Tips tegen eenzaamheid in tijden van corona

Tips tegen eenzaamheid en depressieve gevoelens door corona

De laatste tijd loop ik zelf soms de muren van mijn kot op, heb ik op sommige dagen geen zin om uit bed te komen, wou ik dat mijn plantjes iets terug konden zeggen of sta ik klaar om mijn gsm het raam uit gooien omdat ik scheel kijk van al die schermtijd. Ik doe het toch maar niet, want mijn voornaamste sociaal leven vindt momenteel plaats achter dat schermpje. Voel jij je wel eens eenzaam? Ik wel. En meer dan eens ook. Soms vaker wel dan niet. Herken je dat? Dat kan, ik geloof namelijk dat we niet alleen zijn. Daarom ging ik op onderzoek uit en interviewde ik enkele studenten voor de studentenbarometer. En ik verzamelde tips tegen deze gevoelens. Voor u. En voor mij. Om te voelen dat we niet alleen zijn in ons alleen zijn.

Tip 1: Praat erover

Het begint bij erkenning, zegt kinder- en jongerenpsycholoog Anneleen in haar gesprek met Flo Windey. Het is helemaal oké om je op sommige dagen echt ongelooflijk kut te voelen. Dat gevoel is er en mag er zijn. Maar praat erover, dat is meteen de tweede stap. Deel het, spreek iemand aan die je vertrouwt en laat het er allemaal even uit. Dit wordt ook gezien door verschillende organisaties en instanties, zo is in Aalst bijvoorbeeld de campagne ‘Ca va?’ opgestart, waarmee geprobeerd wordt om jongeren aan te zetten om te praten en elkaar te steunen wanneer het moeilijk gaat.

Doe je dit liever met iemand die je niet kent? Vaak kun je terecht bij de studentenvoorziening van jouw hogeschool of universiteit. Blijf je liever weg van de schoolinstellingen of wil je anoniem je verhaal doen? Dan kun je 24/7 bellen naar teleonthaal op het nummer 106 of met hen chatten. Daarnaast kun je ook terecht bij AWEL op het nummer 102 (Ma – Za: 18u – 22u; Woe 14u – 22u) of met hen chatten.

Tip 2: Een gezonde geest in een gezond lichaam

Het is niet altijd makkelijk om jezelf op de been te krijgen voor een nieuwe dag als je binnen op kot moet blijven. Toch is het belangrijk dit zo goed als mogelijk te doen. Nachtrust is een eerste stap. Probeer niet te laat te gaan slapen zodat je ook je wekker op tijd kan zetten. Snooze niet te lang, maar sta onmiddellijk op. Ook is het verleidelijk om je in je pyjama achter je online les om 8u30 te zetten, maar doe dit maar beter niet. Je douchen, aankleden en verzorgen zorgt ervoor dat je ook fysiek het gevoel krijgt dat de dag begonnen is. “Probeer structuur te brengen, maak een planning op en kleed uzelf aan”, luidt één van de tips van masterstudent Anton in het filmpje hieronder.

Het kan soms makkelijk lijken een pizza te bestellen en de hele dag in je luie zetel te hangen, maar hiervan een gewoonte maken is een no go. Probeer van dat wandelingetje naar de supermarkt een leuk moment te maken en koop groenten waarmee je gezond kan koken. Want gezond eten geeft je meteen een veel fitter gevoel. Probeer daarnaast ook te sporten. Je kunt heel wat yoga-, pilates – en full body work-outs vinden op YouTube (check deze eens!) , Skype ondertussen met je vriend(in) en je hebt meteen een leuke work-out training samen.

Tip 3: Doorbreek de piekercirkel, stop de gedachtenmolen

Eenzame gevoelens kunnen heel wat angst en onrust met zich meebrengen. Ook zorgt alleen zijn ervoor dat je geconfronteerd wordt met jezelf en je eigen, niet altijd even leuke, gedachten. Zoek afleiding voor deze gedachten. Doorbreek de piekercirkel, stop de gedachtenmolen. Mediteren is iets dat daarbij kan helpen en is echt niet alleen voor zweverige types bedoeld. Het kan een tool zijn om gewoon even tot rust te komen. Er bestaan heel wat websites waar je online sessies kan volgen, audiofragmenten vindt of boekentips die je meer leren over mediteren kan bekijken, en sommige apps zijn gratis te downloaden zolang de pandemie duurt.

