Het Grotsyndroom: Ben jij één van de 4 op 10?

Het Grotsyndroom: Ben jij één van de 4 op 10?

De terrasjes zijn weer open, hoera! Snel concertticketjes bestellen, yes! Restaurantje doen? Zeker weten! Zijn dit niet de eerste gedachten die in je opkomen bij het horen van al die versoepelingen? En dacht je met die gevoelens van verwarring of angst ook nog eens helemaal alleen te zijn? Dan heb je het goed mis! Psychologen plakten er zelfs een nieuwe term op, het ‘grotsyndroom’. Want de langverwachte ‘herwonnen vrijheid’ is niet noodzakelijk voor iedereen alleen maar fun and games, en dat is helemaal niet raar!

Allemaal normaal

Meer zelfs, volgens pedagoog Pedro De Bruyckere in het Nieuwsblad en uit een bevraging bij 1.800 jongeren, blijkt dat 4 op 10 jongeren last hebben van dit soort gevoelens. Het zijn daarbij ook vooral studenten die afstandsonderwijs hebben gevolgd (that’s us!) die er het meeste last van zouden hebben. Je hoeft je dus helemaal niet de vreemde eend in de bijt te voelen als je last hebt van dit ‘grotsyndroom’.

Kot-sweet-grot: het wat en waarom van het grotsyndroom

Maar wat houdt dat grotsyndroom precies in? Well, to make a long story short, het gaat om negatieve gevoelens of angst om weer buiten te komen na een jaar van isolatie, een angst om weer aan het ‘normale’ leven te beginnen. Die gevoelens van angst kunnen volgens onderzoekster Inez Germijs van de KULeuven meerdere oorzaken hebben. Zo zijn we als studenten namelijk gewoontebeestjes. Vroeger waren we het gewoon om te gaan feesten, samen te studeren en lessen on campus te volgen (of gezamenlijk te skippen voor een terrasje 😉 ), maar na een jaar Corona beginnen we – hoe saai het ook is – te wennen aan het isolement, minder vrienden zien en minder sociale interacties. Het is niet gek dat je lichaam en je geest even tijd nodig hebben om aan te passen en om opnieuw die nieuwe-oude gewoontes op te pikken. Daarnaast is het natuurlijk ook niet gek dat dat virus dat ons leventje in de hand houdt, je gedachten soms domineert. Het lijkt er misschien op dat sommige studenten gewoon weer het studentenleven in willen duiken, toch denkt iedereen wel eens ‘maar wat als ik toch ziek wordt?’. Het is niet gek dat die gedachten je soms slapeloze nachten bezorgen.

Oplossing in zicht: zoek de rust op

De oplossing? Jezelf verplichten stapje voor stapje toch even naar buiten te gaan. Begin misschien met een terrasje buiten de studentenbuurt, eentje waar het wat rustiger is en waar je niet al je door het dolle heen vrienden meteen tegen het lijf loopt. Enkele voorbeeldjes van dat soort plekjes vind je terug in onze studentengids, haal hem zeker snel op aan ons onthaal of op een van de STUDY360-locaties.

Psychologische hulp, geen taboe maar een to-do!

Zit het dieper dan dat en geraak je er op jezelf niet uit? Weet dan vanaf nu dat je niet alleen bent met dit gevoel. Durf het uit te spreken, praat erover met je vrienden, kotgenoten of familie of klop aan bij de studentenpsycholoog van jouw universiteit of hogeschool. Ze zullen je absoluut niet raar aankijken en je met alle plezier verder helpen. Wordt je uit het aanbod psychologische hulp voor studenten niet goed wijs? Check dan zeker dit artikel, waarin we alle opties mooi voor je op een rijtje zetten!

Nog interessante nieuwsberichten