Unifac-held Eva aan het woord

Unifac-held Eva aan het woord

Naast redactielid bij STAN is Eva ook één van de helden bij Unifac. Dit jaar is Eva verantwoordelijk voor de functie PR (Public Relations) binnen Unifac. Ook benieuwd wat ze daar zoal doet en wat Unifac precies voor studenten kan betekenen? Wij zochten deze held voor je op, check it out!

Waarom engageer je je voor een organisatie als Unifac?

“Ik vind het zelf ontzettend fijn om dingen te organiseren en een geweldige studententijd in Antwerpen te beleven. Die fijne tijd ook bezorgen aan medestudenten is wat ik door mijn engagement bij Unifac wil bereiken. Ook is het een ontzettend fijne groep in een creatieve omgeving waar ik me helemaal thuis voel!”

Wat kan Unifac precies betekenen voor een student?

“Unifac is de overkoepelende vereniging van de kringraadclubs. Wij coördineren de clubs, waarbij we hen helpen bij de samenwerking, de verdeling van subsidies en de bemiddeling bij problemen. De clubs zijn vooral het aanspreekpunt voor studenten, en Unifac verschaft info over die clubs aan de student. Verder organiseert Unifac ook zelf activiteiten en staan we paraat als vertegenwoordiger van de student. Als een student iets wil aankaarten bij ons kunnen wij dit bespreken bij bijvoorbeeld studentenraden.”

Was het een uitdaging om in coronatijden activiteiten te organiseren?

“Het was zeker niet makkelijk en een hele aanpassing. Wel hebben we meteen met ons allen beslist om geen enkele activiteit te schrappen, maar alternatieven aan te bieden. Zo kreeg ‘Students On Stage’ een livestreameditie met maar liefst 15.000 kijkende pc’s en werd de openingsTD vervangen door lezingen door professoren. We zijn enorm trots op het resultaat, al is het volledig anders dan vorige jaren. Door deze activiteiten te organiseren hopen we een voorbeeld te stellen voor andere clubs, zodat zij ook creatief kunnen omspringen met hun activiteiten.”

“We zijn enorm trots op het resultaat, al is het volledig anders dan vorige jaren.”

– Eva

Hoe hebben jullie eerstejaarsstudenten ontvangen dit jaar?

“Elk jaar organiseren we voor de eerstejaars de verkenningsdagen: een meerdaagse in de Hoge Rielen waarbij eerstejaarsstudenten elkaar en hogerejaarsstudenten leren kennen. Daarnaast laten we ze er een cantus en een TD meemaken, zodat ze al even van het studentenleven kunnen proeven. Dit jaar kon deze activiteit natuurlijk jammer genoeg niet op deze manier plaatsvinden, maar ook hiervoor bedachten we een alternatief. De verkenningsdagen werden georganiseerd op campus en in de stad, gevuld met rondleidingen, een stadsspel en lezingen. Die verkenningsdagen verliepen geheel corona-proof in groepjes per 10 studenten.

Het is voor nieuwe studenten natuurlijk niet zo makkelijk als andere jaren om nieuwe mensen te leren kennen en je meteen thuis te voelen. In de aula eens naast een compleet onbekende gaan zitten om er een praatje mee te maken, kan bijvoorbeeld in deze tijden niet meer. Toch denk ik dat activiteiten zoals onze verkenningsdagen, of andere activiteiten van clubs, ervoor kunnen zorgen dat studenten een netwerk kunnen uitbouwen.”

Hoe draagt Unifac daar zoal tot bij?

“Wij geven de clubs een soort podium, zodat de studenten die clubs leren kennen. Als wij ervoor kunnen zorgen dat een student een club vindt waar hij of zij zich goed bij voelt, is onze missie geslaagd. Natuurlijk willen we ook dat studenten naar onze activiteiten komen, maar echte contacten leggen gebeurt vooral bij de clubs zelf. Via de website VUAS vinden studenten alle activiteiten van de kringraadclubs die ze in een persoonlijke planning kunnen plaatsen.”

Nog interessante nieuwsberichten