Studentenbarometer
STUDENTENBAROMETER
Aan alle studenten: gaat het met jullie nu wel écht beter? Afgelopen zomer kon het geluk van velen niet op. Eerste keer terug veel vrienden zien, een (familie)feestje vieren, op vakantie gaan … Toch is sociale media vaak maar schone schijn. Het was en kan nog steeds voor studenten moeilijk zijn. Op Werelddag Suïcidepreventie luistert STAN naar verhalen van studenten uit alle hoeken van Antwerpen. Kom uit jouw schulp en kijk eens naar wie je was, wie je vandaag bent en wie je wil worden. Je bent zoveel mooier dan je denkt, dat weet jouw omgeving, maar het is alleen jij die het nog niet zo beleeft. Soms heb je dan een warme knuffel of een zacht duwtje in de rug nodig.
Voor het eerst naar buiten
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet … en het is: pijn, verdriet, eenzaamheid, twijfels … Voelde jij of jouw omgeving deze gevoelens lang of maar voor even? Doodnormaal! Bij elkaar zijn voelde nooit zo waardevol als het afgelopen academiejaar. Het belang van (nieuwe) vriendschappen is groot. Dat studeren zoveel meer is dan boeken vanbuiten leren, moeten we jou ook niet meer vertellen na dit bewogen jaar. Je bent meer dan een cijfer en meer dan student. Je blijft vooral wie je bent! STAN wil jou helpen ontdekken wat jij op nummer 1 wil zetten in het nieuwe academiejaar.
ZET JIJ … ROUTINE OP NUMMER 1?
Dan heb jij nood aan:
- Planning en structuur
- Vriendschappen van lange duur
Herken jij volgende verhalen?
- Daan (22 jaar), student Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, heeft tegenslag gehad met zijn examens in juni. Op zijn kamer was hij meer afgeleid dan aan het studeren. Hier kreeg hij nog meer stress van. Zero sociaal contact ging hem niet goed af. Nu studeert hij in de bibliotheek en op STUDY360-locaties. “Doordat je jezelf moet inschrijven voor een studeerplekje ben je veel harder gemotiveerd om te studeren. Je wilt toch niet iemand anders die wél goed zou kunnen studeren zijn plek innemen.”
- Roy (20 jaar) maakte deze zomer zijn hoofd leeg tijdens een rondreis door Europa. Recent, tijdens zijn tweede bachelor Grafisch Ontwerp aan het Sint Lucas in Antwerpen, zijn de ouders van Roy uit elkaar gegaan. Daardoor ziet hij zijn ouders minder, maar probeert deze leegte op te vullen door plezier te maken met vrienden die een grote steun vormen. “Toen we niet naar school konden en theorievakken online moesten volgen bespraken we de lessen met elkaar. Samen studeren met vrienden heeft mij een zomer zonder herexamens bezorgd.” Het was voor Roy lastig om te weten dat kunststudenten van andere universiteiten wel naar hun campus mochten voor praktijkvakken. Toch kijkt Roy positief terug. “Corona gaf je plots de vrijheid om zelf tijd in te vullen. Terwijl ik nu veel meer terug routine en discipline in mijn leven wil roepen. Zo ben ik deze zomer gestart met sporten op vaste momenten.”
“Samen studeren met vrienden heeft mij een zomer zonder herexamens bezorgd.” – Roy
Haal dan hieronder advies!
- Het beeld dat een student alleen onder een donkere lamp zit te studeren op een kamer zonder raam is passé. Samen studeren kan écht het verschil maken voor vele studenten tijdens hun eerste of zoveelste zware blokperiode. Vind jouw perfecte studieplek op onze STUDY360-locaties.
- Is stilzitten niets voor jou? Via MOVE kan je een jaar vol sport en/of cultuur beleven, gratis of spotgoedkoop! In september kwam de nieuwe app van MOVE uit waardoor jij nooit meer een avondje sportief of kunstzinnig uit kan ‘vergeten’.



ZET JIJ … MENTALE GEZONDHEID OP NUMMER 1?
Dan heb jij nood aan:
- Voldoende studiepauzes
- Groot vriendennetwerk
Herken jij volgende verhalen?
- Elke (26 jaar) had nood aan ademruimte. Die vond ze niet enkel in een reis naar Saint-Tropez, maar ook in het aanpassen van haar studietraject. Momenteel volgt ze een schakeljaar Meertalige Professionele Communicatie. Vorige zomer is haar vader overleden. Het was zwaar voor Elke een groot verlies te moeten verwerken in een eenzame periode als corona. Daarom besloot ze het rustiger aan te doen met haar studie. Elke is het thuis studeren echt beu. Een heel jaar op haar kamer zitten kan ze niet meer. “Masker of geen masker, het kan mij niet schelen. Ik wil gewoon naar de les kunnen gaan en zo snel mogelijk mijn studie afronden.”
