Coronavirus: veelgestelde vragen

Sarah

Lieve student, houd moed!

In deze coronatijden moeten we ons leven allemaal anders organiseren. Daar komt heel wat bij kijken en heeft onbetwist een grote invloed op jou en jouw (studenten)leven.

Hoe gaat het met je? Heb je het soms moeilijk? Of voel je je wel eens eenzaam, zie je het even niet meer zitten? Dat snappen wij, je bent niet alleen. Er is geen eenduidig antwoord om deze problemen op te lossen, maar STAN probeert je wel te helpen om er beter mee om te gaan.

In dit artikel vind je een lijst met doorverwijzingen naar hulpinstanties, websites, apps en meer die jou verder kunnen helpen. Of check onze studentenbarometer voor verhalen van medestudenten, tips en doorverwijzingen.

Eventjes de weg naar de zon kwijt? Plant dan met STAN een zaadje van hoop in een pot vol grond en kop op, net zoals deze zonnebloem! Want nog heel even en we kunnen de bloemetjes weer écht buitenzetten.

Vragen over de do’s en don’ts en richtlijnen tijdens deze coronacrisis? We houden je up to date wat betreft de algemene en student-gerelateerde maatregelen in deze FAQ.

Heb je nog andere vragen? Neem dan contact met ons op via e-mail, telefoon of kom langs.

Update | Algemene maatregelen (09/06):

 • Ieder huishouden mag maximaal vier personen  – kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld – tegelijkertijd ontvangen in huis. Afstand houden en mondmaskers blijven aangeraden.
 • Kom buiten samen met maximaal 10 personen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. Blijf 1,5 meter afstand houden. Als dit niet mogelijk is, geldt mondmaskerplicht.
 • Tussen middernacht en 5u ’s morgens zijn samenscholingen op het openbaar domein beperkt tot maximaal 4 personen (tenzij uit hetzelfde huishouden), kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld.
 • Blijf 1,5 meter afstand houden en draag een mondmasker in het openbaar vervoer, gebouwen en wanneer dat expliciet gevraagd wordt (houd de borden in de gaten).

Open/ gesloten:

 • Restaurants/cafés mogen binnen en buiten bedienen tot 23u30. Maaltijden en dranken moeten zittend aan tafel geconsumeerd worden, met maximaal 4 personen per tafel. Buffetten zijn toegelaten. Bediening aan de bar is niet toegelaten.
 • Hotels/ koffiezaken mogen vanaf 5u ’s ochtends ontbijt serveren.
 • Take-away is mogelijk tot 23u30.
 • Nachtwinkels sluiten om tot 23u30.
 • Verkoop van alcohol is toegelaten na 22u.
 • Winkels zijn open. Winkel per 2 (kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld) of met het hele gezin.
 • Musea zijn open (tijdsslot boeken is verplicht).
 • Tropische zwembaden en sauna’s zijn open.
 • Bowlingbanen, speelautomatenhallen, casino’s zijn open.
 • Fitnesscentra zijn open. Fitness maximaal met 2 tegelijk (kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld) of met het hele gezin.
 • Kappers en andere niet-medische contactberoepen (schoonheidssalons, tattoo shops,…) zijn open.
 • Vakantieparken, bungalowparken en campings zijn open.
 • Pretparken, natuurparken en dierentuinen zijn open.
 • Markten, braderijen, brocante- en rommelmarkten en kermissen zijn toegestaan (mits toelating van de gemeente). Bezoeken in groepjes van maximaal 4 of met het hele gezin.

Activiteiten:

 • Activiteiten in groepjes organiseren op openbaar domein mag, onder een aantal voorwaarden. Check voor alle informatie de vragen onder het blok ‘Studentenactiviteiten organiseren’ hieronder.
 • Reizen is mogelijk, maar afgeraden. Volg steeds de maatregelen die van toepassing zijn in het land van bestemming en de maatregelen bij je terugkeer naar België.
 • Telewerk is verplicht waar het kan. Je mag max. 1 dag per week op kantoor werken. Spreek dit af met collega’s. Je mag niet allemaal samen op kantoor zijn. Waar telewerk niet mogelijk is, zijn onder meer mondmaskers, social distancing en ventilatie verplicht.

