Doe mee aan het Grote Antwerpse Studentenonderzoek

(un)popular opinion: niet de prof, de assistent of de lector, maar wel de student zélf weet het beste waarop en waaraan! Dat is waar wij bij STAN in geloven. Om de vier jaar stelt STAN zijn luisterend oor expliciet ten dienste van de studenten – yes, I’m looking at you – in een groot onderzoek. En guess what, the time has come: om Het Grote Antwerpse Studentenonderzoek ’22 – ’23 te ontdekken. Lees verder en vooral, speak up!

 

Meten is weten

Om de vier jaar halen we bij STAN de spotlights boven en richten we ze enkel en alleen op jullie. Of beter, op jullie gepeperde mening. Het Grote Antwerpse Studentenonderzoek is niet aan zijn proefstuk toe, het is intussen de vierde keer dat het onderzoek plaatsvindt. Vorige edities focusten zich op thema’s zoals verkeersveiligheid en veiligheidsgevoel in Antwerpen, mobiliteit, eetgelegenheid en diversiteit. We leerden jullie beter kennen en daar kwam heel wat handige en nuttige info uit voort!

© Jonas Pareit

Why-oh-why?! 

Maar waarom is dat studentenonderzoek net zo belangrijk? Wij vroegen het aan studenten Sara en Meggane. Sara is 23 jaar en zit in haar tweede master Rechten aan de Universiteit Antwerpen. Meggane, ook 23, studeerde jaren aan de KDG in Antwerpen en doet nu het schakelprogramma Gender en Diversiteit. Het Antwerpse studentenleven kent voor hen dus geen geheimen meer.

© Jonas Pareit

© Jonas Pareit

Het studentenonderzoek is voor Sara en Megganne erg waardevol: “ik vind het super belangrijk om niet alleen studenten, maar ook docenten te informeren”, vertelt Sara. “Als je je eigen problemen herkent bij anderen, dan voel je je gesteund en minder alleen. Het is belangrijk dat andere mensen ook op de hoogte zijn van wat er speelt onder studenten”.

“Ja, ik denk dat dàt vooral het belangrijkste is, dat het grootschaliger is. Met cijfers die uit het onderzoek voortkomen kan je naar het beleid stappen en zeggen: jullie moeten meer investeren in mentaal welzijn bij studenten want uit het onderzoek is gebleken dat zoveel procent ermee worstelt”, vult Meggane aan. “Uiteindelijk is het de stad die er écht iets aan kan doen. Het probleem is dat die verder van de studenten af staat. Het studentenonderzoek is een manier om de beleidsmakers dichter bij de studenten te brengen”, aldus Sara.

Sara en Meganne zijn alvast overtuigd over het invullen van de enquête. “Het is gewoon té belangrijk”, zegt Sara. “Als je het niet doet voor jezelf, doe het dan voor de toekomstige generatie studenten. Zo kan er voor hen wel iets veranderen.”

Vanuit de nood van de student

Ook vanuit STAN heerst er steeds opnieuw groot enthousiasme rond het onderzoek. Debbie, projectwerker bij STAN, werkt al jaren mee aan het onderzoek en ook zij ziet na al die jaren nog steeds grote relevantie in het hele gebeuren. “Eigenlijk komt het er op neer dat wij die input gewoon nodig hebben om iets relevant te kunnen doen. Wij kunnen 100 projecten verzinnen, maar je moet net op dat project komen waar de student iets aan heeft. Zo bleek uit één van de vorige onderzoeken het tekort aan studieplekken en voilà, het project STUDY360 was geboren”.

© Jonas Pareit

Debbie benadrukt ook het belang van de schaal van het onderzoek. “Het is echt op grote schaal gaan kijken naar wat er leeft onder de studenten, waar de noden liggen. Want wij kunnen wel denken dat er nood is aan een vrijetijdsaanbod, terwijl de student misschien iets heeft van ‘nee, ik krijg gewoon stress van mijn slecht lessenrooster’. Die vinger aan de pols, dat is waar het voor ons om draait.”

Ben jij ook klaar om je ongezouten mening te geven over de thema’s mentaal welzijn, cost of living en corona & studentenleven? Vul het Grote Antwerpse Studentenonderzoek in and let’s go change the system together!

Nog interessante nieuwsberichten