Studentenbarometer

STUDENTENBAROMETER

STUDENTENBAROMETER

Samen blokken, samen naar studentenfeestjes, samen afstuderen. Samenzijn is een belangrijk gegeven in het leven van een student. Toch dwingt de huidige samenleving ook de studenten ertoe alternatieven te vinden voor hun levensstijl in de studentenperiode. En dat is soms best zwaar. STAN ziet en hoort de studenten en stuurde het redactieteam virtueel op pad om onderzoek te doen.

Times are changing…

Joepie! We mogen weer met z’n tienen naar buiten! Joepie! De terrasjes gaan weer open! Maar joepie niet te hard, want er wordt nog altijd gekopt in de kranten: driekwart van de studenten zijn eenzaam (De Morgen, 22 juni 2021).

Na zo’n maand of zes te hebben doorgebracht in één langgerekte lockdown, voelt het wat onwezenlijk. Het zonnetje schijnt en er liggen steeds meer versoepelingen in het verschiet. “Goed nieuws!”, hoor je dan langs alle kanten. De jongeren mogen blij zijn met die versoepelingen. Eindelijk weer wat perspectief! Maar dat langverwachte perspectief komt op een moeilijk moment. Het einde van het academiejaar is in zicht, wat natuurlijk ook wil zeggen dat er een aantal cruciale weken voor de deur staan. Of je nu afstevent op een examenperiode, een eindproject of een thesisdeadline, de zorgeloze zomer bevindt zich voor veel studenten nog net achter de horizon.

Ook los van al die studiegerelateerde zorgen, kan het zijn dat je soms angst of twijfel voelt bij de gedachte aan al die herwonnen vrijheid. Hierover praten ligt gevoelig, want wie gaat er van de daken schreeuwen dat hij zich niet helemaal tipperdietop voelt bij terug naar het oude normaal? Wel, wij! Want aan alle studenten met second thougts of mixed feelings, voor eens en voor altijd: je bent niet alleen! 

We zien en horen de gedachtes bij jullie opborrelen…

  • “Hoe combineer ik die herwonnen vrijheid met alle deadlines die op me af komen?”
  • “Ik kan toch moeilijk de hele tijd binnen zitten blokken? Ik zit al een heel jaar binnen.”
  • “Ga ik nog wel sociaal kunnen zijn? Ik weet niet meer hoe ik me moet gedragen in een groep!”
  • “Gaat alles nog wel hetzelfde zijn als vroeger? Wat als iedereen veranderd is?”
  • “Ik kan toch niet zeggen dat ik nu niet wil afspreken omdat ik schoolwerk heb, ik werk al een heel jaar voor school.”

Bij STAN beseffen we dat studenten ieder op hun eigen manier omgaan met alle evoluties in het coronabeleid. Jullie hebben het afgelopen jaar steeds jullie eigen uitdagingen gekregen. Zowel eerstejaars als laatstejaars en alles daar tussenin, elke student heeft moeten zoeken naar manieren om erdoor te komen. Het is dan ook oké om te ontdekken dat je  misschien met gemengde gevoelens kijkt naar de naderende veranderingen. Wij willen graag weten hoe jullie je voelen! Hoe ga jij om met het vooruitzicht op versoepelingen? Vertel het ons!

Redactielid Eva ging voor jullie op onderzoek uit en kwam terecht bij wat psychologen het ‘Grotsyndroom’ noemen. Misschien ben jij wel één van de 4 op 10? Lees erover in dit artikel! 

Kato Francois

Kato Francois

Emilie Vandenberghe

Emilie Vandenberghe

Ashley Boelaers

Ashley Boelaers

Tijd voor positive vibes

We lazen in onze vorige barometer dat studenten hard afzien tijdens deze crisis. Gelukkig zijn én blijven, bleek moeilijk, beaamde ook Shauny van LOGO in een interview met redacteur Julia. Verschillende initiatieven en projecten rezen als paddenstoelen uit de grond. Redacteur Eva interviewde Heleen van Students for Students over het initiatief van de Universiteit Antwerpen om studenten op een ongedwongen manier met elkaar te laten praten. Alle hogescholen en universiteiten organiseerden op 4 februari een ‘Dag van de Student’, wat tevens het startschot was voor STAN om Zaadjes van Hoop te verspreiden. Mooie initiatieven met een positieve boodschap. Dat zette ons bij STAN aan het denken… zouden er ook positieve dingen zijn voortgekomen uit dit jaar in lockdown? We vroegen het de studenten en we ontvingen prachtige, leuke en hartverwarmende reacties van jullie.