Zomerplan – Overlegcomité 11/05:

Ontdek hier het Zomerplan van het Overlegcomité van 11 mei met alle geplande versoepelingen vanaf 9 juni. Voor meer gedetailleerde info over de verschillende stappen en de daaraan gekoppelde voorwaarden, check het persbericht van de federale regering en de regeringen van de deelstaten d.d. 11/05.

Update | Specifieke maatregelen voor studenten en STAN (09/06):

Op kot in coronatijden -

Op deze infopagina van Kotweb vind je alle antwoorden terug op jouw vragen wat betreft het leven als kotstudent in Antwerpen in deze tijd.

 1. Bepaal heel bewust wie je persoonlijke heel beperkte kring is met wie je nauwe contacten hebt afhankelijk van eigen persoonlijke situatie en klemtoon.
 2. Maak goede afspraken met de andere bewoners van je studentenpand: organiseer je zo goed mogelijk als groep bewoners om te vermijden dat je ongewild met veel sociale bubbels en dus mensen in je studentenpand terechtkomt en je de covid preventieve beveiliging niet meer kan garanderen.
 3. Laat in je studentenkamer een zo beperkt mogelijk aantal mensen toe en enkel die mensen die tot je persoonlijke vaste kring behoren. Organiseer geen activiteiten op je kot, ook niet met jouw eigen vaste kring.
 4. Draag in het gebouw een mondmasker als je niet zeker bent dat je altijd en overal de nodige afstand kunt bewaren.
 5. Organiseer geen kotfeestjes. Onder kotfeestjes wordt verstaan: elke samenkomst met kotgenoten (indien ze niet tot je vaste persoonlijke vaste kring behoren), eventueel met drank&eten en muziek, in het studentenpand.
 6. Organiseer geen groepsactiviteiten in buitenruimtes van je studentenpand, tenzij je deze ruimte op veilige manier kan gebruiken en enkel en alleen in beperkte sociale kring én met verplichte regels van social distancing.
 7. Organiseer bovendien nooit enige groepsactiviteit zonder dat de kotbaas hiervan op de hoogte is en zijn/haar toestemming geeft.
 8. Open enkele keren per dag gedurende 30 minuten de ramen van je kamer. Verlucht regelmatig de gemeenschappelijke ruimtes (keuken, woonkamer, …).
 9. Bij gebruik van het gemeenschappelijke sanitair:
  1. Was zorgvuldig je handen na elk toiletbezoek.
  2. Doe het deksel van de wc naar beneden voor je doorspoelt.
  3. Was zorgvuldig je handen na elk toiletbezoek met zeep en droog ze af met een papieren handdoek. Heeft de verhuurder geen papieren handdoeken voorzien? Vraag of hij dit kan voorzien of droog je handen af met je eigen handdoek.
 10. Bij gebruik van de gemeenschappelijke keuken
  1. Beperk je bij het koken en eten tot je eigen sociale bubbel. Maak hierover afspraken met elkaar.
  2. Beperk het gebruik van de keuken in tijd en gebruik de keuken alleen voor maaltijden (in strikte zin).
  3. Bewaar altijd voldoende afstand.
  4. Deel geen borden, mokken, bestek, (keuken)handdoeken, … met andere personen.
  5. Was alles wat je gebruikt voor en na gebruik goed af met warm water en vloeibare zeep.
 11. Pas de basisregels van hygiëne toe:
  1. Was regelmatig je handen met water en zeep (40 à 60 seconden).
  2. Houd afstand van elkaar: 1,5 meter. Draag een mondmasker op plaatsen waar je deze afstand mogelijk even niet zou kunnen bewaren.
  3. Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
  4. Hoest en nies in je elleboog. Of bedek je neus en mond bij hoesten en niezen, gebruik hierbij een wegwerpzakdoekje en gooi het meteen daarna in een afgesloten vuilnisbak. Was daarna je handen met water en zeep.
  5. Zonder je af wanneer je ziek bent en raadpleeg je arts.