Is mediteren niks voor jou? Dan kun je ook heel wat andere dingen doen die voor afleiding kunnen zorgen. Leer een nieuwe taal. Lingaupolis biedt bijvoorbeeld heel wat taalcursussen aan. Of zoek een nieuwe hobby. Ga schilderen, sla aan het breien of haken, leer borduren of neem je oude gitaar nog eens vanonder het stof. Een boek lezen is vaak te vermoeiend na een hele dag voor school werken, maar strips kunnen een goed afleidend en ontspannend alternatief zijn. Ook podcasts kunnen je gedachten verzetten en tot rust brengen.

Mijn persoonlijke tips?: Zwijgen is geen optie voor de student geïnteresseerde in mens en maatschappij, Nerdland voor wie meer houdt van in mensentaal uitgelegde exacte wetenschappenweetjes of De Volksjury voor wie al eens houdt van een goed moordverhaal. Wil je graag luisteren naar verhalen over mentale gezondheid, dan is de podcast Onbespreekbaar iets voor jou.

Tip 4: Beter een goede buur dan een verre vriend

Bond met je kotgenoten! Het is heel belangrijk dat je hen leert kennen om de vereenzaming tegen te gaan. Ken je hen nog niet? “Toon initiatief en vraag of je eens samen kunt koken of een wandeling kunt gaan maken”, luidt de tip van eerstejaarsstudente Limke in de video hieronder.

Enkele tips ter inspiratie: prik een vaste dag om samen te koken, organiseer een gezelschapspelletjes competitie, organiseer een pokeravond in de keuken of kleed het in met een thema naar keuze: kaas- en wijnavond, spaghettiboef, mosselsouper, kerstfeest, komen-eten, kotentocht binnen je eigen gebouw, pizza-avond, … Opties genoeg!

Tip 5: Vrijwilligerswerk

Veel mensen hebben meer dan ooit nood aan hulp. Denk aan oude mensen die niet meer zelf hun boodschappen kunnen of durven te doen, daklozen die in de steeds koudere en donkere dagen onderdak en eten zoeken, asielhondjes die uitgelaten moeten worden,… En veel studenten hebben meer dan ooit nood aan betekenisvolle tijdsbesteding. Denk er daarom eens over na om vrijwilligerswerk te gaan doen.  Een huisdier houden op kot mag vaak niet, gaan wandelen met die van andere mensen wel. Bel een dierenasiel in je buurt met de vraag of je kunt helpen of meld je aan bij de hondenuitlaatdienst Antwerpen. De wandeling in het park krijgt meteen een andere dimensie.

Voor heel wat ander vrijwilligerswerk kun je terecht op de website van de stad Antwerpen waar alle mogelijkheden verzameld staan in één grote databank. Ook op de website Student.be vind je hierover heel wat informatie. Daarnaast is BEEGO een bedrijf dat speciaal gericht is op het geven van technologische ondersteuning door studenten aan ouderen en ook zij zijn, zeker in deze tijden, steeds op zoek naar vrijwilligers. Het kan ook kleinschaliger, maak een briefje waarop je jezelf voorstelt en aanbiedt om boodschappen te doen en bus dit bij je buren. Wie weet is het oude vrouwtje om de hoek je wel eeuwig dankbaar.

Zo, een hele mentale boterham dit. Maar laat de moraal van het verhaal heel duidelijk zijn: je kut voelen is oké en dat zeggen ook! Durf volgende keer als iemand aan je vraagt ‘Cava?’ gewoon te zeggen ‘Nee, eigenlijk gaat het niet’ en lucht je hart. Praat met iemand uit je omgeving of met iemand professioneel. Ik beloof je, dat lucht op. Of probeer eens een van bovenstaande tips uit, wie weet maken ze toch al een ‘kutdag’ ietsje beter! En vooral niet vergeten: We’re all this together! en We’re all gonna get out!

Nog interessante nieuwsberichten