“Ik heb mezelf op de eerste plaats durven stellen.” – Colette
- Colette (19 jaar) zet na een moeilijk jaar als eerstejaarsstudente haar studie Handelswetenschappen aan de KULeuven met een frisse blik verder. Ze is amper twee weken fysiek op de campus geweest, haar concentratie daalde, ze kreeg elke online les een information overload en voelde zich vaak alleen op kot. Colette is sterker uit haar eerste jaar gekomen en dat heeft ze vooral te danken aan studentenvereniging Absoc. “Tweedejaars, masterstudenten … bij iedereen van Absockon ik steeds terecht voor een samenvatting, een geruststellende babbel of een telefoongesprek waar ik even al mijn zorgen kwijt kon.” Studeren in de winter én in corona was moeilijk. Op slechte momenten had Colette huilbuien. Regelmatig pauzeren hielp haar. Waar ze vroeger vooral de focus legde op zo hoog mogelijke punten te behalen, primeert nu haar mentale gezondheid. “Als ik mij niet goed in mijn vel voel, zal ik ook niet goed kunnen studeren. Hoewel mijn punten dus een tegenvaller waren ben ik trots op mezelf. Ik heb mezelf op de eerste plaats durven stellen.” Colette wil nu andere studenten helpen. Daarom sloot ze zich aan bij het praesidium van Absoc als hoofd van de studiedienst.
Haal dan hieronder advies!
- Als jouw ouder overlijdt ben je een belangrijke houvast kwijt. Kom je er plots alleen voor te staan? Dan biedt JAC jou de juiste informatie. Bij TEJO kan je langs voor gratis therapeutische hulp. De zelfmoordlijn 1813 luistert naar jou bij vragen over zelfdoding. Heb je een moeilijke thuissituatie die jouw studies belemmert? Lees de ervaringen van jonge mantelzorgers op WATWAT. Financiële raad en daad over studeren biedt de sociale dienst van het STIP.
- Voel je het na Studay en verkenningsdagen kriebelen naar meer sociaal contact? Snuister of luister dan eens rond bij de studentenverenigingen -en clubs in Antwerpen.
ZET JIJ … OUDE VRIENDEN OP NUMMER 1?
Dan heb jij nood aan:
- Gezelschap
- Vaste afspraken
Herken jij volgende verhalen?
- Dante (21 jaar) is student Supply Chain Management aan de KdG hogeschool. Wat heeft hij gezellig pintjes drinken op de Groenplaats na de les gemist. Sociaal contact is zijn hoofdreden om terug naar de campus te gaan. Zijn vrienden zijn niet allemaal gevaccineerd en dat vindt hij jammer. Hij heeft begrip voor ieders eigen mening, maar wil gewoon plezier hebben met al zijn vrienden. “Het zijn vooral mijn vrienden met een andere afkomst die vaccinatietwijfels hebben door de mogelijke bijwerkingen van het vaccin. Voetbal en maten zien, dat wil ik niet opnieuw moeten afgeven.” Beerschot voelt als zijn thuis, maar door corona net iets minder. Hij moet zich telkens laten testen vooraf. “Dat kost véél geld voor een student. Na een tijd is het zijn geld niet meer waard.” Het hele proces dat je moet doorgaan brengt hem onnodige stress.
“Voetbal en maten zien, dat wil ik niet opnieuw moeten afgeven.” – Dante
- Eline (22 jaar) ging voor haar master Strategische Communicatie op Erasmus naar Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Bij haar vertrek in februari 2021 zagen de coronacijfers er niet goed uit in België. “Ik was bang. Wat als je niet zou mogen buitenkomen op Erasmus?” Toch versoepelden de coronaregels stap voor stap in Slovenië. Eline was daar niet omringd met risicovolle contacten. Eens terug in België vond Eline het puzzelen tussen vrienden om te kunnen afspreken lastig. “Onder vrienden waren er andere niveaus van bang zijn en ouders verschilden qua mening over buitenkomen met anderen. Afspreken moest met twee. Daar wil ik niet meer over moeten nadenken”. Al heeft ze haar bedenkingen bij de vele versoepelingen voor grote feesten. “Zelf vond ik het maar een kleine moeite om een covid-safe ticket voor te leggen bij een feestje. Ik co-house met mijn ouders, zus en grootouders. Hoewel zij allen gevaccineerd zijn, baar ik mij toch zorgen voor het nieuwe academiejaar.”
“Ik was bang. Wat als je niet zou mogen buitenkomen op Erasmus?” – Eline
Haal dan hieronder advies!
- Iedereen heeft een mening over corona, maatregelen en vaccins. Die mag verschillen, maar je moet er wel over kunnen praten. WAT WAT bundelt verhalen en antwoorden over jouw twijfels bij elkaar.


ZET JIJ … NIEUWE VRIENDEN OP NUMMER 1?