Voor alle informatie en vragen rond Covid19:

 www.info-coronavirus.be

Check deze infopagina van Kotweb voor alle vragen rond het leven op kot in tijden van corona en het organiseren van een coronaproof kotzoektocht.

Ja, je moet een negatieve test kunnen voorleggen. De voorschriften voor binnenkomende niet-Belgische studenten zijn gewijzigd en vanaf 25/12 is een bewijs van negatieve test (72 uur voor afreis) verplicht. Alle info vind je hier.

Koorts, hoesten en problemen met ademen, vermoeidheid, verstopte neus, keelpijn, diarree, pijn in het lichaam, hoofdpijn, aangetast smaak- of reukvermogen?

Bel meteen je huisarts of bel het nummer 0900 10512 voor de dokter van wacht. Wachtposten vind je via www.hwpantwerpen.be. De arts zegt je aan de telefoon wat je moet doen en of je getest moet worden. Ga niet zelf naar de dokter of naar een ziekenhuis, maar contacteer enkel en alleen telefonisch.

Studentenarts-net is een netwerk van huisartsen die hebben aangegeven dat studenten er terechtkunnen. Studenten maken een afspraak via de gebruikelijke kanalen en betalen het gewone tarief. Check de contactgegevens hier.

Volg de opgelegde maatregelen inzake quarantaine of isolatie zeer strikt op.

Lees hier meer over de contact tracing

Ben je een student met een BIS-nummer of RR nummer in België en moet je getest worden? Dan kan je hiervoor terecht bij een arts van het studentenarts-net (check de contactgegevens). De arts bezorgt je een testcode, waarmee je jezelf kunt aanmelden voor een test op testcovid.be.

Ben je gecontacteerd door contact tracing? Dan krijg je automatisch een testcode waarmee je je kunt aanmelden op testcovid.be, dus dan is een consultatie bij arts niet nodig.

Een test is normaal gezien kostenloos, indien er toch moet betaald worden, dan kan de kost gerecupereerd via de Belgische ziekteverzekering of via de European Health Card

Voor internationale studenten is het BIS-nummer een voorwaarde voor testing. Heb je nog geen BIS-nummer? Vraag dit dan aan bij de centrale helpdesk van Stad Antwerpen op +32 3 376 95 95 (7/7 bereikbaar, in de week van 8u-16u, in het weekend van 9u-17u). Duurt max. 1 dag voordat je een BIS-nummer ontvangt.

Het testresultaat wordt ontvangen via de coronalert app en/of via sms en/of via email.

Volg de opgelegde maatregelen inzake quarantaine of isolatie zeer strikt op.

Quarantaine op kot

Blijf indien mogelijk en na risico-inschatting (bespreek dit met je ouders en arts) thuis bij je ouders wanneer je in quarantaine moet. Breng de kotgenoten niet onnodig in de problemen of in gevaar.

In sommige gevallen kan je echt niet anders dan de quarantaine op kot doen. Ook buitenlandse studenten die aankomen in België en verplicht een periode in quarantaine moeten doorbrengen, mogen dit in het studentenverblijf doen. In deze gevallen stellen wij ons allen solidair op om de quarantaine zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen.

Als er meerdere toiletten zijn, gebruikt de student in quarantaine bij voorkeur telkens eenzelfde toegewezen toilet zonder dat andere studenten hier ook gebruik van maken. Indien dit niet mogelijk is, moet het toilet steeds goed gereinigd en ontsmet worden. Wij raden af aan studenten in quarantaine om een gemeenschappelijke douche te gebruiken, tenzij er geen lavabo op de kamer is. Vraag je kotbaas voldoende ontsmettings- en reinigingsmateriaal.

