Studentenbarometer

STUDENTENBAROMETER

STUDENTENBAROMETER

Samen blokken, samen naar studentenfeestjes, samen afstuderen. Samenzijn is een belangrijk gegeven in het leven van een student. Toch dwingt de huidige samenleving ook de studenten ertoe alternatieven te vinden voor hun levensstijl in de studentenperiode. En dat is soms best zwaar. STAN ziet deze studenten, ook al kan dat nu misschien even niet fysiek. Wij leggen ons oor te luister bij onze eigen STANciens – de studenten die bij ons werken – en de rest van de studentengemeenschap in Antwerpen. Lees hier hoe zij omgaan met deze periode en hoe hoog de snelheden in de studentenbarometer voor hen oplopen.

Één en al stress

Studente Laika Planchenault studeert dit jaar af en dat bezorgt haar behoorlijk wat stress. Deadlines die iedere dag lijken te verschuiven, een thesis die ze zonder boeken en bronnen af moet krijgen, nieuwe opdrachten door lessen die wegvallen,… Het stapelt allemaal flink op. Laika: “Ook de huidige situatie laat mij serieus twijfelen aan mijn kansen op de arbeidsmarkt. Proberen gewoon een job te vinden? Toch nog een jaartje extra studeren? Ik zeg het: stress, stress, stress.” En niet alleen Laika ervaart deze stress, student Jannes van den Wouwer: “Mijn dagen zijn nu allemaal hetzelfde. Ik leef in een sleur en er woedt constant een interne strijd tussen stress voor school, motivatie zoeken en écht werk gedaan krijgen. Ik slaag er niet in vat te krijgen op deze lockdown.”

Student Hannes Lenaerts vindt het moeilijk om productief te zijn thuis: “Ik mis de vertrouwde workspace van mijn kot, en de peer pressure van de bib. Ik moet nu planningen maken en mijzelf er toe aanzetten om die ook te volgen. Dat is moeilijk, te vaak heb ik moeite om gestart te geraken en verspil ik veel extra tijd die ik anders gewoon had kunnen gebruiken om te ontspannen.” Jannes kan zich hierbij aansluiten: “Ik krijg energie van een strakke deadline en heb niet de zelfcontrole om me een strak schema op te leggen zonder noodzaak.”

Het voorbereiden van examens in deze uitzonderlijke situaties, het leren voor examens in een lawaaierige thuissituatie, dit zijn enkele antwoorden die binnenkwamen na een vraag van ons op social media over wat de student ervaart in deze uitzonderlijke situatie. Er is stress en een nood aan ontspanningstips en studieplekken, blijkt uit de antwoorden.

Anders afstuderen…

De bijna-afgestudeerde studente Kelly van Loon vindt het jammer precies dit jaar af te studeren: “De proclamatie, het afstudeer-event van de faculteit, de laatste echt lange vakantie met een lange verre reis, de laatste cantussen en TD’s. Dit valt nu allemaal in het water. Zelfs onze thesis verdediging zal online doorgaan. Ik had me het afsluiten van mijn studententijd heel anders voorgesteld.” Hannes Lenaerts sluit zich hierbij aan: “Ik heb ergens het gevoel dat ik van mijn laatste maanden studententijd en de laatste grote vakantie ben beroofd, en het is moeilijk om in deze tijd grote beslissingen te nemen over wat je volgend jaar wilt doen.”

Hannes Lenaerts

Hannes Lenaerts

Laika Planchenault

Laika Planchenault

Jannes Van den Wouwer

Jannes Van den Wouwer

Kelly van Loon

Kelly van Loon

Alleen is maar alleen

Niet alleen het niet samen kunnen afstuderen vinden studenten jammer. Het überhaupt niet samen zijn kan ervoor zorgen dat ze zich eenzaam gaan voelen, wat opnieuw leidt tot stress. De Nederlandse studente Julia Jansen ervoer het zelf: “De eerste 6 weken van de lockdown zat ik op kot in Antwerpen. Helemaal alleen. In al die weken heb ik geen enkele vriend, vriendin of familielid gezien, of überhaupt met een bekend gezicht kunnen praten. Gelukkig kan ik heel erg goed (en lang) alleen blijven, maar na al die weken in isolatie begon het me een beetje op te breken. Ik voelde me eenzaam, ik had veel chaos in mijn hoofd – er is zó veel waar je aan moet denken en moet regelen in zo’n bizarre tijd. Daardoor had ik continu last van stress.” Inmiddels is Julia terug gegaan naar haar familie in Nederland en ondanks ze daar wat rustiger aan haar bachelorproef kan werken, mist ze haar plek in Antwerpen en haar vrienden wel enorm. Het pendelen tussen stress en rust, daar heeft ze het meeste last van.

Studenten zijn gezelligheidsdieren en nu het samenkomen allemaal even niet is zoals het was, is het missen van vrienden en sociaal contact één van de kreten die we het meeste terughoren bij studenten. Studente Marie Fabri laat weten: “Voor mij is het sociale aspect het moeilijkste: geen koffietjes kunnen gaan drinken, geen filmavondje met vriendinnen, niet feesten, geen barbecues. Het enige wat me momenteel dus bezighoudt, is manieren vinden om me bezig te houden. Zo ben ik beginnen te breien, brood en granola te bakken, te lopen, fietsen en wandelen en heb ik zelfs een Frans boekenpakket opgehaald bij mijn leerkracht thuis…” Zo blijkt maar weer: creatief zijn ze wel, onze Antwerpse studenten.

