Student zijn in tijden van Corona

Student zijn in tijden van Corona

Dat deze semi-lockdown niemand onverschillig laat is wel duidelijk, maar wat doen deze rare tijden met studenten? In zijn artikel ‘Helaas denkt niemand eraan om de mening van studenten te vragen’ (Knack 17/04/2020) pleitte de Brusselse student Vital Tyrsu voor meer begrip voor de moeilijke omstandigheden van de student in deze tijden. Wij vroegen vier Antwerpse studenten hoe zij deze crisis ervaren en wat hun lichtpuntjes in de duisternis zijn.

Op het eerste gezicht lijken de maatregelen weinig te veranderen voor de hogeschool-/ universiteitsstudenten, ze hebben sowieso al weinig les en dus wordt er verondersteld dat de gevolgen niet zo drastisch voor hen zijn. Het verhaal van Toegepaste Taalundestudent Julian Kraus bewijst het tegendeel: “Normaal had ik een heel schooljaar op uitwisseling in China doorgebracht. Het eerste semester heb ik er les gevolgd en nu ging ik zelf Engelse lesgeven op de universiteit. Tijdens de kerstvakantie, toen mijn vriendin net op bezoek was, was de situatie daar echter al zo serieus dat ik zo snel mogelijk terug moest om te vermijden dat ik er vast zou komen te zitten. Nu ben ik terug thuis, maar zit ik hier vast. Ik heb geen les, alleen maar mijn bachelorproef die ik moet schrijven. Als ik had geweten dat het ook hier tot een semi-lockdown zou komen, had ik er gewoon gebleven en was ik ondertussen al terug aan de slag geweest op de universiteit daar.”

Ook voor rechtenstudente Janice Demeester was het niet eenvoudig om deze maatregelen te aanvaarden: “In het begin vond ik het echt erg, dit is mijn laatste semester als student en ik vind het heel jammer om deze periode zo te moeten afsluiten. Bovendien kreeg ik in het begin voortdurend meldingen van VRT Nieuws met negatief nieuws, wat me neerslachtig maakte. Nu bekijk ik nog maar één keer per dag het nieuws en heb ik mijn draai wel gevonden.”

Schoolstress

De werkdruk tussen de studenten en hun richtingen verschilt enorm. De ene moet harder werken dan ooit, de andere speurt de online schoolplatformen af om nog iets te zoeken om te doen. Zelf behoor ik tot de laatste categorie. Ik volg de Educatieve Master en doordat alle scholen gesloten zijn, kan ik mijn laatste stagelessen niet meer geven. Online lessen heb ik niet, geen examens om voor te bereiden enkel nog een Masterproef en een paar taken. Daardoor ga ik ervan uit dat alle studenten nu op hun gemak van de zon kunnen genieten, maar niks blijkt minder waar. “Ik werk elke dag zo’n twaalf uur voor school, zoveel tijd heb ik nog nooit aan mijn schoolwerk kunnen/moeten spenderen. Doordat er praktijk en examens wegvallen, komen er alleen maar meer taken bij, wat deze drukke periode nog drukker maakt”, vertelt kinesiestudente Abigail Delhaye. “Natuurlijk lijkt het misschien ook dat ik heel hard voor school werk doordat zoveel andere dingen wegvallen en alleen school nog overblijft.”

Abigail Delhaye

Abigail Delhaye

Janice Demeester

Janice Demeester

Iedereen aan het lopen

Kijk maar eens naar de resultaten van #coronachallenge op Instagram. Je ziet er meer dan 33.000 posts van mensen die zichzelf een uitdaging hebben opgelegd om deze tijd om te zetten in iets positiefs. De nummer 1 uitdaging blijk sporten te zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de parken overlopen van joggende mensen want ook de student heeft sporten herontdekt. Zelf heb ik de eerste dag van de lockdown een nieuwe sportoutfit besteld en ondertussen heb ik al de kaap van de 10km bereikt, maar ik blijk niet de enige te zijn die “dankzij” corona eindelijk de Runner’s High heeft ervaren. “Ik sport altijd veel, maar sinds de fitness gesloten is, ga ik buiten lopen”, vertelt rechtenstudente Janice Demeester. “Daardoor beweeg ik nog meer dan anders. Dankzij apps als Strava kan je je vrienden laten weten wat voor sport je hebt gedaan. Dit is voor mij een extra motivatieboost en het helpt bovendien om sociaal contact te onderhouden.” Ook Abigail heeft haar sportroutine moeten aanpassen: “De eerste anderhalve week zat ik in een zwart gat mede door het sluiten van de fitness. Nu doe ik een uur per dag yoga en pilates, wat een hele fijne ontdekking is.”

Tips & tricks

Sporten is niet de enige manier waarop de Antwerpse student de moed erin houdt. Studente kleuteronderwijs Luca Verrydt maakt elke dag een To Do-lijstje: “Zo probeer ik om toch elke dag zinvol bezig te blijven.” Janice Demeester let dan weer meer op haar voeding dan anders: “Ik heb nu meer tijd om te experimenteren in de keuken en wat gezonde receptjes uit te proberen.” Beide studentes voelen zich dankzij deze periode dus ook veel beter in hun vel. “Ik voel me goed en heb veel meer rust in mijn hoofd dan anders. Zolang ik kan afstuderen, vind ik het allemaal prima”, vertelt Luca.

Zelf heb ik deze rust ook weer gevonden; na een stressvol jaar met eindeloos veel stages doet het deugd om nu de tijd te hebben om met een boek in de tuin te zitten, brood te bakken en mezelf te leren breien. De coronacrisis staat voor mij dan ook gelijk aan een overdosis Me-Time.

Julian Kraus

Julian Kraus

Luca Verrydt

Luca Verrydt

Sociaal contact

Hoewel het dus niet alleen kommer en kwel is, halen alle personen met wie ik heb gesproken (online natuurlijk 😉) toch allemaal één ding aan dat ze allemaal hard missen: sociaal contact. Zeker voor Janice is het nu niet evident. “Ik woon alleen, dus dat maakt het extra zwaar. Ik kan niet wachten tot ik weer iets lekkers kan gaan eten met vriendinnen!” Abigail heeft het er ook moeilijk mee. “Ik mis het zelfs om naar de les te kunnen gaan en mijn klasgenoten te zien.” Voor sommigen komt daar nog bovenop dat ze zelfs hun lief niet kunnen zien. Julian vindt dat dan ook het zwaarst: “Hoewel ik er heel hard naar uitkijk om terug met mijn vrienden te kunnen chillen, mis ik vooral mijn vriendin. Ze woont best ver en we mogen elkaar dus jammer genoeg niet bezoeken.”

Voor alle studenten is dit een semester met pieken en dalen! Dus zit je in een dipje? Wees niet te streng voor jezelf, zoek een ontspannende uitdaging en vergeet vooral niet dat alle 50.000 Antwerpse studenten in hetzelfde schuitje zitten.

Nog interessante nieuwsberichten