Verder:

 • Verlucht je kamer zoveel mogelijk
 • Hou steeds 1,5 m afstand van je kotgenoten
 • Draag een mondmasker van zodra je je kamer of studio verlaat
 • Was je handen en of/gebruik handgel vooraleer je zaken aanraakt wanneer je je kamer of studio verlaat
 • Ga enkel in de gemeenschappelijke delen voor het hoogst noodzakelijke. Moet je er toch zijn? Zet dan steeds het raam open.
 • Probeer zoveel mogelijk gedeeld kook- en eetmateriaal te vermijden. Indien je echt niet anders kan dan dit te gebruiken: was dit meteen grondig af.
 • Eet niet samen met medestudenten, eet in je eigen kamer of studio
 • Bezoek ontvangen is niet toegelaten.

Isolatie op kot

Het wordt aangeraden om de isolatie thuis te doen en niet op kot. Ook hier geldt dat je best een risico-analyse maakt, samen met je vertrouwenspersonen (o.a. je arts).

In sommige gevallen is het echter niet mogelijk om naar huis te gaan en moet de isolatie dus in de studentenkamer of studio gebeuren. In deze gevallen stellen wij ons allen solidair op om de isolatie zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen.

Isolatie is niet hetzelfde als quarantaine. Een student in isolatie mag in principe de kamer of studio niet uit. Ook bezoek ontvangen in de kamer of studio is niet toegelaten.

Een student in isolatie mag de gemeenschappelijke keuken niet gebruiken en moet eigen of toegewezen spullen gebruiken: apart bestek, borden, bekers, glazen, handdoeken.

Wees solidair en help de student in isolatie uit de nood. Spreek een beurtrol af met mede-kotgenoten om boodschappen te doen en te koken voor de student in isolatie.

Een student in isolatie heeft eigenlijk een aparte douche en apart toilet nodig. Is die er niet, dan moet de student die ruimtes na gebruik schoonmaken en minstens een half uur ventileren. Uiteraard moet een mondmasker gedragen worden bij het betreden van de gemeenschappelijke delen, afstand gehouden worden en moet de kamer zoveel mogelijk verlucht worden. Maak hierover duidelijke afspraken met je medebewoners. Vraag je kotbaas voldoende ontsmettings- en reinigingsmateriaal.

Neem contact op met je onderwijsinstelling om een afspraak te boeken.

Studentenactiviteiten organiseren -

Dopen, doop gerelateerde activiteiten, fuiven, galabals en cantussen zijn nog steeds verboden. Ook andere activiteiten in deze fase van de pandemie worden beperkt.

Studentenclubs die al een aanvraag tot deze activiteiten hadden ingediend, krijgen van Stad Antwerpen automatisch een bericht met de vraag om hun activiteit te cancelen.  Je mag uiteraard je dossier/evenementenaanvraag bij stad Antwerpen ook zelf even afgelasten, om je extra mails te besparen. Clubs met concrete vragen kunnen terecht bij hun dossierbeheerder van de evenementen cel van stad Antwerpen. Contactgegevens vind je terug op je evenementenaanvraag. 

Dat is mogelijk. Je kunt zelf je dossier (evenementenaanvraag) aanpassen (bv. datum of locatie). Let wel op: bij elke aanpassing start de adviesronde volledig opnieuw en moet bijvoorbeeld de locatie opnieuw gecheckt worden. Als je iets besluit aan te passen, moet je er dus rekening mee houden dat dit tijd kost om opnieuw te behandelen. Is jouw aanpassing kort voor het evenement plaatsvindt? Dan is het meestal niet haalbaar om nog op tijd een toelating te geven. 

