Studentenclubs in quarantaine

Studentenclubs in quarantaine

Terwijl de studenten nu al maanden aan het zwoegen zijn om hun examens en deadlines te halen in deze ongewone omstandigheden, hebben ook de studentenclubs hun beste beentje voor moeten zetten om hun dagelijkse werking over een andere boeg te gooien. We spraken met drie clubs – Unifac, Lingua en ESN – om te horen hoe zij zich hebben gereorganiseerd om het studentenleven te kunnen verderzetten zonder de regels te schenden.

Een donderslag bij heldere hemel

Voor vicevoorzitter van Unifac (2019-2020), Florian Mertens, is de Coronacrisis als een bom ingeslagen. “We zaten midden in Calamartes, het cultuurfestival van de studenten. De eerste activiteiten hadden al plaatsgevonden en waren een groot succes geweest. Alleen de klassieke TD Pensionné hadden we al op voorhand afgelast doordat het voor het oudere publiek te risicovol was. Dat we op woensdag te horen kregen dat we de tent mochten afbreken en alle activiteiten moesten annuleren, had niemand verwacht.” Ook voor de vicepreses van ESN (2020-2021), Charlotte Vermeijen, kon de crisis niet slechter vallen. “In februari was ik nog naar Wenen op Erasmus vertrokken, maar na drie fantastische weken raadde de UA me al aan om terug te komen. Een serieuze tegenvaller om dan hier terug te zijn en maanden in quarantaine te zitten.”

Charlotte Vermeijen

Florian Mertens

Digitale transformatie

Hoewel niemand had verwacht dat er zulke drastische en langdurige maatregelen gingen volgen, zijn de studentenclubs niet bij de pakken blijven zitten. “Met de kringraadclubs hebben we woensdag 11 maart meteen samengezeten om een professioneel plan uit te stippelen. Zo hebben we ons volgens de richtlijnen heel snel kunnen aanpassen om de studenten toch een digitaal studentenleven te kunnen aanbieden. Vanuit dat idee is vanuituwkot.be ontstaan: een onlineplatform van de UA, Unifac en ASK Stuwer. Met dit project hebben we heel wat activiteiten kunnen organiseren om de student toch een geslaagd tweede stemester te geven, ondanks de afgelasting van enkele hoogtepunten zoals de kiesweek. De online-activiteiten zoals de quiz, de campustour, het zoobezoek waren allemaal een groot succes. We hebben ook andere clubs aangespoord om het verenigingsleven niet te laten ophouden tijdens de quarantaine en daar is zeker gehoor aan gegeven. Zo heb ik al gehoord van online-TD’s, clubavonden, infosessies over richtingen, Strava-loopcompetities…”, zegt Florian.

Een van die clubs die heeft meegewerkt aan vanuituwkot.be is Lingua. “Voor Lingua zijn de cultuuractiviteiten altijd heel belangrijk geweest,” zegt de preses (2020-2021) Sara Breugelmans. “Daarom hebben we geprobeerd om die cultuur nu ook digitaal aan te bieden door onder andere een onlinekortverhalenwedstrijd, waarbij iedereen een korte tekst of gedicht kon uploaden. Verder proberen we ook via de sociale media cultuurtips te delen die de studenten thuis in alle veiligheid kunnen uitproberen.”

Sara Breugelmans, preses Lingua

Blok erop?

“Nu het studentenleven sowieso op een laag pitje komt te staan door de examens en deadlines, proberen we de aard van de activiteiten ook aan te passen”, legt Florian uit. “Vorige week hebben we een Q&A gehouden over mentaal welzijn bij studenten, een onderwerp dat nu ook in de media veel ter sprake komt. We willen nu vooral steun bieden aan de studenten en de boodschap meegeven dat we er samen wel door zullen komen.”

2020-2021

Wat volgend academiejaar betreft, is alles nog een groot vraagteken. Zeker voor ESN, waarvan de leden bijna uitsluitend Erasmusstudenten zijn. “We hopen dat er volgend jaar weer een nieuwe lading Erasmusstudenten aankomt, maar ik heb er zo mijn twijfels over. Vrienden die een Erasmus gepland hadden, hebben al te horen gekregen dat die niet door zal gaan”, vertelt Charlotte. Ook het nieuwe presidium van Unifac heeft al de koppen bij elkaar gestoken om te brainstormen over volgend jaar. “Nu de UA heeft aangekondigd dat er geen lessen zullen plaatsvinden met meer dan honderd studenten, kunnen we ook met zekerheid zeggen dat de jaarlijkse openings-TD en Students on Stage niet in hun originele format zullen kunnen doorgaan. Gelukkig is er nog tijd genoeg om met creatieve oplossingen te komen en zoveel mogelijk andere organisaties te betrekken, zodat elke student volgend academiejaar een actief studentenleven kan leiden.”

Nog interessante nieuwsberichten