Ontmoet deze vier helden van Antwerpse studentenclubs

Ontmoet deze vier helden van Antwerpse studentenclubs

Het Antwerpse studentenleven is dit academiejaar op een andere manier van start gegaan. Deze bijzondere tijd vraagt om heel wat flexibiliteit en creativiteit van de studenten. Ook de verenigingen proberen hun nieuwe en terugkerende leden zo goed en veilig mogelijk te ontvangen en hun inspanningen en doorzettingsvermogen laten we daarom ook niet onopgemerkt voorbijgaan. Ik sprak met enkele leden van studentenverenigingen in Antwerpen en vroeg hen naar hun ervaringen bij het organiseren van activiteiten en events tijdens de start van het nieuwe academiejaar. Wat blijkt? Het bevestigt nog maar eens dat deze leden échte helden zijn.

Robin Boel, voorzitter van Unifac

Het is niet eenvoudig om te werken in deze bijzondere tijden, het nieuwe team is eigenlijk nagenoeg volledig digitaal moeten opstarten en onze evenementen zijn dan ook voornamelijk via online meetings tot stand gekomen. Het is niet altijd zo evident om op die manier creatief te werk te gaan en naar alternatieven voor bestaande events te zoeken. We hadden hiervoor natuurlijk geen draaiboeken van vorige jaren. We zijn ook lang met het idee blijven spelen om toch iets fysiek te organiseren voor Students On Stage. De omschakeling naar een livestream was gelukkig, met de komst van een tweede golf, toch een heel goede beslissing.

“We hadden voor deze tijd natuurlijk geen draaiboeken van vorige jaren…”

Maar ook in het uitwerken van de alternatieven die niet door zijn kunnen gaan kruipt erg veel tijd. De verkenningsdagen hebben we zo ook moeten omgooien van een driedaagse kennismakingsweek naar kleinere groepjes in de stad die elkaar niet mochten kruisen en verschillende start- en einduren hadden. We zijn er dan wel in geslaagd om dat allemaal te doen volgens de regels, maar zo’n dingen voorbereiden vraagt toch veel van een team. Het is dan wel fijn om te horen dat de eerstejaars er wel iets aan hadden. Als Unifac staan we ook in voor de kringraad, de verzameling van erkende clubs op de stadscampus, die eigenlijk per definitie vallen onder de regels van de evenementensector. De regels zijn ook tot voorkort blijven veranderen, gelukkig is er nu een eventmatrix op maat van studentenverenigingen doorgegeven waarbinnen we kunnen werken. Het is niet altijd eenvoudig, maar we blijven er met volle goesting voor gaan.

Eliott Abrahams & Henri De Hoon, Wikings-NSK

Henri, Feestleider (links)

We hebben met ons presidium vanaf het begin niet stil gezeten, zo hebben we bijvoorbeeld een nieuwe website gelanceerd. Met de start van het academiejaar wilden we natuurlijk graag een alternatief vinden voor een TD in coronatijden. We zijn dan beginnen nadenken en plannen, want het was de eerste keer dat we zoiets zouden organiseren. Er waren geen draaiboeken en veel maatregelen om te volgen, wat het niet eenvoudig maakte. Plein Publiek leek ons een ideale locatie om zo veel mogelijk studenten de kans te geven om veilig mee te genieten, we hebben de TD bovendien in drie shiften georganiseerd om alles coronaproof te houden. We legden de lat erg hoog voor onszelf omdat we de eerste club waren die een TD zou organiseren. Het was dus heel belangrijk dat alles goed en veilig verliep, zodat we in de toekomst nog TD’s zouden kunnen organiseren. Gelukkig zijn we daar ook in geslaagd.

“We legden de lat erg hoog voor onszelf omdat we de eerste club waren die een TD coronaproof zou organiseren”

Eliott, Vice-praeses (rechts)

De dag zelf is alles eigenlijk bijzonder goed verlopen. Ik ben er zelf van geschrokken hoe goed alle studenten zich aan de opgelegde regels hielden. We zagen heel veel blije en uitgelaten gezichten, iedereen was gewoon content dat ze naar een TD konden gaan en nam de regels er blijkbaar met plezier bij. Er stond heel veel op het spel, maar iedereen heeft er toch van genoten. We hebben ook achteraf best wat berichtjes gekregen om ons te bedanken dat we zo’n event hebben kunnen organiseren. We zijn blij dat het zo’n succes was en gaan zeker proberen meerdere edities te laten volgen. Ik hoop dat het ook een voorbeeld kan zijn voor andere studentensteden. Antwerpen is al positief in de media gekomen met het feit dat onze studenten zich goed aan de regels houden en deze TD bewijst dat ook studentenclubs in deze tijden veilige events of TD’s kunnen organiseren, die toch succesvol en plezant zijn.

Jamina Van Maele, PR, Erasmus Student Network

Bij ESN proberen we creatief om te springen met onze events, tijdens de icebreaking week werden de studenten bijvoorbeeld opgedeeld in kleine groepjes en gingen we vaak met mondmaskers op stap, onder andere naar de zoo. Ook proberen we een gewone caféavond wat meer kleur te geven door eens een keer een beertasting te organiseren. Zo kunnen de internationale studenten toch samen iets drinken op café en kunnen wij ze ineens laten kennismaken met onze rijke biercultuur. Veel van hen zijn natuurlijk ook met aangepaste verwachtingen naar hier gekomen, ze waren zich ervan bewust dat het een ander jaar zou worden dan ze misschien hadden gehoopt. Gelukkig krijgen we toch veel positieve feedback en waardering voor de dingen die we organiseren, ze zijn vaak erg blij dat er toch activiteiten kunnen doorgaan. Een jaar in het buitenland blijft voor velen toch ook een jaar om plezier te maken en nieuwe ervaringen op te doen, en op deze manier kunnen wij hen dat toch bieden, gewoon op een andere, coronaproof manier.

Aanstaande woensdag wordt voor alle presidia en studentenclubs de Kick-off 2020 op een coronaproof manier digitaal georganiseerd. Op dit event worden al jouw vragen rondom het organiseren van events in deze bijzondere tijden beantwoord. Klik hier voor alle informatie.

Nog interessante nieuwsberichten