Sport-, cultuur- en jeugdactiviteiten in georganiseerd verband (door een vereniging of een club) zijn toegelaten in openlucht met maximum 25 personen, begeleiders niet meegeteld. Bovendien moeten deze activiteiten voldoen aan een aantal strikte voorwaarden:

 • Georganiseerd door erkende club of vereniging (met geldige statuten)
 • In aanwezigheid van meerderjarige trainer, begeleider of toezichter
 • Maximum 25 deelnemers, begeleiders niet meegeteld
 • Zonder overnachting
 • In openlucht of zwembad
 • 1,5m afstand bewaren
 • Mondmaskerplicht voor iedereen behalve kinderen jonger dan 12
 • Zonder publiek

Kleine evenementen voor maximaal 50 personen kunnen doorgaan in openlucht onder strikte voorwaarden:

 • Professionele organisatie
 • Zittend publiek
 • Mondmaskerplicht voor iedereen behalve kinderen jonger dan 12
 • 1,5 meter afstand tussen bezoekers, tenzij ze in dezelfde bubbel zitten
 • Verplicht invullen van eventscan CERM en/of CIRM
 • Catering bij evenementen volgens horecaprotocol

Indien je, de geldende corona maatregelen in acht nemende, toch een evenement organiseert, denk er dan zeker aan om je evenement minstens drie weken op voorhand aan te vragen. Ook als je materiaal nodig hebt, is een aanvraag drie weken op voorhand nodig. Moet je materiaal geleverd worden, dan doe je je aanvraag zes weken op voorhand. Je aanvraag zal ook enkel goedgekeurd worden als je zorgt voor een spreiding van de bezoekers aan het einde van je activiteit.

 • Check deze pagina voor alle gedetailleerde info voor organisatie van een klein event of een sport-, cultuur- of jeugdactiviteit in georganiseerd verband.
 • Heb je extra hulp of ondersteuning nodig, dan kan je altijd bij de dossierbeheerder van de evenementen cel van stad Antwerpen terecht of bij een medewerker van STAN. Wij helpen je graag mee op weg.
 • In groepjes activiteiten organiseren op het openbaar domein is toegestaan onder bepaalde voorwaarden. Check daarvoor #4 (zie onder) van deze FAQ.

Nu het terug mooi weer wordt, groeit het verlangen om elkaar terug te ontmoeten in de buitenlucht. Wat we graag aanmoedigen, want we weten dat de nood hoog is. Graag informeren we jullie over de richtlijnen vastgelegd door de hogere overheid en de stad Antwerpen.

We onderscheiden 2 categorieën:

1. Een activiteit in niet-georganiseerd verband:

Samenscholingen zijn beperkt tot maximaal 10 personen, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. Tussen middernacht en 5u ’s ochtends zijn samenscholingen beperkt tot maximaal 3 personen op de openbare weg en in de openbare ruimte, kinderen tot en met 12 jaar niet meegeteld. Lede van hetzelfde gezin mogen zich wel samen buiten begeven.

De veiligheidsafstand van 1,5m en het dragen van een mondmasker blijven gelden.

Wandelingen

 • Wandelen in groepjes van maximum 10 personen
 • Geen opstellingen onderweg (bvb tafels)
 • Geen checkpoints onderweg

Picknicks

Samen eten buitenshuis (picknick of barbecue) wordt afgeraden omdat het moeilijk is om voldoende afstand te houden. Wil je toch picknicken, hou dan rekening met volgende regels:

 • In groepjes van maximum 10 personen.
 • De avondklok werd vervangen door een samenscholingsverbod. Tussen middernacht en 5u ‘s morgens mag je met maximum 3 personen buiten. Leden van éénzelfde gezin mogen zich wél samen buiten begeven.
 • Best in parken
 • Grote zone waar voldoende afstand kan gehouden worden wegens consumeren van maaltijden zonder mondmaskers

2. Een activiteit in georganiseerd verband:

Georganiseerde buitenactiviteiten kunnen terug hernemen voor maximum 25 deelnemers en onder strikte voorwaarden. Ook een publiek van maximum 50 personen kan terug evenementen, culturele voorstellingen en professionele sportieve wedstrijden bijwonen, op voorwaarde dat deze worden georganiseerd door professionelen én buiten plaatsvinden. Onderaan de infopagina van stad Antwerpen voor de organisatie van een evenement vind je een overzichtstabel met de maatregelen voor verschillende soorten eenmalige bijeenkomsten en een document met antwoorden op veelgestelde vragen.

