus bij aan je gezondheid. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal!

REDEN 2: Let there be … decoration

Picture this: je bent net in een co-housing project gestapt midden in de stad Antwerpen. Je hebt heel veel geluk want het huis dat je hebt is supermooi, authentiek en vooral spacious. De verandering van zo’n piepklein kotje naar een huis is immens groot. Al die spullen van jouw piepklein kotje vullen nauwelijks nog maar de woonkamer op. Wat een luxeprobleem! Wat moet je nu met al die ruimte? Wel, blijkt dat plant parent worden de ideale oplossing is. Een ruimte kun je makkelijk opvullen met – 3 keer raden – planten! Planten zijn namelijk relatief goedkope aankleders van lege ruimtes. “Goedkoop zeg je?” Ja hoor. Planten, groot of klein, hoeven namelijk niet al te duur te zijn. Voor enkele eurootjes kun je al een cactusje strikken. Of loop naar je dichts bijzijnde Lidl of Aldi. Zij verkopen geregeld grote plannen voor slechts een prikkie!

@sallustration

Planten, groot of klein, hoeven namelijk niet al te duur te zijn.

REDEN 3: Let there be … satisfaction

Een Plant Parent worden resulteert ook in de nodige voldoening. Je bent immers dag in en dag uit bezig met het verzorgen van je eigen plantbaby. “Dat klinkt vermoeiend” hoor ik je zeggen? Goh ja, je kan het ook anders interpreteren natuurlijk. Als je écht geeft om je plant en het voldoende liefde geeft, is het vergelijkbaar met jouw eigen huisdier. Je voedt het met water en zorgt dat het zich tevreden en relaxed voelt in jouw eigen huisje. Wanneer je plant dan eindelijk begint te groeien, zal er enkel een gevoel van fierheid over je heen kruipen. Niet enkel voelt de plant zich dan goed. Nee, ook jij zelf voelt je goed. Je hebt immers de groene vingers te pakken gekregen en je eigen plantbaby groot gebracht. Trust me, het is zeker een opkikkertje voor je zelfvertrouwen!

@sallustration

REDEN 4: Let there be … easy times

De laatste reden dat je wellicht kan tegenhouden om een jungle aan te schaffen, is het feit dat je niet genoeg tijd, geld of zelfs handigheid hebt om voor een plant te zorgen. Nu, ik ben hier om je te vertellen dat je al deze dingen niet nodig hebt. Een plant verzorgen is niet moeilijk, duur en je hebt er ook niet superveel skills voor nodig! Je moet natuurlijk wel zorgvuldig uitkiezen welke plant je juist aankoopt. Het is niet de bedoeling dat je meteen met de moeilijkste plant begint. Je zal bij wijze van spreken niet op 1 2 3 een citroenboom succesvol kunnen planten.Daarom zal ik dit artikel eindigen door mee te geven welke planten het goedkoopst en makkelijkst te onderhouden zijn op kot. Het is bijna onmogelijk om deze plantbabies te laten sterven. Ze gaan superlang mee en je kan bovendien de stoelgang van jouw huisdier ergens kwijt. Het is namelijk no surprise dat planten van meststoffen houden.

Benieuwd welke planten het langst meegaan onder erbarmelijke omstandigheden? Lees hieronder het lijstje:

  • De slangenplant, beter bekend als sanseveria. Niet alleen oogt het mooi, het heeft ook niet veel licht nodig en je hoeft het slechts 1x per maand te wateren.
  • De ZZ-plant, beter bekend als Zamioculcas. Zelfs al negeer je deze plantbaby’s bestaan voor een tijdje, het zal nooit sterven. Meer nog, je zou kunnen proberen om het ding te doden en het zou enkel groter worden. Hoeft ook slechts 1x per maand gewaterd te worden.
  • De Philodedron. Deze vergt iets meer verzorging maar oogt wel heel mooi. Deze plantbaby laat merken als hij niet gelukkig is door zijn bladeren te laten hangen. Wanneer je dit opmerkt moet je het dus water geven. Misschien 1x per week.
  • De Succulent, beter bekend als vetplant. Succulenten maken het zichzelf heel heel moeilijk om te sterven. Ze hebben bijna geen water nodig maar ze appreciëren wel helder licht. Maar zelfs als dit niet aanwezig zijn zullen deze plantbabies gelukkig zijn.
  • De Cactus. Een cactus kan zelfs overleven in de meest droge woestijnen, dus dan lijkt jouw kotje zo erg nog niet. Een cactus heeft bijna geen water noch licht nodig. Je kan dus compleet vergeten dat je het hebt aangekocht en het zal er nog steeds staan.

@sallustration

RELATED INTERESTING NEWS