Tips voor coronaproof trips

Tips voor coronaproof tips!

Hier zitten we dan weer. Te midden in een tweede lockdown, terug in ons kot. Cultuur bereiken lijkt moeilijker dan ooit. Toch blijven onze cultuurhuizen in Antwerpen niet bij de pakken neerzitten! Hieronder heb ik voor jullie een selectie gemaakt van de beste Antwerpse cultuuractiviteiten die je of vanuit je kot kunt beleven, of buiten je kot maar dan wel coronaproof. Aan cultuur dus geen gebrek tijdens deze pandemie 🙂

MUSEA

Door de vorige corona maatregelen zaten we een tijdje met gesloten musea… Gelukkig is dit voorbij! Sinds 1 december mochten verscheidene musea hun deuren terug openen om publiek te ontvangen. Wel is het nog steeds belangrijk om de maatregelen te respecteren. Je moet je bezoek op voorhand reserveren en je mondmasker te allen tijde aanhouden. Zo kun je op een veilige manier cultuur opsnuiven, door je mondmasker uiteraard ;-).

BEZOEKTIP: MAS (Museum aan de Stroom)

Wanneer je langs ’t Eilandje wandelt in Antwerpen, springt het MAS ongetwijfeld meteen in het oog. Het hoge, moderne gebouw is omringd door water en staat in Antwerpen bekend om zijn geschiedenis rond kunst, cultuur en internationale handel. Wie denkt aan het MAS denkt ook aan alle interessante expo’s en evenementen die doorheen de jaren zich hebben voorgedaan.

Ook deze keer biedt het MAS een super boeiende expo aan: 100x Congo. De expo vertelt de koloniale geschiedenis over België en Congo aan de hand van allerlei objecten. De expo nodigt je ook om mee na te denken over onze geschiedenis en welke impact deze koloniale geschiedenis heeft gehad op de Congolese cultuur. In een notendop vertelt de expo je een boeiend verhaal waar je beslist veel van kunt leren. Kijk voor meer praktische informatie even op de website van het MAS.

CINEMA

Stond je te popelen om die nieuwste blockbuster te zien in de cinema? Niet getreurd, want Cinema Lumière biedt dé oplossing: cinema van thuis uit. Koop op de website een online bioscoopticket voor slechts 8 euro en geniet op die manier niet alleen van de nieuwste films, maar steun direct ook je favoriete lokale cinema. Sit back and enjoy the show.

KIJKTIP: Dolor y Gloria

Voor wie bekend is met de Spaanstalige cinema klinkt regisseur Pedro Almodóvar ongetwijfeld bekend in de oren. Almodóvar stelt nooit teleur, zeker niet met zijn allernieuwste release Dolor y Gloria. In de film volg je het tragische leven van regisseur Salvador Mallo. Salvador zit aan het einde van zijn regie-carrière en kampt hierdoor met depressie, angst en fysieke pijn. Ten einde raad stort hij zich in de heroïne om te ontsnappen aan zijn ongeluk. Hoewel het een schrijnend verhaal is, slaagt Almodóvar erin om prachtige, kleurrijke cinematografie over te brengen naar de kijker toe. Je wordt ondergedompeld in de dromerige leefwereld van Salvador. Een visueel spektakel dat je niet mag mislopen.

PODCAST

Snak je naar dat tikkeltje meer tijdens je zoveelste lockdown wandeling? Fleur je wandeling op door een podcast te luisteren. Moest je een abonnement hebben op Spotify of Apple Music, dan heb je toegang tot wel meer dan 100 podcasts. Opgedeeld in verschillende categorieën en genres! Voor elk wat wils dus.

LUISTERTIP: De Volksjury

Ben je net zoals ik in de ban van unsolved crime? Dan is De Volksjury de ideale podcast voor jou. Laura & Silke, tegenwoordig ook wel ‘de moordgrieten’ genoemd, nemen jou mee in een spannend avontuur van onopgeloste moordzaken. Ze speculeren erop los door de onopgeloste case terug te openen en jou mee te betrekken bij hun veronderstellingen en gedachtegang. Met hun zachte, vriendelijke stemmetjes behandelen ze de meest gruwelijke moordzaken. En dit wordt evenwichtig afgewisseld met een portie humor en inside jokes, waardoor je wel het idee krijgt alsof je Laura & Silke persoonlijk kent en lekker gezellig bij hen op de bank zit. Na het luisteren van elke aflevering wil je gewoon op de playknop drukken van de volgende. Voor je het weet ben je al drie uur aan een stuk aan het wandelen…oeps!

LITERATUUR

Terug in ons kot zitten, betekent ook terug de tijd hebben om in een hoop literatuur te duiken. Moest je het StuDays-trimesterabonnement bij bibs van Antwerpen hebben aangevraagd, dan heb ik goed nieuws. De bibs zijn open for business! Wel met extra aangepaste coronamaatregelen natuurlijk. Met je trimesterabonnement kun je zowel boeken, DVD’s, CD’s, strips en games lenen. Check even de online catalogus om te zien wat er beschikbaar is. Keuze genoeg!

LEESTIP: De Napolitaanse romans

Wie graag wil wegdromen naar de Italiaanse kust tijdens de tweede lockdown, grijpt best naar de boeken van de anonieme, Italiaanse auteur Elena Ferrante. De Napolitaanse romans bestaan in totaal uit 4 boeken. De romans volgen het verhaal van de levenslange vriendschap tussen twee Italiaanse vrouwen: Lila en Elena. Ferrante neemt je mee naar de harde leven in de sloppenwijken van Napels. Met veel romantische details beschrijft ze hoe een rivaliserende vriendschap twee Italiaanse vrouwen heeft gevormd tot de persoon die ze nu zijn. Bij het lezen van de romans lijkt het wel alsof je zélf in de hoofdpersonages hun schoenen hebt gestaan en zélf mee bent verwikkeld in de vetes die ze meemaken doorheen hun jeugd.

In bibliotheek Permeke heb je nu de unieke kans om de Napolitaanse romans te lenen. Ik beloof je dat je het in één klap zult uitlezen. Laat je betoveren door dit prachtige maar toch pakkende coming-of-age verhaal.

Source: My Brilliant Friend (HBO, 2019). Seizoen 2.

Nog interessante nieuwsberichten