Studentenclubs blijven zich inzetten in tijden van corona

Studentenclubs blijven zich inzetten in tijden van corona

Student zijn het afgelopen semester was geen sinecure. De belofte van een zo normaal mogelijk academiejaar met fysieke lessen waar het kon, bleek al snel niet zo haalbaar als gehoopt. Het nauwkeurig uitgewerkte kleurensysteem met gele, oranje en rode scenario’s had ineens nog een tintje donkerder nodig. Donkerrood was noodzakelijk en online les werd de norm. Ook de vele studentenclubs hebben een uitdagend eerste semester achter de rug. Zo las je in mijn vorige artikel al dat clubs er alles aan deden om alsnog zo veel mogelijk leuke en leerrijke evenementen te organiseren. Dit blijkt steeds lastiger te worden, maar ook niet helemaal onmogelijk. Nog veel studentenclubs zetten zich in studenten te verenigen, hen digitaal bij elkaar te brengen, elkaar te laten leren kennen…

Uit eigen ervaring…

Zelf ben ik, Jannes van het redactieteam, marketing manager bij de studentenorganisatie SINC (Students for Innovation & Cooperation). Ik kan dan ook uit eigen ervaring getuigen dat het niet altijd evident was om er dit jaar te zijn voor alle Antwerpse studenten. Het is vaak moeilijk om de silver lining aan deze situatie te zien, maar ik veronderstel dat de noodgedwongen digitale focus ook wel zijn positieve kanten heeft.

Zo is zijn we er met SINC in november in geslaagd om een eigen tv-show te maken op Kanaal Z. Hoewel zo’n engagement zeker heel wat werk met zich meebrengt, moet ik ook bekennen dat zo’n uitdagend project ook een erg welgekomen bron van sociaal contact en voldoening was tijdens de monotone maanden van het eerste semester. Ook in het komende semester geeft de omschakeling naar digitale events wel wat groeipotentieel. We hebben er met het team dan ook voor gekozen om van Future Entrepreneurship 2021 voor het eerst een driedaags digitaal event te maken. Dit geeft ons – naast een hoop extra werk – dan weer de kans om veel meer nationale en internationale sprekers rond Tech, Innovatie en Entrepreneurship te verzamelen.

Jannes © Jelle Jansegers Photography

Jannes © Jelle Jansegers Photography

Er gebeurt nog zó veel

Een korte zoektocht op het internet laat al snel zien dat er naast bovenstaande ook heel wat andere initiatieven zijn die de digitale omschakeling als een sterkte proberen te gebruiken. Waarschijnlijk zijn er wel studenten onder jullie die zich de eerste editie van Het Grootste Studentfest Ooit herinneren. Deze livestream haalde meer dan 110k kijkers op Facebook (en voor de enthousiaste kotfeestbeesten onder jullie: op 4 februari is er weer een livestream). Dit Studentfest wordt mee gepromoot door studentenclubs van over heel Vlaanderen.

Dat er zelfs tijdens een lockdown grootse dingen kunnen worden bereikt, wordt ook zeker geïllustreerd door de cheque van meer dan 12.000 euro die door de studentenclubs van de UAntwerpen werd gegeven aan TEJO VZW. Deze vzw geeft onder andere gratis therapie aan jongeren van 10 tot 20 jaar. Aandacht voor ons mentale welzijn is deze periode belangrijker dan ooit, zo getuigen ook de verschillende studenten in onze studentenbarometer.

© Klaas De Scheirder

© Klaas De Scheirder

Ook de Antwerpse clubs blijven doorgaan!

Onze bloedeigen Antwerpse studentenclubs laten duidelijk zien dat ze over heel wat creativiteit beschikken. ESN Antwerp blijft met volharding de internationale studenten de kans geven om elkaar te leren kennen dankzij online quizzen, buddy-systemen, online events en nog veel meer. Het is fijn om te weten dat de internationals nog steeds de kans krijgen om ons prachtige Antwerpen te leren kennen, al is het op een andere manier. Ook AntwerpMUN laat zich niet tegenhouden en organiseert hun Model United Nations dit jaar in de vorm van een tweedaagse digitale conferentie. Ze gaan op die manier verder dan een doorsnee simulatie en bieden de deelnemers ook lezingen en activiteiten aan die de sociale interactie zullen verzekeren.

Dus voor iedereen die al met zijn hoofd bij het tweede semester zit en begint te denken… ik zou mezelf ook wel willen aansluiten bij een club, maar heb het nog niet gedaan door corona. Think again! Het is nog steeds erg leerrijk en leuk om bij een club aangesloten te zijn. En ook in het tweede semester zullen er nog grootse dingen georganiseerd worden! Weet je niet zo welke club bij jou past? Er zijn ontzettend veel verschillende soorten clubs en verenigingen voor de meest uiteenlopende interesses in Antwerpen. Of je nu wil kiest voor een club die aansluit bij jouw studierichting, politieke voorkeur, regio of interesse. Er is voor ieder wat wils. Wil je jezelf niet aansluiten bij een club, maar wel een kijkje nemen tussen de online events? Check dan zeker eens deze website van VUAS. Dit overzicht beperkt zich wel tot alle clubs die verbonden zijn aan de UAntwerpen, maar alle studenten zijn welkom!

Nog interessante nieuwsberichten