Aan het woord: de vormgevers van de Studentengids 2020-2021

Aan het woord:

De vormgevers van de Studentengids 2020-2021

De Studentengids Antwerpen zou niet compleet zijn zonder de grafische toevoeging ervan. Maar wie zijn de mensen achter deze vormgeving? Dit jaar koos STAN voor twee sprankelende persoonlijkheden met een gemixte culturele achtergrond: Sadrie Alves, met Braziliaans/Belgische roots, en de Syrische Joud Toamah. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding aan Sint-Lucas en combineren het beste van Antwerpen, elkaars talent en wereld in hun werk. STAN stuurde redactielid Antar op hen af voor een diepte-interview, zodat ook jullie deze talenten beter kunnen leren kennen.

PS. De Studentengids Antwerpen kan vanaf 17 augustus gratis opgehaald worden aan de onthaalbalie van STAN in ons huis GATE15. Nood aan een voorproefje? De Yellow Pages zijn vast online beschikbaar.

Hoe is jullie passie voor vormgeving en illustratie begonnen?

Joud: Het is niet iets wat ik me van kinds af aan al zag doen, ik wist alleen dat ik graag dingen wilde ontwerpen. Ik ben altijd bezig geweest met vormen en met kleur, maar wat ik er precies mee ging doen is nog een echte zoektocht geweest.

Sadrie: Ik heb altijd heel graag getekend, maar ik zag er niet meteen een toekomst in. Thuis werd het ook gezien als een gewone bezigheid, zij zagen mij eerder als dokter. Ik weet nog dat m’n moeder zei: “Dokters kunnen ook heel goed tekenen.” Wie weet dat de medische sector nog op me wacht, maar daar vrees ik wat voor. (lacht)

Sadrie: Ik weet nog dat m’n moeder zei: “Dokters kunnen ook heel goed tekenen.”

Hoe zijn jullie hier in Antwerpen beland?

Sadrie: Het was een moeilijke keuze voor mij. Ik wou graag iets in de kunst gaan studeren, en het liefst ook in het buitenland. Omdat ik familie heb hier in België, vermits mijn vader van Vlaamse afkomst is, was dit dan een vrij evidente keuze. Ik heb een tijdje bij mijn grootouders gewoond, maar ondertussen is mijn gezin ook naar hier gekomen. Ook België is een deel van mij, dus ik ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt. Op die manier heb ik ook deze cultuur, de taal, deze kant van mijn familie leren kennen, iets waar ik al lang naar uitkeek.

Joud: Mijn gezin en ik hebben door de oorlog in 2013 “de keuze” moeten maken om te verhuizen of niet. Wij hadden hier al familie wonen en hadden reeds verschillende contacten in België, dus vandaar onze keuze. Iedereen studeert en werkt hier nu, en is hier nu een leven aan het opbouwen.

Hoe proberen jullie je oorspronkelijke cultuur van thuis te integreren in jullie werk?

Sadrie: Ik denk dat we dat niet per se bewust doen. Veel gebeurt onbewust, om de juiste vormen te maken en te vinden. Ik hou wel van het speelse, het Braziliaanse, dus probeer dat wel steeds te gebruiken. Dat geeft me vrijheid. Het moet niet altijd saai zijn, zeker niet voor studenten. Zij zitten net als wij vol energie en motivatie en dat vraagt om een enthousiaste vormgeving.

Joud: We willen positieve energie uitstralen naar de nieuwe studenten.

Wat sprak jullie aan om mee te werken aan de Studentengids?

Joud: Ik kan me nog herinneren dat ik in mijn eerste jaar in Antwerpen de gids zag, zowel in het Engels als in het Nederlands. Op die manier leerde ik de hotspots van Antwerpen kennen, maar ook nieuwe plekken. De Studentengids is een gratis gegeven, een gratis uitnodiging om te stad te leren kennen. Het was dan ook een leuke verrassing toen ze kwamen met de vraag of wij dit jaar de vormgeving voor onze rekening wilden nemen. Zeker in deze speciale tijden, waarin we positieve energie willen uitstralen naar de nieuwe studenten. Zo kunnen ze op een leuke manier de stad verkennen na de lockdown.

Wat is jullie ultieme droom binnen het vormgeven?

Sadrie: Ik heb al even niet meer aan dromen gedacht. (lacht) Een droom is voor mij niet één bepaald iets, het is een samenkomst van verschillende doelen. Alles wat ik doe, brengt me steeds een stapje verder. Erkend worden in deze niche is iets wat ik zeker wel wil bereiken, om op die manier mijn werk steeds beter te maken.

Joud: Naast mijn werk als grafisch ontwerpster, heb ik ook een eigen praktijk als visual researcher en kunstenares. Mijn droom is een balans vinden tussen die twee zodat ik ze allebei kan blijven doen. Een balans in mijn leven zou wel welkom zijn. (lacht)

Sadrie: Als je vanaf het begin ergens 100% voor gaat, dan ga je veel verder eindigen.

Wat is jullie go to-tip voor studenten die ook in jullie stiel aan de slag willen?

Joud: Relaties aangaan en actief zijn binnen je sociale leven. Probeer zoveel mogelijk mensen uit zoveel mogelijk verschillende disciplines. Ervaringen opdoen als student, want nu is het de tijd om dat te doen, en om te groeien in je werk. Door samenwerkingen leer je enorm veel, vriendschap is enorm belangrijk.

Sadrie: Geef alles vanaf het begin. Je kan wachten en pas later ergens voor gaan. Maar als je vanaf het begin ergens 100% voor gaat, dan ga je veel verder eindigen. Niet denken in de toekomst, denk in het nu.

Joud: Het is ook belangrijk om af en toe kritisch te zijn voor jezelf en eigen werk. Ongeacht of je in de creatieve sector actief bent, het is van belang om als jonge student na te denken over jouw plaats in de samenleving. Sta open voor nieuwe dingen, en leer zoveel mogelijk van jezelf en ook van anderen.

Tijd voor een vragenvuur!

Antwerpen of je thuisstad?
Sadrie: Antwerpen
Joud: mijn thuisstad

Freelance jobs of routinewerk?
Sadrie: freelance
Joud: routinewerk (een ritme zou wel leuk zijn!)

Zuiderse smaken of Vlaamse kost?
Sadrie en Joud: Zuiderse smaken, maar het Vlaamse eten bevalt ons 🙂

Je eigen baas zijn of een eigen baas hebben?
Sadrie en Joud: eigen baas zijn!

Nog interessante nieuwsberichten