“Het wil niet zeggen omdat er donkere tijden aan de gang zijn, dat je je leven ook donker moet maken. Geniet van de lichtpuntjes!” – Lisa Gabriel

Zo liet Kato Francois, studente Grafische en Digitale Media (AP Hogeschool), weten dat zij vooral geleerd heeft dat het helemaal oké is om toe te geven dat het niet altijd helemaal goed met haar gaat: “Voor corona gaf ik zo’n dingen niet toe, ik bleef gewoon lachen en doorgaan. Maar in de crisis ben ik ingestort en uit die moeilijke periode is toch iets positiefs gekomen, want vanaf nu probeer ik altijd eerlijk te zijn tegen mezelf over hoe ik me voel!”. You go, Kato!

Studente theater – en filmwetenschappen (UAntwerpen) Emilie Vandenberghe is tijdens corona begonnen met planten verzamelen! “Intussen heb ik er meer dan 10! Mijn favoriet is mijn pannenkoekenplant, omdat die babyplanten krijgt. De meeste plantjes koop ik in een tuincentrum in de buurt zodat ik er ineens een mooie pot bij kan kiezen! Door YouTube-videos, tiktoks en wikihow heb ik geleerd hoe je plantjes verzorgen beste aanpakt, en uiteraard met heel wat trial en error!”

Ashley Boelaers, studente Toegepaste Psychologie (Thomas More), behoudt het liefste de ochtendwandelingen met haar vader die ze dit jaar is gaan maken: “Het liefst vroeg in de ochtend wanneer dit kan, om rustig op gang te komen en de dag goed te beginnen.”

Jannes Van den Wouwer

Doe ‘ns rustig an

Orin D’hauwer, studente Sociaal-Cultuur werk (AP Hogeschool), leerde zichzelf minder op te jagen: “Corona heeft het leven zo’n beetje op pauze gezet en daardoor ging alles echt rustig aan. Dat probeer ik nu een beetje vast te houden.”

Jannes Van den Wouwer, student communicatiewetenschappen (UAntwerpen), sluit zich hierbij aan: “Ik heb persoonlijk ervaren dat het oké is om je tijd te nemen voor bepaalde dingen. Ik heb een niet-zo-overvolle agenda leren waarderen, en dat wil ik zeker proberen vast te houden!”

Fleur van Winckel pakt haar rust door te breien: “Breien is dé beste ontspanning! Ik kon de basics al eerder maar het afgelopen jaar leerde ik naast de vele sjaals voor mijn familie ook voor het eerst een echte debardeur breien! Het is gewoon super ontspannend en tegenwoordig lukt het zelfs al terwijl ik Netflix kijk! Zalige avonden dan!”

“Wat ik leerde de afgelopen maanden? Nog meer genieten van routines! Ik ben mezelf bewuster van de kracht van samen eten en sporten.” – Janne De Wachter

Charlotte Orban, studente Toerisme en Recreatiemanagement (Thomas More), leerde om te genieten van de kleine dingen. “Zeker nu het zonnetje wat meer schijnt en ik regelmatig eens naar buiten kan gaan met een drankje erbij. Gewoon genieten van wat de dag brengt en vooral niet te streng zijn voor mezelf. Iedereen heeft wel eens mindere dagen en da’s helemaal oké!”

Hoe kan STAN jou helpen?

STAN ziet jullie niet alleen, STAN wil jullie verbinden, met elkaar en met ons in contact brengen en jullie er doorheen slepen deze periode. Gaat het nog niet zo goed met je en weet je nog niet hoe je iets positiefs uit deze periode kan halen. Niet erg. Dat snappen we en we willen je graag helpen.

Zit jij met een enorme nood of een probleem dat niet aan bod is gekomen, deel het met ons. Dan kijken we wat we voor jou kunnen betekenen. Heb je vragen over corona of de invloed van deze pandemie op jouw studentenleven, check dan ook zeker onze FAQ.