Antar Latifine

Online all day, every day

De e-peritief, het is één van de vele woorden in het te realiseren Corona-woordenboek. Samen proosten, een virtuele vrijmibo, het kan allemaal! Ook bij de studenten, Antar Latifine vertelt: “Mijn grote redder deze lockdown is mijn goede vriend de smartphone en FaceTime. Zonder apps om te videochatten of te bellen had het veel moeilijker geweest voor mij. Nu ben ik dagelijks minstens twee uur aan de lijn met m’n beste vrienden.” Ook Laika Planchenault haalt troost uit de online mogelijkheden die er deze dag allemaal bestaan: “Gelukkig hoor ik mijn vrienden wel dagelijks via Whatsapp en staat ook mijn agenda volgepland met videogesprekken. Ik mis ze allemaal heel erg maar ben tegelijk ook wel blij dat we ze dankzij sociale media in contact kunnen blijven.”

Positieve effecten?

Gelukkig zijn niet alle effecten aan deze crisis negatief. Sommige studenten krijgen meer tijd voor zichzelf door deze crisis, zoals student Antar noemt: Antar-tijd. Studente Jamina van Maele houdt veel meer tijd over: “Nu dat ik geen verplaatsingen meer doe tussen woonplaats en universiteit, heb ik véél meer tijd en energie om mij volledig te storten op mijn bachelorproef. Voor mij houdt dit in: illustreren. Ik werk bijna elke dag aan mijn tekeningen en zie ook zelf dat mijn illustraties verbeteren met de week! Ik kan dus niet anders dan zeggen dat de quarantaine eerder een positief effect heeft gehad op mijn schoolprestaties.”

Student Ian Bartsoen ervaart hetzelfde: “In tegenstelling tot vele anderen, ligt deze quarantaine me wel. Al heeft dit veel te maken met dat ik pendelstudent was en het al gewoon ben om 90% van mijn schoolwerk vanachter mijn bureau te doen. Ook win ik ontzettend veel tijd per dag aan niet moeten pendelen.”

Voor student Jannes Van den Wouwer kwam de lockdown ook niet ongelegen: “Ik had het erg druk gehad en wist even niet meer waar kruipen. Ik had thuis nog lachend gezegd dat ik niet boos zou zijn met een paar weekjes pauze zoals Italië deed…”. Maar helaas veranderde dit na een aantal weken toen hij door proffen overstelpt werd met schoolwerk, waardoor een ritme aanhouden moeilijk begon te worden en de grens tussen vrije tijd en werk volledig vervaagde.

Hoe kan Stan jou helpen?

Hoe kan Stan jou helpen?

STAN ziet jullie niet alleen, STAN wil jullie verbinden, met elkaar en met ons in contact brengen en jullie er doorheen slepen deze periode. Daarom geven we jou tips om om te gaan met emoties die je op dit moment misschien voelt. Zit jij met een enorme nood of een probleem dat niet aan bod is gekomen, deel het met ons. Dan kijken we wat we voor jou kunnen betekenen. Ook suggesties wat we zouden moeten toevoegen, zijn van harte welkom.

Stress

 • Neem een break van je dagelijkse leven en luister naar audioverhalen van studenten van AP Hogeschool.
 • Kom tot rust en leer iets nieuws. Wat dacht je van gitaar? Volg de gratis gitaarlessen van Nico Couck op YouTube.
 • Houd Facebook in de gaten voor online exameninfo-sessies van de verschillende studentenclubs van faculteiten om je examen/schoolzorgen een beetje te verminderen.
 • Lees de tips en nieuwtjes van ons studenten-redactieteam.

Eenzaamheid

 • De ZOO Antwerpen is weer open sinds 18 mei. Zoek de gezelligheid op van de diertjes om je minder eenzaam te voelen.
 • Schrijf je gevoelens van je af en doe mee met #schrijfinuwkot van Lingua.
 • Check verschillende apps waarop je kunt videobellen met je vrienden en tegelijkertijd spelletjes kunt spelen, bijv. Houseparty!

Boosheid

 • Kom tot rust en tel tot 10 tijdens een wandeling in de mooiste parken van Antwerpen (Brilschanspark, Rivierenhof, …)
 • Volg online yoga- en meditatielessen via de Antwerpse yogaschool Surya en kom weer tot jezelf.
 • Sport je woede eruit én werk aan je summer body met Jotka Bauwens  via haar YouTube-kanaal FITplusTIP met JOT.

Vrijgevig

 • Meld je aan voor Antwerpen Helpt en doe iets liefs voor je medemens.
 • Steun kleine ondernemers en haal eens een afhaalmaaltijd bij jouw favo restaurantje (bij veel restaurants en kleine horecazaken kun je gewoon nog maaltijden afhalen).
 • Check regelmatig vanuituwkot.be: een initiatief van UAntwerpen en een platform om, naar eigen zeggen, “elkaar te ontmoeten, te helpen en te inspireren”

Vragen?

Heb je vragen over hoe jouw hogeschool of universiteit omgaat met de huidige situatie? Check onze FAQ eens, wellicht vind je daar je antwoord. Zo niet, dan kun je elke werkdag tussen 9u en 13u chatten via Facebook Messenger met onze onthaalstudenten, die graag met je meedenken.