Een evenement aanvragen doe je via het evenementenloket.

Alle juiste en actuele info over de coronamaatregelen vind je op de website van de federale overheid.

Uiteraard rekenen we in deze bijzondere tijden op het gezond verstand van iedereen. Het verbod op dopen en cantussen is een beslissing die er niet zomaar kwam, maar kadert in het belang van de volksgezondheid. Wie toch een doop, doopgerelateerde activiteit of cantus organiseert, riskeert een GAS pv en geldboete voor inbreuken op de uitgevoerde activiteiten zonder de nodige toelatingen. Daarnaast kan de activiteit stil gelegd worden en een maatregel burgemeester opgelegd worden. Hier bovenop heeft politie de bevoegdheid om in het kader van de covid maatregelen onmiddellijk stappen te ondernemen om de activiteit ter plaatse te laten beëindigen.

Je kunt steeds terecht bij de studentenvertegenwoordigers van het Antwerps Studentenoverleg (ASO) via een bericht op hun Facebookpagina. Deze studenten zitten op regelmatige basis samen met actoren binnen de stad (kabinet, politie, buurtregie, STAN etc) en zijn een luisterend oor voor wat er leeft bij de studenten. Let wel: concrete dossiers of vragen stel je beter aan STAN, zodat wij rechtstreekse hulp kunnen bieden. De studentenvertegenwoordigers behartigen de belangen van alle studenten in het algemeen. 

Vragen over STAN -

STAN’s infobalie blijft open voor je. Check hier de openingsuren. Daarnaast staan onze onthaalmedewerkers ook elke werkdag klaar om al je vragen te beantwoorden via Facebook Messenger en mail.

Voor ieders gezondheid vragen we je strikt de veiligheidsmaatregelen te respecteren: houd afstand, houd je mondmasker aan, ontsmet je handen bij het binnenkomen, vorm geen groepen (ook niet buiten ons gebouw) en volg de looplijnen die onze medewerkers voor je uitgetekend hebben. Blijf thuis als je je ziek voelt!

Naar aanleiding van de maatregelen omtrent het coronavirus wordt momenteel alleen de Studio Tarmac verhuurd, onder bepaalde voorwaarden (max 4 personen). De andere zalen worden momenteel niet verhuurd.

Je kan dit pareltje ophalen bij STAN in ons huis GATE15. De Yellow Pages zijn online te bekijken. Check alle info hier.

STUDY360 gaat voor de derde keer coronaproof door, opnieuw extra lang: van 19 april 2021 tot en met 25 juni 2021. Check voor alle info de website www.study360.be.

 

Studiegerelateerde vragen -

Absoluut. Veel hogescholen en universiteiten zijn nu al bezig online infomomenten te organiseren. We hebben een totaaloverzicht gevonden voor je, die vind je hier.

De Universiteit Antwerpen lanceerde een nieuw spel: Corona Combat: “Kruip in de huid van Pierre, Herman of Erika, en probeer alle virusdeeltjes uit de lucht te schieten. Opgelet: het virus laat zich natuurlijk niet onbetuigd en neemt jou ook geregeld onder vuur. Krijg je corona onder de knoet? Dan wacht je misschien wel eeuwige roem in de lijst met highscores. Ziehier Corona Combat in een notendop.”

Als student aan de Universiteit Antwerpen kun je met al je vragen en twijfels over je studierichting, met studieproblemen omtrent blokken, plannen, uitstelgedrag, presenteren of masterproefproblemen en zelfs afstudeerbegeleiding zoals loopbaanoriëntatie en solliciteren steeds terecht bij het STIP. Zij hebben namelijk een studiecoach die jou te woord kan staan.

