Het ABC van studentenclubs

Het ABC van studentenclubs

Tutor, Quaestor, Praetor, Praeses,… “Praat Nederlands aub?!” We horen het je denken wanneer je vrienden uit studentenverenigingen weer de gekste Latijnse termen boven halen. Maar hey, STAN – once again –got your back! Check dit studentenclubalfabet en praat tijdens de kiesweek gewoon gezellig mee!

A

Antwerpse Codex: Op een cantus mag een codex niet ontbreken en in Antwerpen dan maar best de Antwerpse! De Antwerpse codex is een codex vol liederen, gekozen door de Antwerpse studentenclubs. Voor elke gekochte cantus wordt er ook 1€ aan het Kinderkankerfonds gedoneerd.

B

Beiaardcantus: Samen zingen in de schaduw van de kathedraal op de Groenplaats? Dat is een groot terraske doen met heel veel vrienden. Den ambiance – en misschien ook wel het kattengejank van degene naast je – krijg je er dan nog eens gratis bovenop!

C

Cultuur: Er zit meer in een studentenleven dan je denkt! Daarom stellen de meeste presidia een cultuurfunctie aan. Zo nemen ze je mee op een rondleiding door het centraal station of een tripje naar een van de vele cultuurhuizen die Antwerpen te bieden heeft.

D

Doop: Niet onbesproken of onbetwist, maar zeker ook niet weg te denken uit het studentenleven: de doop. Het is een eeuwenoud ritueel dat de laatste jaren door heel wat studentclubs onder de loep werd genomen en in een nieuw jasje werd gestoken. Het doel van dopen? Eerstejaarsstudenten welkom heten, hen kennis laten maken met het studentenleven en vooral vrienden voor het leven maken.

E

Erelid: Studentenverenigingen bestaan uit leden en het presidium. De leden zijn de studenten die een clubkaart kochten of gedoopt zijn bij de club. Het presidia is een select groepje ouderejaars dat het bestuur en de organisatie van de club op zich neemt. Wanneer je als lid van het presidium veel betekend hebt voor de club, kan je na je aftreden een functie als erelid krijgen zoals bijvoorbeeld peter of meter. Het is een passieve functie, wat betekent dat je geen verplichtingen meer hebt, maar wel nog alle voordelen krijgt. A big thank you, dus!

F

Faculteitsclub: Studentenclubs kunnen onder verschillende officiële statuten vallen. Faculteitclubs zijn er daar één van. Het zijn – jawel, je kan het al raden – de clubs die verbonden zijn aan hun faculteit binnen de universiteit. Zo is er bijvoorbeeld WINAK voor de faculteit Wetenschappen. Faculteitsclubs zijn natuurlijk maar een klein deeltje van alles wat het studentenclublandschap te bieden heeft. Zo zijn er ook de themaclubs zoals Abundantia voor de Duvel liefhebbers, Omnes voor de Kempenaren en de Flamingo’s voor studenten uit de lgbtqia+ community. Welke club past het beste bij jou? 

G

Galabal: Glitter and glamour, sugar, spice and everything nice. Waan je tijdens het tweede semester helemaal Assepoester of prince charming, want tijdens het galabal van je studentenclub kan je all out gaan. Vaak gaat er, voor de dansbenen helemaal los worden gegooid, ook nog eens een uitgebreid dinertje aan vooraf. Chique dinges!

H

Hoogpresidium: Zoals in elk groot team, zijn er ook in een presidium een paar mensen nodig die dat team goed leiden. Het hoogpresidium bestaat uit de preses of voorzitter van de club, hun rechterhand aka de vice-preses en de quastor. Die laatste is all about the money, want die is verantwoordelijk voor de financiën.

I

Io vivat: Begint de cantus? Dan zullen de tonen van het Io Vivat uit volle borst worden gezongen, want dit lied opent de cantus. Het betekent zo veel als “Hoera, zij leven lang!” en viert de vriendschap. Neem je codex dus bij de hand, haal je beste Latijn naar boven, en Io Vivat er op los!