Dan heb jij nood aan:
- Nieuwe plekken
- Activiteiten in groep
Herken jij volgende verhalen?
- Janne (21 jaar) maakte na een vooropleiding aan Thomas More een omweg langs KULeuven om nu met veel enthousiasme een schakeljaar Master in de Rechten te volgen aan Universiteit Antwerpen. Janne hoopt zo snel mogelijk veel vrienden te maken. “Tijdens corona wilde ik vaak afspreken met oude vrienden, omdat ik niemand kende in mijn nieuwe richting. Maar niet iedereen had altijd tijd voor mij als het nodig was. Ik wil dus graag iemand die er altijd voor mij is, zeker nu alles zo nieuw voor mij is in Antwerpen.” Als schakelstudent is dat niet gemakkelijk. Janne mist een welkomsdag voor oudere studenten. Eén van haar goede vriendinnen Esther (22 jaar) zal in hetzelfde kotgebouw wonen. Op die manier heeft Janne al zeker één kotgenoot waarmee ze regelmatig afleiding kan zoeken van de boeken.
“Niet iedereen had altijd tijd voor mij als het nodig was.” – Janne
- Erica (21 jaar) besloot dit academiejaar te stoppen met haar universitaire opleiding Master in de Rechten aan Universiteit Antwerpen. In haar universitaire studie voelde ze zich aan haar lot overgelaten. Het waren eerder de studentenverenigingen dan de campus zelf die zich inzette voor het sociaal contact onder de studenten. Erica heeft nood aan meer structuur en contact met medestudenten en professoren. “Door corona voelde het alsof je overal en nergens vrienden had”. Ze is blij dat ze opnieuw met een schone lei kan starten, dit keer met een opleiding Rechtspraktijk aan AP Hogeschool. Door naar de les te kunnen gaan, gaat Erica haar best doen om nieuwe mensen te leren kennen.
Het voelde alsof je overal en nergens vrienden had.” – Erica
Haal dan hieronder advies!
- Je verhaal doen aan een vreemde vraagt durf. Studentenpraat onder elkaar kan daarbij een drempel wegnemen. Ga een gesprek aan met een andere student van Students for Students die jou op weg kan helpen met vragen over clichés tot persoonlijke zorgen over het studentenleven.
ZET JIJ … WERK OP NUMMER 1?
Dan heb jij nood aan:
- Geduld
- Uit comfortzone gaan
Herken jij volgende verhalen?
- Verder studeren of toch al werken? Joke (20 jaar) nam die eerste keuze na haar opleiding Film, TV en Video aan het Narafi in Brussel. Volgend academiejaar start ze een opleiding Taal en Letterkunde Engels-Spaans aan de Universiteit Antwerpen. Je moet nog maar een krant of sociale mediapagina openslaan en je weet dat werken in de filmsector onzekerheid met zich meebrengt. Joke ziet de tweede studie als een extra pluspunt bij het vinden van werk. In de tweede plaats zijn goede stageplekken cruciaal in het werkveld. “De combinatie van goed geluk, geduld en de juiste connecties bracht mij een jaar vol leerrijke stages”. Hoewel ze verlegen is, staat ze open voor nieuwe mensen. Daarom schreef ze zichzelf in voor de verkenningsdagen van Universiteit Antwerpen. “Iedereen zit daar in hetzelfde schuitje. Dat zorgt ervoor dat ik mezelf op mijn gemak voel.”
“Iedereen zit daar in hetzelfde schuitje. Dat zorgt ervoor dat ik mezelf op mijn gemak voel.” – Joke
- Brent (21 jaar) is pas afgestudeerd in de Audiovisuele Technieken aan Sint Lucas Antwerpen. Hij fotografeerde voor zijn eindproject de invloed van de coronacrisis op plekken waar mensen normaal elkaar ontmoeten en feest vieren. Dit was eigenlijk zijn plan B. Oorspronkelijk zag hij zichzelf in zijn laatste jaar een half jaar naar het buitenland trekken, Japan. Corona gaf de bliksemslag bij heldere hemel, maar toch bracht het lot hem nieuwe kansen. Netwerken is belangrijk, want een docent van Brent had zijn naam doorgegeven aan zijn huidige werkgever. In de toekomst hoopt Brent terug het bruisende feestleven in beeld te mogen brengen. Door corona gaat de fotografie op evenementen maar traag op gang. “Je moet nu wel veel meer tijd steken in het werven van nieuwe klanten, maar het gaat goedkomen”.
Haal dan hieronder advies!
- Studeren, zeker in coronatijden, doet je veel over jezelf leren. In elke hogeschool en universiteit kan je een afspraak maken met een studiecoach, studentenpsycholoog, zorgcoördinator en studieloopbaanbegeleider. Bij het STIP vind je deze contactpersonen allen gebundeld.