Daarnaast bestaat het STIP ook uit een studentenpsycholoog en een zorgcoördinator die steeds klaar staan voor een babbeltje en meer concrete hulp betreffende meer persoonlijke problemen zoals stress, faalangst, piekeren, depressieve gevoelens, zelfvertrouwen, eenzaamheid, … Ze gaan met jou in vertrouwelijke sfeer op zoek naar de gepaste hulp.

Gesprekken bij het STIP zijn gratis voor studenten. Je bereikt ze via het telefoonnummer +32 3 265 48 72. Niet zo’n beller, maar wil je toch je verhaal kwijt? Bereik hen dan even makkelijk via volgend mailadres:  stip@uantwerpen.be

Check hier meer informatie.

Bij de AP Hogeschool kun je terecht bij de Dienst Studentenvoorzieningen. Zij bieden niet enkel psychosociale hulp in de vorm van een gesprek, maar kunnen je ook naargelang je verhaal de gepaste therapie, groepssessie, workshop, … aanbieden van faalangsttraining tot mindfullness. Daarnaast kunnen ze je ook doorverwijzen naar hun buddysysteem. Dat matcht telkens twee studenten aan elkaar, die elkaar praktisch en mentaal kunnen ondersteunen. Ze worden hierbij begeleid door de psychologische experten van AP. Je kan de Dienst Studentenvoorzieningen van AP contacteren via +32 3 220 59 00 of stuvo@ap.be.

Check deze pagina voor meer info of vind misschien het antwoord op enkele van je vragen in dit artikel, check hier enkele antivervelingstips in tijden van quarantaine of social distancing.

 • Studenten worden van need & nice to know en updates op de hoogte gehouden via mail, Digitap, de wekelijkse nieuwsbrief ‘trAPped in ons kot’ en deze webpagina.
 • STUVO AP organiseert extra ondersteuning voor wie dit in deze tijd nodig heeft (financiële ondersteuning, flexibele laptopleningen, extra internet voor wie dat thuis niet heeft …)
 • Digitale persoonlijke gesprekken vinden plaats met de psychologische dienst
 • Ook de studentenbegeleiders bieden hun ondersteuning nu online aan: ze zijn via Teams of Skype beschikbaar als eerste aanspreekpunt voor studenten die even willen praten en bieden ook studiebegeleiding aan via verschillende kanalen. Dat is ook zo voor de dienstverlening van STAP: als studenten een studieadviesgesprek willen, kan dat via Teams of Zoom.
 • Verder zijn er online groepsgesprekken door psychologische dienst, online verbindingssessies, online mindfulness-sessies, …
 • Schools of Arts verzamelen corona creations

Studentenvoorzieningen KU Leuven Antwerpen staat paraat voor studenten van campus Antwerpen, ook tijdens de coronacrisis. Op verschillende manieren blijven we met onze studenten verbonden. Zo houden we regelmatig contact met onze studentenkringen Calesa en ABsoc. Samen met hen luisteren we naar zorgen en wensen van studenten en treffen we voorbereidingen voor volgend academiejaar. Met de faculteiten werken we nauw samen via online vergaderingen en informatiedeling.

Aan studenten met hulpvragen bieden we online hulpverlening aan. Studenten kunnen ons bereiken via mail, facebook en telefoon. Je kan elke weekdag tussen 9 en 16 uur bellen op het nummer: 03 201 18 19.

Check voor meer informatie deze website.

Heb je daarnaast vragen over de situatie omtrent het COVID19 virus of wil je hierover meer informatie? Check dan zeker deze pagina, waar je een FAQ vindt omtrent dit thema.

Thomas More Hogeschool’s online community organiseert tal van initiatieven voor studenten, die gevolgd kunnen worden via Facebook en Instagram.