J

Jas (Doopjas): Eind oktober worden de Antwerpse studentenbuurten elk jaar overspoeld door witte labo- en doktersjassen. Dat komt dan wel niet door een teambuilding van dokters en wetenschappers, maar wél door de studentendopen. De doopjas of doopfrak wordt gedragen door ontgroende leden en worden vaak volgetekend met cartoons, illustraties, namen en quotes.

K

Kick-off voor Antwerpse Presidia: Elk jaar organiseren STAN en stad Antwerpen de Kick-off voor Antwerpse Presidia. Wat is me dat?! Wel, het is een namiddag vol met inspiratie workshops voor de pas verkozen Antwerpse presidialeden. Benieuwd of zin om in te schrijven? Check it out! 

Lesvrije week: My personal favourite! De week na de examens, begin februari, waarin we gewwon even lekker lui mogen zijn! Een hele week geen les, geen examens, geen stress! Blijf lekker thuis met een theetje en geniet van je comfi zetel. Trek je er liever op uit richting de zon of richting de bruisende stad? Heel wat studentenverenigingen organiseren een reis naar het buitenland waar je ook aan kan deelnemen zonder lid te zijn. Chillmodus on!

M

Middag-TD: Waarom alleen ’s avonds feesten als het ook ’s middags kan? Wanneer de lente in het land is, zijn ook de middag-TDs present! In heel wat studentencafés worden op middaguren, vaak van 12u tot 17u, outdoor feestjes georganiseerd. Het terras wordt een echte dansvloer en de boxen knallen hun beats voor een keer niet binnen, maar gewoon de open lucht in! Geniet gratis van het zonnetje terwijl je een danske placeert. Ja hoor, la studenten-vie est belle!

N

Neus in de boeken: Het is niet enkel lang-leve-de-lol wat de klok slaat! Er moet ook gestudeerd worden want dat is uiteindelijk waarom we in de eerste plaats studenten zijn, toch? Nood aan een studieplek? Op je school zijn er vaak heel wat plaatsen voorzien om je aan je schoolwerk te zetten. Ook zijn er meerdere bibliotheken in Antwerpen die hun deuren openen voor studenten. Nood aan iets anders? In de blok is STUDY360 er weer, dat is samen met STAN studeren op de meeste gekke en waanzinnige plaatsen in de stad. Studeren was nog nooit zo leuk!

O

Ossenmarkt: Het centrum van de wereld der Antwerpse studenten is bij uitstek de Ossenmarkt. Je vindt er alles wat je nodig hebt voor een leuke avond uit. Zin om te dansen? Danscafé, check! Zin om rustig iets te drinken? Praatcafeetjes, check! Zin om een snackje te steken voor je weer kotwaarts keert? Frietjes, pizza en Kebap, checkThere is no place like Ossemarkt!

P

Prosit: Prosit Media! Prosit P.R.! Prosit studenten sociologie! Prosit kot op de Osse! Prosit, whatever you want! Een prosit is een uitroep die je doet tijdens een cantus. Je drinkt er iemand mee toe en klinkt zo samen op iets wat je gemeenschappelijk hebt. Als ik dus met mijn vrienden uit de les naar een cantus ga, dan kan ik mijn glas vullen, rechtstaan en hen toedrinken “Prosit sociologie!”. Ambiance gegarandeerd!

Q

Quiz: Knappe koppen unite! Dat studeren een deel van het studentenleven is, we get that. Maar stond je er al eens bij stil dat je je kennis ook op een andere manier kan gebruiken? Om een zotte reis of een jaar lang gratis … te winnen bijvoorbeeld! Heel wat verenigingen organiseren namelijk studentikoze quizjes doorheen het academiejaar. Let’s quizzzz!