 • Vanaf de ingang van de coronamaatregelen werd er vanuit de studentenvoorzieningen snel en vlot een online dienstverlening georganiseerd, d.w.z. dat gesprekken met studentenbegeleiders tot nader orde niet meer face to face, maar telefonisch, via videocalls of chat (met Microsoft teams) verlopen.
 • Op het studentenportaal wordt aan de studenten heel wat informatie en tips aangereikt rond thema’s waarmee de studenten in deze coronatijden het moeilijk kunnen hebben(bv.wat te doen bij verminderde concentratieproblemen, piekergedrag, somberheid, slaapmoeilijkheden, hoe kan je in contact blijven met anderen, hoe kan je structuur aanbrengen in je dagen,…)
 • De infodagen van TM  worden volledig online gehouden. Studenten krijgen de kans om hun vragen via chatsessies te stellen Ook zullen er online infosessies worden gegeven.
 • De studentenvoorzieningen en dienst onderwijs hebben samen studietips voor studenten opgesteld.

Ben je student aan de Thomas More Hogeschool Antwerpen en zit je met vragen over de financiële, sociale of studiegerelateerde kant van studeren? Of voel je je niet goed in je vel en wil daarover eens met een professioneel iemand praten? Dan kan je steeds gratis terecht bij de STUVO van Thomas More. In dit filmpje leggen ze het zelf nog eens duidelijk uit.

Je kan hen steeds contacteren via het nummer 03/432 19 89 of het mailadres stuvo.antwerpen@thomasmore.be. Meer informatie vind je hier.

Ben jij student aan de Hogere Zeevaartschool Antwerpen en heb je vragen omtrent de financiële, juridische, studiegerelateerde of administratieve kant van het studentenleven? Dan kan je terecht bij de STUVO-studentenbegeleiders Sylvia Adriaenssens en Dimitri Van Gaever. Voel je je niet goed in je vel, heb je last van faalangst, depressieve gevoelens, eenzaamheid, … De STUVO-studentenbegeleiders bieden ook psychosociale ondersteuning. Indien nodig, brengen ze je in contact met externe therapeuten of centra voor geestelijke gezondheidszorg (via www.psy-net.be). Daarnaast kunnen ze je ook doorverwijzen naar heel wat groepssessies omtrent topics zoals faalangst en relaxatie. Je kan hen contacteren via volgend mailadres: stuvo@hzs.be .

Voor meer informatie, check deze link.

Ben jij student aan de Karel De Grote Hogeschool en voel je je niet zo goed in je vel, heb je last van faalangst, stress, depressieve gedachten, eenzaamheid, … en wil je hierover graag eens met iemand praten? Dat kan! Steken financiële zorgen de kop op of heb je moeite om je draai te vinden in het online studeren en los volgen? Op het studentenportaal vind je een heleboel informatie, alsook de contactgegevens van het team medewerkers dat klaar staat om jou te helpen.

 

Tips bij het online studeren: een overzicht met tips en tricks voor het online lessen volgen, actief deelnemen, focus bewaren thuis, structuur aanbrengen en studeren.

Begeleiding of advies nodig?: Ook tijdens de coronacrisis staan de medewerkers van de Studentondersteunende diensten voor je klaar als je begeleiding nodig hebt, vragen hebt of advies wil inwinnen.

 • Examen en evaluatie: technische problemen (problemen met internet, geen laptop, …) afwezigheden, inhaalexamens, klacht over een les of evaluatie, advies nodig, …
 • Studieloopbaan: studievoortgang, heroriënteren of uitschrijven, examens voorbereiden, …
 • Studeren met specifieke noden: dyslexie, dysorthografie, ADHD, ASS, een chronische ziekte …
 • Mentaal welzijn: faalangst, stress, uitstelgedrag, onzekerheid, familiale en relationele problemen, ingrijpende gebeurtenissen, …
 • Studentenstatuut: werken als jobstudent, studeren met inkomsten, …
 • Studiefinanciering: financiële zorgen rond het betalen van je studiekosten, studietoelage, …

Online evaluaties: evaluaties vinden grotendeels digitaal plaats. Informatie en tips kan je hier terugvinden.

Even ontspannen?: Ontmoet elkaar online! We vullen onze kalender telkens aan met leuke activiteiten.

De laatste updates omtrent het coronanieuws binnen KdG vind je hier.