R

Rector magnificus/magnifica: Big boss alert! De Rector magnificus, of kortweg rector, is de hoogleraar-directeur van een universiteit. Hij of zij is het gezicht naar de buitenwereld toe, maar bepaalt ook mee het beleid van de universiteit. Om de vier jaar wordt er een nieuwe rector verkozen. Wist je dat de grootste aula van de universiteit Antwerpen Stadscampus zelfs vernoemd werd naar eerste rector Etienne Dhanis: de aula Rector Dhanis, ook wel ‘De K blok’ genoemd.

S

Sportsticker: Sporty spices, come out and play! Bewegen is belangrijk en dat weten de Antwerpse studenten als geen ander. Met de Sportsticker kan je voor een prijsje of vaak zelfs gratis deelnemen aan tal van sportieve activiteiten. Zo blijf je ook tijdens je studententijd helemaal in shape!

T

Tempus: Wanneer je tijdens een cantus de woorden “tempus in!” hoort, dan weet je dat het tijd is voor een gezamenlijk pauzeke. Het ideale moment om even naar het toilet te snellen of met je vrienden aan de andere kant van de zaal te socializen.

U

Uitstelgedrag: Een pijnlijke waarheid, maar de student is de beste uitsteller ter wereld. Het is een talent zoals een ander, maar het kan wel eens zorgen voor lelijke nachtjes door of midnight breakdowns. Bespaar jezelf heel wat stress door het maken van een realistische planning of praat met vrienden over je deadlines zodat je ze zeker niet uit het oog verliest. We’re all in this together!

V

Vertegenwoordigen: Slecht examenrooster? Zit de bib weer vol? Of wordt het eten in het studentenresto je nu echt wel iets te duur? You don’t have to wear a cape to be a superhero, want daar zijn de studentenvertegenwoordigers! Het zijn jouw medestudenten die je elk jaar verkiest en die jouw stem vertegenwoordigen in heel wat raden. Kies dus wijs en spreek hen aan als je met iets zit.

W

Welkom van nieuwe studenten: Wat is de start van het academiejaar zonder een feestelijke opening? Dat denkt STAN er ook van! Daarom organiseren we elk jaar StuDay! Een festival voor en door studenten, met heel wat live bands, DJs en tal van randanimatie. Zet jij eind september mee het nieuwe academiejaar in met ons en met alle andere Antwerpse studenten? Zie je daarnaast een groepje internationale studenten lopen doorheen de studentenbuurt in September of Januari? Grote kans dat je STAN aan het werk ziet. Elk jaar ontvangen we de internationale studenten met presentaties en rondleidingen doorheen de stad.

X

“X =” : Oke, effe terugspoelen, back to middelbaar. De “X”, die staat symbool voor de onbekende in zowat elke wiskundige vergelijking. We gebruiken de X dan ook om je een studentenlevensles mee te geven. Je studententijd is spannend en exciting en zit vol met onbekenden. Van onbekende mensen, tot onbekende aula’s, onbekende koten, onbekende feestjes, onbekende plaatsen in de stad en nog zoveel meer. Je studententijd is leren omgaan met dit alles en er de schoonheid van leren zien. Er staat nog zoveel op jou te wachten in die nu nog onbekende stad!

Y

Yay, Yes, Yoehoe, Yoepieeee!: Allemaal geïmproviseerde “Y”s, enkel en alleen om jou de boodschap mee te geven: het studentenleven is zalig! Met upps en downs uiteraard, en dat hoort erbij. Maar geniet, want voor je het weet is het voorbij!

Z

Zwanenzangcantus: Een zwanenzangcantus is een cantus of een deel ervan dat een plechtige ceremonie inluidt ter ere van de aanwezige laatstejaars. Ze zwaaien zo af en slaan de deur achter hun studententijd symbolisch dicht. Zo zijn er bijvoorbeeld clubs waarbij ceremonieel een glas op de grond wordt gegooid, maar elke vereniging heeft zijn eigen rituelen.

 

Nog interessante nieuwsberichten